Mishti Doi – Iaurt dulce cu caramel din Bengal

Iaurt dulce din Bengal

Mishti Doi este sinonim cu Bengalul, stat indian din Estul Indiei. Este de asemenea foarte popular in Orissa (mai nou redenumit Odisha). Mishti Doi sau Mitha Dahi este un desert pe baza de lapte dulce transformat peste noapte in iaurt dulce, aromat. Este un desert fara de care masa la bengalezi este considerata incompleta si este o prezenta obligatorie la toate festivalurile si sarbatorile – nationale sau personale. Exista chiar si poezii despre acest desert in limba bengaleza. Bengalezii sunt recunoscuti ca cei mai mari amatori de dulciuri din intreaga Indie. Pe orice strada din Bengal exista mai multe magazine cu dulciuri decat stalpi de iluminat stradal.

Mishti Doi este foarte usor de preparat, simplu si dureaza putin timp sa fie pregatit. Cel mai mult dureaza lasatul lui peste noapte la inchegat. Dincolo de faptul ca este un desert foarte sanatos si racoritor, este si foarte accesibil oricarui buzunar.

sursa: Dolon’s Food & Life

timp de preparare: 20 minute + 12 ore

rezulta 5 portii

INGREDIENTE

1 litru lapte gras

3 + 3 linguri zahar brut din trestie de zahar

3 linguri apa

3 linguri iaurt proaspat de casa

1/2 lingurita cardamon pulbere

METODA

Puneti laptele la fiert impreuna cu 3 linguri de zahar. Dupa ce incepe sa fiarba, fiti mereu cu ochii pe el ca sa nu dea in foc.

Intre timp pregatiti un caramel astfel: intr-o craticioara micuta puneti celelalte 3 linguri de zahar pe foc mic si amestecati continuu pana ce zaharul se topeste. Nu trebuie sa obtineti zahar ars, doar caramel. Imediat turnati peste el cele 3 linguri de apa si amestecati ca sa se dizolve caramelul. Apoi turnati acest amestec in laptele care fierbe (caramelul care a mai ramas nedizolvat se va dizolva in lapte). Amestecati bine si mai lasati sa fiarba 10 minute. Adaugati si cardamonul in ultimile minute de fiert. In tot acest timp de fierbere, laptele ar trebui sa se reduca la jumatate.

Lasati-l sa se racoreasca putin inainte sa adaugati iaurtul. Laptele nu trebuie sa fie nici  fierbinte, nici la temperatura camerei. Bateti bine iaurtul inainte de a-l turna peste lapte. Amestecati bine de tot si turnati in cani sau vase de lut, ceramica sau sticla.

Acoperiti cu capace etans sau cu folie alimentara. Tineti la loc cald peste noapte, timp de 12 ore, pana ce laptele se leaga si devine gros. Vara tineti canile pe masa din bucatarie, iarna undeva unde este cald.

Apoi dati la frigider 2 ore si serviti racorit. Este un dulce minunat pentru perioada calda.

Iaurt dulce din Bengal

OBSERVATIA 1: Desi Mishti Doi se poate face in orice fel de recipient, cel mai recomandat este cel din lut, asa cum se prepara traditional in India. De fapt si la noi batranii de la tara inca mai prepara iaurt in ulcele de lut, iar gustul lui bate de departe orice alt iaurt: calupuri dulci, racoritoare de minune alba, care te pisca fin de limba.

OBSERVATIA 2: Traditional, Mishti Doi se face cu Jaggery care este indulcitorul la fel de raspandit in India cum este la noi zaharul alb. Desi Jaggery se gaseste acum si la noi la magazinele online de specialitate (vezi Adrese pentru ingrediente de pe prima pagina a blogului), acest desert poate fi realizat si cu zahar brut din trestie de zahar. Nu incercati cu zahar alb pentru ca nu are aroma necesara.

OBSERVATIA 3: Retetele pe care le-am gasit de Mishti Doi recomanda sa se adauge doar 1 lingura de iaurt la final, insa eu am constat ca se prinde mai bine daca folosesc 3 sau 4 linguri. In mod normal zaharul din lapte cam inhiba formarea iaurtului, asa ca trebuie adaugat mai mult iaurt simplu. Experimentati singuri si vedeti cate linguri va sunt necesare.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest desert este exceptional pentru persoanele Vata si Pitta insa de evitat de cele Kapha. Singura observatie pentru Vata este sa incerce sa nu serveasca Mishti Doi prea rece.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

TOSHA

TOSHA

Pudding indian de migdale

Badam Kheer – Pudding de Migdale

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Desert fin indian din lapte

BASUNDI – Desert fin din Lapte

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,856 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031