Basundi este un desert special care se serveste in perioadele de sarbatoare din India. Este indeosebi preparat in Bihar, Gujarat, Maharashtra si Karnataka. Ca si in cazul celorlaltor dulciuri indiene, Basundi are mai multe variante de preparare, putandu-se adauga diverse ingrediente; aici va ofer reteta de baza, cea mai simpla.
Basundi este un lapte dulce, aromat, fiert pana ramane doar jumatate si se ingroasa. Rezulta un desert usor cremos si parfumat.
adaptare dupa: Tasty Appetite
timp de preparare: 1 ora
rezulta 3 castronele/cupe
INGREDIENTE
1 litru lapte
2 linguri zahar
cateva fire sofran
1 mana migdale/caju crud si nesarat
cateva bucatele de fistic crud si nesarat
1/2 lingurita cardamon macinat
1 varf cutit nucsoara macinata
1-2 linguri zeama de lamaie
METODA
Puneti laptele la fiert pe foc mediu, intr-o oala cu fund dublu (gen inox). Lasati-l sa fiarba pana scade la jumatate. Amestecati frecvent in acest rastimp.
Cand laptele s-a incalzit putin, luati 2-3 linguri si turnati peste firele de sofran, intr-o cescuta. Lasati sofranul sa stea la inmuiat.
Cand laptele a scazut suficient, dati flacara la mic, adaugati laptele cu sofran si migdalele/caju-ul taiate bucatele. Tineti pe foc inca 2 minute, apoi turnati zeama de lamaie asa incat sa obtineti o textura granulata, dar sa nu se separe ca sa se formeze branza. Mai fierbeti 2 minute, apoi adaugati zaharul. Amestecati bine ca zaharul sa se dizolve. Puneti si cardamonul cu nucsoara. Luati de pe foc si turnati in castronele mici sau cupe. Lasati sa se racoreasca, presarati bucatele de fistic, daca doriti, si serviti.
OBSERVATIA 1: Basundi este foarte usor de facut. Singura trickarie este sa stiti cata zeama de lamaie sa turnati asa incat sa nu va pomeniti ca ati obtinut branza in loc de desert. Reteta originala recomanda doar cateva picaturi de lamaie, insa eu am turnat zeama de la un sfert de lamaie mare, deci aproximativ 5 linguri. Depinde mult de calitatea laptelui: cu cat laptele e mai gras, cu atat e nevoie de mai multa zeama de lamaie. Sfatul meu este sa turnati doar cateva picaturi la inceput, amestecati si vedeti ce obtineti. Daca dupa 1 minut nu vedeti nici un efect, mai turnati tot cate putin pana ce laptele se strange putintel si obtineti o textura granulata, specifica acestui desert.
OBSERVATIA 2: Chiar daca la finalul prepararii Basundi este inca lichid, nu va faceti griji: se mai incheaga cand se racoreste. Insa textura lui este un pic lichida, nu e ca o crema groasa.
OBSERVATIA 3: Basundi este un tip de dulce cu care nu suntem obisnuiti. Noi am crescut cu dulciuri grele, facute cu oua, creme si unt. De aceea, e posibil sa nu apreciati din prima finetea si rafinamentul dulciurilor indiene, care sunt de multe ori mai simple si mai sanatoase decat majoritatea prajiturilor occidentale. Combinatiile de ingrediente obisnuite la noi sunt considerate de Ayurveda ceva de neconceput pentru sanatate. Pentru unii e nevoie de timp, pentru altii e dragoste la prima degustare. Totul depinde de cat de pervertite sunt papilele noastre gustative si de cat de mare e disponibilitatea de a ne re-educa simturile.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acest dulce este Tridoshic. E minunat pentru Vata si Pitta. Totusi, Basundi este recomandat pentru consumul ocazional persoanelor Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Un desert interesant, mai ales daca iti place gustul sofran-ului. Eu l-am denumit “desertul prietenilor” pentru ca portia rezultata am impartat-o cu un prieten drag. Acest desert este asemenea unui prieten drag, care nu are nevoie sa spune multe, dar care emana o “dulceata” subtila. E ca un mister care nu are nevoie sa fie deslusit si care iti lasa un gust placut, atat in timpul, cat si dupa ce l-ai terminat (ma refer la desert).
PS Desertul nu e greu de facut, desi multe intrebari mi-au aparut pe parcurs (ce fac cu caimacul? a scazut pana la jumatate? a scazut suficient?) Am avut norocul sa nu se branzeasca, ci sa capete o consistenta granulata, conform specificatiilor din reteta. Multumesc!