BASUNDI – Desert fin indian din Lapte

Desert fin indian

Basundi este un desert special care se serveste in perioadele de sarbatoare din India. Este indeosebi preparat in Bihar, Gujarat, Maharashtra si Karnataka. Ca si in cazul celorlaltor dulciuri indiene, Basundi are mai multe variante de preparare, putandu-se adauga diverse ingrediente; aici va ofer reteta de baza, cea mai simpla.

Basundi este un lapte dulce, aromat, fiert pana ramane doar jumatate si se ingroasa. Rezulta un desert usor cremos si parfumat.

adaptare dupa: Tasty Appetite

timp de preparare: 1 ora

rezulta 3 castronele/cupe

INGREDIENTE

1 litru lapte

2 linguri zahar

cateva fire sofran

1 mana migdale/caju crud si nesarat

cateva bucatele de fistic crud si nesarat

1/2 lingurita cardamon macinat

1 varf cutit nucsoara macinata

1-2 linguri zeama de lamaie

METODA

Puneti laptele la fiert pe foc mediu, intr-o oala cu fund dublu (gen inox). Lasati-l sa fiarba pana scade la jumatate. Amestecati frecvent in acest rastimp.

Cand laptele s-a incalzit putin, luati 2-3 linguri si turnati peste firele de sofran, intr-o cescuta. Lasati sofranul sa stea la inmuiat.

Cand laptele a scazut suficient, dati flacara la mic, adaugati laptele cu sofran si migdalele/caju-ul taiate bucatele. Tineti pe foc inca 2 minute, apoi turnati zeama de lamaie asa incat sa obtineti o textura granulata, dar sa nu se separe ca sa se formeze branza. Mai fierbeti 2 minute, apoi adaugati zaharul. Amestecati bine ca zaharul sa se dizolve. Puneti si cardamonul cu nucsoara. Luati de pe foc si turnati in castronele mici sau cupe. Lasati sa se racoreasca, presarati bucatele de fistic, daca doriti, si serviti.

Desert fin indian din lapte

OBSERVATIA 1: Basundi este foarte usor de facut. Singura trickarie este sa stiti cata zeama de lamaie sa turnati asa incat sa nu va pomeniti ca ati obtinut branza in loc de desert. Reteta originala recomanda doar cateva picaturi de lamaie, insa eu am turnat zeama de la un sfert de lamaie mare, deci aproximativ 5 linguri. Depinde mult de calitatea laptelui: cu cat laptele e mai gras, cu atat e nevoie de mai multa zeama de lamaie. Sfatul meu este sa turnati doar cateva picaturi la inceput, amestecati si vedeti ce obtineti. Daca dupa 1 minut nu vedeti nici un efect, mai turnati tot cate putin pana ce laptele se strange putintel si obtineti o textura granulata, specifica acestui desert.

OBSERVATIA 2: Chiar daca la finalul prepararii Basundi este inca lichid, nu va faceti griji: se mai incheaga cand se racoreste. Insa textura lui este un pic lichida, nu e ca o crema groasa.

OBSERVATIA 3: Basundi este un tip de dulce cu care nu suntem obisnuiti. Noi am crescut cu dulciuri grele, facute cu oua, creme si unt. De aceea, e posibil sa nu apreciati din prima finetea si rafinamentul dulciurilor indiene, care sunt de multe ori mai simple si mai sanatoase decat majoritatea prajiturilor occidentale. Combinatiile de ingrediente obisnuite la noi sunt considerate de Ayurveda ceva de neconceput pentru sanatate. Pentru unii e nevoie de timp, pentru altii e dragoste la prima degustare. Totul depinde de cat de pervertite sunt papilele noastre gustative si de cat de mare e disponibilitatea de a ne re-educa simturile.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest dulce este Tridoshic. E minunat pentru Vata si Pitta. Totusi, Basundi este recomandat pentru consumul ocazional persoanelor Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

CHUM CHUM - Barcute de placere

CHUM CHUM – Barcute de placere

Iaurt dulce din Bengal

Mishti Doi – Iaurt dulce si cremos din Bengal

Kalakand

Kalakand – Prajiturele din Lapte

Lapte cu Bobite de orez

Badam Pappu Pala Thalikalu – Lapte cu Bobite din faina de orez

Discussion

One thought on “BASUNDI – Desert fin indian din Lapte

  1. Un desert interesant, mai ales daca iti place gustul sofran-ului. Eu l-am denumit “desertul prietenilor” pentru ca portia rezultata am impartat-o cu un prieten drag. Acest desert este asemenea unui prieten drag, care nu are nevoie sa spune multe, dar care emana o “dulceata” subtila. E ca un mister care nu are nevoie sa fie deslusit si care iti lasa un gust placut, atat in timpul, cat si dupa ce l-ai terminat (ma refer la desert).
    PS Desertul nu e greu de facut, desi multe intrebari mi-au aparut pe parcurs (ce fac cu caimacul? a scazut pana la jumatate? a scazut suficient?) Am avut norocul sa nu se branzeasca, ci sa capete o consistenta granulata, conform specificatiilor din reteta. Multumesc!

    Posted by ema | 4 May 2013, 1:02 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,867 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031