KALAKAND – Prajitura din Lapte

Kalakand

Kalakand este unul din dulciurile cu cea mai indelungata traditie din India, fiind folosit din timpuri stravechi cu ocazia sarbatorilor si festivalurilor. Kalakand sau Qalaqand este un dulce indian popular, care are mai multe posibilitati de preparare, unele mai traditionale si time-consuming (de durata) cum este cea de fata, si altele mai rapide. Bineinteles ca metoda traditionala este cea mai sanatoasa si mai buna la gust, iar cea rapida foloseste niste scurtaturi nu prea sanatoase.

Exista retete simple de Kalakand, doar cu lapte, si altele care folosesc branza si chiar fructe uscate. Dulciurile indiene nu au dus niciodata lipsa de variatiuni ale aceleiasi retete…

Desi aceasta reteta de Kalakand necesita ceva mai mult timp, ea este totusi foarte simplu de facut, iar procesul de obtinere este chiar interesant. Deci daca aveti vreo dupa-amiaza libera, faceti o surpriza celor dragi pregatind acest dulce traditional indian. Rezulta niste bucatele dulci, aromate, consistente, moi si cu o textura usor sfaramicioasa. Un deliciu!

sursa: Saffron Streaks

timp de preparare: 2 ore

rezulta 6 bucati mari

INGREDIENTE

2 litri de lapte

sucul de la ½ lamaie

3-4 linguri zahar brut din trestie de zahar

½ lingurita cardamon pulbere

½ lingurita Ghee sau unt

METODA

Impartiti laptele in doua. Aduceti la punctul de fierbere ambele vase. Intr-unul turnati zeama de lamaie pentru a face Paneer. Dupa ce se separa branza, scurgeti-o printr-o sita peste care ati pus tifon. Treceti Paneer prin cateva jeturi de apa care va indeparta gustul de acru de la lamaie. Scurgeti cat puteti de bine (fara sa va straduiti prea tare) strangand marginile tifonului si lasati-l sa se racoreasca putintel apoi sfaramati-l cu degetele si dati-l deoparte.

Intre timp continuati sa fierbeti celalalt litru de lapte pe foc mediu-mic. Bine ar fi sa folositi o oala de inox de 3 litri, cu fundul dublu, pentru aceasta operatiune pentru a evita ca laptele sa se arda si sa dea pe dinafara.

Continuati sa fierbeti cam 1h30min – 2h si pana ce laptele a scazut la o cincime din cantitatea initiala si s-a ingrosat intr-un fel de branza mai moale si are o culoare mai intai crem apoi bej. Ceea ce rezulta se numeste Khoya la indieni si este un tip de branza care se foloseste la foarte multe tipuri de dulciuri.

Nu uitati sa amestecati din cand in cand si sa verificati laptele sa nu se arda. Catre final va trebui sa stati mereu langa el si sa amestecati pentru ca se ingroasa si ar fi pacat sa se arda.

Cand lapte a scazut suficient, adaugati Paneer si amestecati bine. Puneti Ghee si zaharul. Acesta va face ca intreaga compozitie sa devina mai moale. Continuati sa tineti pe foc si sa amestecati pentru ca se va ingrosa in maxim 5 minute.

In momentul in care compozitia e suficient de bine ingrosata incat devine ca un fel de aluat moale care se dezlipeste usor de peretii si fundul oalei, adaugati cardamon si rasturnati intr-o forma/vas cu peretii inalti pe care l-ati uns in prealabil cu un strop de unt sau Ghee. Uniformizati usor cu dosul unei linguri si lasati sa se racoreasca putin.

Presarati bucatele de fistic sau midgale (crude, nesarate) cat este inca cald si presati-le usor in Kalakand.

Asteptati sa se racoreasca bine de tot inainte de a taia. Sau, daca nu va formalizati si sunteti in familie, puteti servi direct din caserola/vas cu lingurita, fara sa mai taiati.

Serviti cald sau rece. Rezista 1 saptamana la frigider.

Prajitura indiana din lapte

Din punct de vedere Ayurvedic: Kalakand este un dulce Tridoshic. Singura observatie ar fi pentru persoanele Kapha pentru care Kalakand e un pic cam consistent. Cel mai bine ar fi sa nu serveasca mai mult de o bucatica mica, ocazional. De asemenea, tot pentru aceste persoane ar fi mai bine daca ar adauga si cateva fire de sofran in laptele care fierbe pentru a obtine Khoya.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,933 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031