TOSHA – Un desert Sindhi exceptional

TOSHA

Tosha este un super desert indian, fantastic de bun si care poate da dependenta ;-). Tosha seamana ca proces de obtinere cu Gulab Jamun, insa difera ingredientele, precum si faza de insiropare care la Tosha este mai complexa. Diferita e si forma – Toshas sunt alungite, ca niste mici fusuri. Sunt usor de preparat si distractiv de facut – ca si cum te-ai juca in bucatarie.

Tosha este un desert care apartine de bucataria Sindhi din regiunea Sindh aflata acum in Pakistan. O mare parte a populatiei Sindhi s-a stramutat in India la partitia din 1947 si a adus cu sine nenumarate bunatati si obiceiuri culinare. Asa se face ca va pot oferi acum acest dulce minunat.

sursa: Gayathri’s Cook Spot

timp de preparare: 55 minute (sau 45 min – vezi OBS de mai jos)

rezulta circa 24 Toshas

INGREDIENTE

Pentru Toshas:

250 gr faina de grau

50 ml ulei de floarea soarelui

aproximativ 75 ml iaurt

1/2 lingurita bicarbonat

1/2 lingurita cardamon pulbere

ulei pentru prajit in baie de ulei

Pentru Sirop:

3/4 cana zahar (brut din trestie de zahar)

1 cana apa

1 cana = 300 ml

METODA

Amestecati faina cu bicarbonatul, apoi adaugati uleiul si amestecati bine cu degetele. Puneti si iaurtul si framantati pana obtineti un aluat fin. Daca mai e nevoie de iaurt, mai adaugati putin. Eu am folosit faina de grau integrala care cere ceva mai mult iaurt, deci adaugati iaurt cate putin pana obtineti un aluat moale dar ferm.

Impartiti aluatul in aproximativ 24 bucati egale, un pic mai mari decat o nuca. Rulati toate bucatile intre palme dandu-le forme alungite, de aproximativ 5 cm lungime.

Puneti uleiul la incalzit pe foc mediu. Cand uleiul s-a incalzit dar nu e extrem de fierbinte, puneti cateva bucatele in ulei si prajiti amestecand in permanenta cu o spatula, intocmai ca la Gulab Jamun. Prajiti in total aproximativ 5 minute pe toate partile, pana ce bucatelele capata o culoare maronie-aurie.

Scurgeti-le bine de ulei si asezati-le pe un platou pe care ati pus dinainte o bucata de hartie prosop. Prajiti si restul de bucatele de aluat.

Intre timp puneti zaharul cu apa intr-o oala de 2 litri cat mai lata (pentru ca Toshas sa incapa toate intr-un singur strat). Eventual adaugati si 3-4 pastai intregi de cardamon daca doriti. Asezati oala pe foc mediu si amestecati ocazional pana ce zaharul s-a dizolvat. Fierbeti apoi la foc mic 7 minute.

Puneti toate Toshas-urile in sirop. Luati de pe foc oala si acoperiti. Lasati Toshas sa stea in sirop 5 minute apoi le scoateti si le asezati pe o farfurie.

Puneti din nou siropul pe foc mic pana ajunge la consistenta de 1 fir (inca aproximativ 5-7 minute). Din nou puneti Toshas in sirop si le lasati 5 minute, acoperite. Le scoateti iar pe farfurie.

Asezati din nou siropul pe foc mic. Fierbeti pana ce s-a ingrosat bine de tot. Inchideti flacara si luati cate o lingura din sirop si turnati peste fiecare Tosha. Trebuie sa fiti rapizi pentru ca siropul se va ingrosa foarte repede dupa ce l-ati luat de pe foc. Turnati astfel tot siropul in mod uniform, cate o lingura pe fiecare Tosha.

Presarati bucatele de fistic crud. Lasati sa se raceasca de tot si serviti.

TOSHA_

OBSERVATIE: Dupa ce am postat reteta am facut-o din nou, chiar in ziua postarii. M-am luat cu desfacut fisticul si am tinut Toshas-urile in primul sirop 10 minute in loc de 5, timp in care fetele absorbisera grosul siropului. Asa ca le-am scos frumusel si am mai fiert siropul 5 minute, pana s-a ingrosat si l-am turnat cu lingura peste ele. Au iesit foarte bune. Deci puteti sari pasul 2 de insiropare fara probleme si atunci puteti face reteta in doar 45 minute, nu 55.

Din punct de vedere Ayurvedic: Tosha este un desert potrivit tipologiei Vata. Este accesibil la ocazii si persoanelor Pitta daca sunt echilibrate si nu au un exces de Pitta. Pentru persoanele Kapha este un dulce cam prea consistent – deci de servit rar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Gulab Jamun

Gulab Jamun I

Khoya GULAB JAMUN

Khoya GULAB JAMUN

MALPUA

MALPUA

Coconut Basbousa

Coconut Basbousa

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,391 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031