MALPUA – Clatite dulci indiene

Malpua

Malpua (sau Malapua, Malpuva ori Malpura) sunt clatitele Indiei, desi termenul de “clatite” nu este prea apropiat de genul de clatite europene pe care le stim noi. Nici cu cele americane nu prea seamana.

Ca si in cazul celorlaltor dulciuri indiene, si Malpua cunoaste o multime de variatii. Diferentele sunt date atat de materia prima folosita: faina alba, faina integrala de grau sau gris, cat si de lichidul folosit pentru compozitie: apa, lapte, lapte condensat, smantana sau chiar un pic de iaurt.

Asa cum la noi fiecare familie are propria reteta de clatite, la fel e si cu Malpua in India. Unii prefera sa incorporeze in compozitie Jaggery (care este un zahar indian nerafinat), altii adauga zahar brut din trestie de zahar sau altii nu folosesc deloc zahar in compozitie.

In plus, exista varianta traditionala in care compozitia este lasata sa fermenteze 6 ore sau peste noapte, pentru a obtine Malpuas mai pufoase si mai fragede.

Eu am ales sa va prezint pentru inceput o reteta mai simpla si mai rapida de Malpua, care se poate face fie cu lapte, fie cu apa (de post).

Indiferent de compozitie, rezultatul este mereu naucitor de bun si in India se si spune ca Malpuas make everything look ok even if things are far from perfect (Malpuas fac ca totul sa para ok chiar daca lucrurile sunt departe de a fi perfecte). Deci Malpuas sunt un fel de desert reconfortant care e atat de bun incat te face sa uiti de toate. Cine n-are nevoie de asa ceva?!

adaptare dupa: 4th Sense Cooking

timp de preparare: 50 minute

rezulta 15 bucati

INGREDIENTE

Pentru MALPUA:

1/2 cana Faina alba (Maida)

1 cana Gris (Rava)

2 cani lapte (sau apa)

1/2 lingurita bicarbonat alimentar

1/2 lingurita cardamon pulbere

migdale sau fistic crud pentru garnisit

ulei pentru prajit

Pentru SIROP:

1 cana zahar (brut din trestie de zahar) sau mai putin, dupa gust

1 + 1/2 cani apa

1/2 lingurita cardamon pulbere

1 lingura apa de trandafiri – optional

1 cana = 300 ml

METODA

Amestecati Faina + Gris + bicarbonat + cardamon. Adaugati laptele cate putin, pana obtineti o compozitie grosuta, insa care curge. Lasati-o sa stea 15 minute.

Intre timp puneti siropul la facut: amestecati intr-o oala mica zaharul cu apa si dati focul la mediu pana incepe sa fiarba. Apoi lasati sa stea pe foc mic de tot pana ce faceti Malpua.

Verificati consistenta compozitiei. Daca e prea groasa mai adaugati lapte/apa. Ea trebuie sa curga insa sa fie grosuta, mult mai groasa decat la clatitele noastre obisnuite.

Puneti o tigaie larga non-stick pe foc mediu-mare. Turnati in ea ulei intr-un strat inalt de 1 deget.

Cand uleiul s-a incalzit bine, incepeti sa turnati cate jumatate de polonic din compozitie, umpland toata tigaia – mie mi-au incaput cate 4. Malpuas vor fi grosute, de cam 5mm sau mai mult. Trebuie sa lasati destul spatiu intre ele ca sa le puteti manevra mai usor.

Lasati-le sa se prajeasca cam 1-2 minute, apoi intoarceti-le cu grija pe partea cealalta, chiar daca zona din centru vi se pare ca nu s-a inchegat suficient.

Mai lasati-le sa se prajeasca 1-2 minute, pana ce devin usor maronii. Apoi le scoateti din ulei, le scurgeti bine si le puneti direct in siropul in care ati adaugat anterior pulberea de cardamon si apa de trandafiri.

Tineti-le in sirop maxim 1 minut, scurgeti-le si asezati-le pe un platou.

La servire decorati cu bucatele de fistic sau migdale.

Malpuas sunt cele mai bune calde!

Malpua_

OBSERVATIA 1: Noua ne plac Malpuas mai bine prajite, mai crocante. Partea buna e ca daca sunt mai tarisoare sunt mai usor de manevrat in sirop si nu se rup dupa ce se imbiba de sirop. Sunt un pic mai maronii insa sunt foarte gustoase.

OBSERVATIA 2: Cantitatea de zahar din sirop poate fi diminuata, in functie de cat de dulce va place desertul. Ce va pot spune e ca la 1 cana de zahar, cat scrie la ingrediente, va cam cad maselele de dulce! Depinde acum si cat de gros faceti siropul. Mie imi place sa-l fac mai zemos, mai subtire, nu asa inchegat, si atunci dulcele nu e atat de puternic.

Din punct de vedere Ayurvedic: Malpua este un desert potrivit pentru persoanele Vata si mai putin potrivit pentru Pitta. Persoanele Pitta trebuie sa serveasca Malpua doar ocazional. Pentru Kapha e un desert cam consistent, insa daca folosesc apa in loc de lapte si cateva fire de sofran in sirop e mai bine. Chiar si asa, nu le este recomandat sa consume Malpua decat foarte rar si numai daca nu au dezechilibre mari de tip Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Prajitura cu branza de vaci

Milk Cake – Prajitura indiana cu Branza de vaci

KULKUL - Bucatele dulci si crocante din GOA

KULKUL – Bucatele dulci si crocante din GOA

Thengai BURFI - Prajiturele rapide din Nuca de Cocos

Thengai BURFI – Prajiturele rapide din Nuca de Cocos

TOSHA - Un desert Sindhi exceptional

TOSHA – Un desert Sindhi exceptional

Discussion

One thought on “MALPUA – Clatite dulci indiene

  1. Heeey!! Chiar cautam reteta asta de clatite cu sirop….de cand le-am vazut la televizor ma tot intrebam cum se fac pt. ca acolo pareau delicioase…yummy! abia astept sa-mi fac si eu, mai ales ca se pot face si de post…tare multumesc, parca mi-ai ghicit gandul 🙂

    Posted by Simona | 2 April 2013, 9:28 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,783 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031