KULKUL – Snack dulce si crocant din Goa

Kulkul

Kulkul (sau Kalkal, Kidyo ori Gulgul) este un dulce specific populatiei catolice din statul Goa si din Mangalore (statul Karnataka), ambele de pe coasta vestica a Indiei. Este un desert care se pregateste acolo cu ocazia sarbatorilor Craciunului.

Potughezii sunt cei care au adus crestinismul in Goa si dominatia lor a avut influente si asupra bucatariei locale. Astfel, multe din mancarurile din zona sunt un amestec de arome indiene si portugheze. Kulkul este un asemenea exemplu.

Kulkul este un snack dulce, simpatic ca forma, bun la gust si simplu de facut. Este usor crocant si cred ca si copiii vor fi foarte incantati sa contribuie la facerea (si mancarea) lor.

sursa: Erivum Puliyum

timp de preparare: cam 1 ora

rezulta aproximativ 80 bucati

INGREDIENTE

Pentru Kulkuli:

2 cani Maida (faina alba de grau)

2/3 cana apa / lapte gros de cocos / lapte de vaca

1 lingura ulei caldut

1 lingura zahar

1 varf de cutit sare – nu puneti daca folositi lapte de vaca!

½ lingurita cardamon pulbere – optional

ulei pentru prajit in baie de ulei

Pentru sirop:

½ cana zahar brut din trestie de zahar

¼ cana apa

2 pastai intregi de cardamon – optional

METODA

Amestecati faina + sare + cardamon pulbere + lingura de ulei. Apoi adaugati apa/lapte de cocos cate putin pana ce obtineti un aluat nelipicios care sa nu fie moale ci un pic mai tarisor (nu tzeapan).

Lasati-l sa stea acoperit 10 minute.

Apoi luati-l inca 1 minut la framantat si impartiti-l in bucatele mici cam cat o falanga de deget.

Luati fiecare bucatica si formati o bila din ea apoi aplatizati-o si intindeti-o sub forma ovala intre degete. Asezati-o pe un tocator/planseta si aplatizati-o suplimentar apasand dosul unei furculite pe ea pentru a-i imprima urmele de la dintii furculitei.

Apoi formati un tubulet unind cele doua capete alungite si lipindu-le cat mai bine. Sau exista posibilitatea sa-i rulati ca pe niste scoicute, fara sa uniti cele doua capete.

Asezati fiecare tubulet astfel format pe un platou uns in prealabil cu un strop de ulei.

Dupa ce ati facut toate tubuletele, puneti ulei la incalzit pe foc mediu. Cand uleiul s-a infierbantat, puneti usurel, fara sa va stropiti, cate un tubulet in ulei. Initial tubuletele vor ramane pe fundul vasului, apoi se vor ridica singure, in cam 10 secunde. Aceasta indica faptul ca temperatura de prajire este perfecta.

Prajiti cam 5 minute intorcand Kulkulii pe ambele parti si amestecati-i ocazional cu spumiera pentru a asigura o prajire uniforma.

In timp ce prajiti, puneti intr-o oala de-un litru jumate apa cu zaharul pe foc mediu. Fierbeti pana obtineti un sirop gros de un fir (cam 5 minute). Aruncati pastaile de cardamon inauntru, inchideti flacara si acoperiti cu un capac.

Scoateti Kulkulii cu spumiera, scurgand cat mai bine uleiul, si asezati-i pe un platou pe care ati pus hartie prosop. Prajiti-i pe toti, lasati-i 5 minute sa se racoreasca.

Apoi rasturanti-i intr-un castron incapator si turnati siropul peste ei. Amestecati temeinic cu o lingura asa incat toti Kulkulii sa fie uniform acoperiti de sirop. Lasati-i sa se raceasca de tot, moment in care zaharul se va fi cristalizat pe Kulkuli.

Kulkul_

OBSERVATIA 1: Cautati si faceti Kulkuli cat mai subtiri, deci intindeti cat mai bine bucatica de aluat intr-un strat subtirel de cam 3mm, nu mai gros pentru ca vor iesi prea…painioase.

OBSERVATIA 2: Eu am folosit faina de grau integrala (se numeste Atta in hindi) si de aceea Kulkulii mei au iesit mai bronzatei la culoare. De asemenea, am folosit zahar brut din trestie de zahar care atunci cand se cristalizeaza/raceste, este mai maroniu la culoare.

Din punct de vedere Ayurvedic: Kulkulii sunt potriviti pentru persoanele Vata. Sunt ok de servit cu masura si de Pitta insa mai rar de Kapha. Cel mai bine pentru Kapha ar fi sa foloseasca apa in compozitie si sofran in sirop (impreuna cu cardamonul).

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,783 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031