Khoya Gulab Jamun – varianta 2

Khoya Gulab Jamun

Va ofer acum o alta varianta de Gulab Jamun, cea traditionala, care foloseste ca baza Khoya, o branza obtinuta prin fierberea lenta si evaporarea laptelui. Spuneam la prima varianta postata ca Gulab Jamuns sunt o delicatesa si un desert minunat, care te unge la suflet. Ei bine, daca v-au placut cele cu lapte praf, sigur o sa le adorati pe acestea cu Khoya. Sunt mai fine si mai savuroase si se formeaza mai usor bilele, parca de la sine.

Desi timpul de obtinere a lui Khoya este mai indelungat, Gulab Jamuns preparate cu aceasta branzica sunt cele mai sanatoase si naturale. Asa ca pentru doritorii de a experimenta acest desert in varianta traditionala prezint aici reteta testata de mine cu succes.

adaptare dupa: Chez Shuchi

timp de preparare: 30 minute

rezulta 25 bucati

INGREDIENTE

Pentru Gulab Jamuns:

200 grame Khoya

3 linguri faina de grau

2 linguri lapte caldut

¼ lingurita cardamon pulbere – optional

¼ lingurita bicarbonat

Pentru Sirop:

2 cani apa

maxim 1 cana zahar (puteti folosi si ½ cana daca doriti mai putin dulce)

2-3 linguri zeama de lamaie

3 pastai cardamon (intregi)

1 lingurita apa de trandafiri

cateva fire de sofran – optional

METODA

Sfaramati in maini Khoya. Adaugati faina, cardamonul (daca folositi) si bicarbonatul. Amestecati bine de tot. Turnati laptele si formati un aluat fin si moale, dar lipicios. Lasati-l sa stea cateva minute, acoperit cu o bucata umezita de hartie prosop.

Intre timp pregatiti siropul: puneti zaharul cu apa, zeama de lamaie si pastaile de cardamon pe foc. In momentul in care siropul incepe sa fiarba, dati focul la mic.

Pregatiti separat un vas pentru prajit, cu suficient de mult ulei asa incat Jamuns sa pluteasca in voie. Nu-l puneti pe foc inca.

Mai luati 1 minut la framantat aluatul. Ciupiti bucatele mici din el, mai mici decat o nuca. Formati bilute netede, fara crapaturi. Sunt mai usor de facut decat in cazul celor cu lapte praf.

Khoya Gulab Jamun_inainte de prajire

Puneti uleiul pe foc foarte mic – mic mic de tot. Temperatura perfecta pentru a praji Jamuns este un pic mai dificil de dibuit la inceput, insa dupa prima experienta va fi foarte usor. Ideea este sa prajiti Jamuns pe incet, in cam 6 minute, rastimp in care sa se maroneasca incetisor. In felul acesta se prajesc uniform, atat la exterior cat si la interior. Daca devin maronii din primul minut de prajire, atunci cu siguranta aveti un ulei mult prea fierbinte, iar Jamuns vor fi tari si nefacute in interior.

Sfatul meu e sa testati cu bilute micute facute din resturi de aluat, pe care sa le lansati in ulei. Ele nu trebuie sa se ridice imediat la suprafata, ci cam dupa 15-20 secunde. Cel mai important indiciu este culoarea. Daca aceste mini-bilute se maronesc rapid, sigur trebuie sa mai racoriti uleiul.

Puneti la prajit cam o treime de bile odata – in functie de cat de larg este vasul cu ulei – asa incat sa fie suficient de mult loc ca Jamuns sa pluteasca in voie si sa puteti umbla cu spatula prin ulei amestecandu-l mereu. Trebuie sa stati mereu langa ele si sa le tot foitzi prin ulei asa incat sa se prajeasca uniform pe toate partile. Desi suna putin cam a pierdere de timp, sa stiti ca este chiar amuzanta operatiunea asta…

Khoya Gulab Jamun_prajire

Jamuns se vor umfla frumusel chiar din primele momente in care le puneti in ulei. Nu se vor dubla in dimensiuni.

Dupa ce s-au maronit binisor, le scoateti din ulei, le scurgeti bine si le puneti pe o farfurie, pe o bucata de hartie prosop, ca sa se scurga orice exces de ulei.

Khoya Gulab Jamun_dupa prajire

In principiu ele nu absorb ulei prea mult, daca sunt bine facute, asa ca nu le tineti pe hartie decat 1 minut, dupa care le puneti in sirop. Inainte sa le puneti in sirop nu uitati sa turnati si apa de trandafiri si sa puneti sofranul.

Khoya Gulab Jamun_in sirop

Faceti la fel cu toate transele de Jamuns: le prajitit, le scoateti pe hartie-prosop, le puneti in sirop. Inchideti flacara de sub oala cu sirop, puneti capacul si lasati Jamuns sa absoarba dulceata si aromele prin toti porii, timp de 10-15 minute, rastimp in care se maresc din nou, asa incat la final vor fi cel putin duble fata de dimensiunile originale.

Gulab Jamuns se servesc cu 1 lingura de sirop sau fara, calde sau reci.

Khoya Gulab Jamun_

OBSERVATIE: Motivul pentru care se recomanda sa se foloseasca zeama de lamaie este pentru ca nu avem nevoie de un sirop care sa se inchege, ci de unul foarte lichid. Asa ca, chiar daca il tineti pe foc mai mult timp, pana pregatiti Jamuns, el nu se ingroasa. In plus, zeama de lamaie mai “albeste” putin siropul – atunci cand folositi zahar din trestie, cum am folosit eu.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta este un dulce minunat pentru toate tipologiile cu conditia sa folositi zahar brut din trestie de zahar, NU zahar alb. Pentru Pitta e mai bine daca servesc Gulab Jamuns racorite, mai ales vara. Persoanele Kapha au si ele voie cateva bucatele, insa mai bine ar fi sa foloseasca sofran in reteta – pentru ele nu este optional.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

2 thoughts on “Khoya Gulab Jamun – varianta 2

  1. Am o intrebare : ce fel de apa de trandafiri folosesti ? As vrea sa stiu ce variante am in comert? Multumesc mult

    Posted by Maria | 25 June 2014, 1:58 PM
    • Buna Maria, nu prea sunt asa multe variante. Eu folosesc fie Dabur, fie Top Op si mai rar ce fac eu, vara, insa nu tine mult. Probabil mai exista ceva optiuni pe la magazine turcesti sau arabesti, prin capitala sau orasele mari. Insa Daburul este cel mai raspandit – e o firma maaaare.

      Posted by cloudpearl | 25 June 2014, 5:22 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: