Arahide, Ceapa, Chilli rosu, Chimion (Jeera), Coriandru, Frunze de Curry, Ghimbir, Masalas, Rosii, Susan, Usturoi, Vinete

Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan

Baingan ka Salan

Trecand ieri pe la piata am dat cu ochii de ceva ce nu am crezut ca o sa vad prea curand in Romania: niste vinete micute micute, dragalase si frumusele ca niste bijuterii. India este mare iubitoare de asemenea dragalasenii si le folosesc adesea la mancaruri. De altfel, ei au mai multe soiuri de vinete, de diverse culori: movaliu deschis, albe, verzulii dungate etc si nu sunt mai mari decat o minge de tenis. Le numesc baby Brinjal sau baby Baingan si le gatesc in fel si chip.

Va dati deci seama ca atunci cand le-am vazut mi s-au marit ochii si pupilele de entuziasm si bucurie si am cumparat o sacosa de asemenea babies 🙂 Evident, nu erau la fel de mici ca cele indiene, in afara de vreo doua din ele, dar sa zicem ca erau pe-aproape de ideal. Cea mai mare era mai mica de-un lung de palma….

Deci bucurie mare in bucatarie la noi – a doua zi m-am pus pe gatit dupa ce am scormonit prin arhiva mea de retete si-am gasit aceasta super super reteta. Vinetele gatite astfel sunt extrem de gustoase, fine si …ce sa va mai spun – n-ati mai mancat ceva atat de bun! Este chiar cea mai gustoasa si mai fina mancare de vinete de pana acum, fara nici o exagerare.

adaptare dupa: Aromatic Cooking

timp de preparare: 1 ora

rezulta 5 – 6 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

8-9 vinete (cat mai) micute

3 rosii medii

1 ceapa medie

2 lingurite Curry Powder

1 + 1/2 lingurite sare

cateva frunze de Curry

5 – 6 linguri ulei de floarea soarelui

2 cani cu apa

De rasnit impreuna:

1/2 cana arahide crude, nesarate, fara coaja

1 lingura seminte de coriandru

1 lingura seminte de susan alb

1 lingurita seminte de chimion (Jeera)

cativa catei de usturoi – optional

o bucatica mica de ghimbir proaspat

1 chilli rosu uscat – optional

METODA

Intr-o tigaie coaceti uscat pe foc mic mai intai semintele de coriandru + chimion + susan amestecand continuu pana ce susanul devine usor bronzat (cam 2 minute). Rasturnati totul pe o farfurie si lasati sa se racoreasca. Daca vreti sa folositi si chilli-ul rosu uscat, atunci puneti-l si pe el de la inceput impreuna cu semintele la copt in tigaie.

In aceeasi tigaie, pe foc mic, coaceti apoi uscat si arahidele. Invartiti-le mereu cu lingura pana ce se umplu de puchitei maronii si dungulite maro inchis, semn al coacerii, fara sa le ardeti. In total maxim 5 minute. Rasturnati-le peste seminte si lasati totul sa se racoreasca.

Separat curatati si tocati ceapa si transformati rosiile intr-un piure. Spalati vinetele si indepartati coditele insa cu cat mai multa grija – adica incercati sa dati partea verde deoparte cat mai delicat, fara sa taiati vanata. Indienii nu fac decat sa taie din codita insa cred ca au alt soi de vinete pentru ca ale noastre sunt tare tepoase… Stergeti vinetele de apa cu un servet curat sau o bucata de hartie prosop, apoi crestati-le pe verticala, in cruce. Nu le taiati chiar de tot, ci mai lasati cam 1,5 cm de vanata intreaga, netaiata. Tineti-le deoparte.

Intr-o tigaie turnati 2-3 linguri de ulei si cand s-a incalzit puneti vinetele uscate si crestate. Puneti un capac deasupra si lasati-le sa se faca cam 5 minute. Apoi le intoarceti pe partea cealalta si puneti la loc capacul. Daca vreti sa nu va umpleti de stropi de ulei in timpul fazei de intoarcere a vinetelor, atunci va recomand sa dati mai intai deoparte tigaia de pe foc, sa o sa lasati sa se linisteasca 1 minut, si abia apoi dati deoparte capacul si faceti operatiunea de rasucire. Dupa totalul de 10 minute de sotat, scoateti vinetele din tigaie si puneti-le pe o farfurie intinsa.

Bagati toate ingredientele de macinat (indicate la sectiunea De rasnit impreuna) intr-un blender/mini-tocator si mixati pana obtineti o pasta groasa.

Acum va trebuie o oala larga, de cam 3 litri. Turnati tot uleiul care a mai ramas de la vinete, plus cel nefolosit. Dupa ce s-a incalzit bine, puneti frunzele de Curry si ceapa tocata. Sotati 2 minute pana ce ceapa devine lucioasa (altfel veti avea arsuri la stomac daca ceapa nu e bine gatita!) si adaugati pasta de arahide. Sotati inca 2-3 minute si adaugati rosiile.

Tineti pe foc amestecand continuu inca 3-4 minute. Presarati pulberea de Curry si sarea. Luati fiecare vanata usurel cu o spatula mare si plata si puneti-le una cate una in sos. Manevrati-le cu grija – ideal ar fi sa nu se rupa. Daca se rupe vreuna din fasii, aceasta se va gati diferit de vinetele ramase intregi si se va inmuia cam prea tare.

Turnati cele 2 cani de apa si asteptati sa inceapa sa dea in clocot. Din acel moment acoperiti oala aproape de tot si fierbeti pe foc minim timp de 10 minute. Vinetele fiind tinere si foarte fragede se vor gati foarte bine. Luati de pe foc si serviti alaturi de un orez simplu gen Jeera Rice sau de lipii tip Kulcha.

Baingan ka Salan_

Din punct de vedere Ayurvedic: Baingan ka Salan este recomandat persoanelor Vata si Kapha. Totusi, pentru persoanele Kapha ar fi mai bine daca s-ar mai diminua din cantitatea de arahide. De asemenea, in cazul lor, usturoiul si chilli-ul rosu nu sunt optionale ci recomandate. Daca persoanele de tip Pitta doresc sa serveasca, sa o faca rar si sa indeparteze din reteta chilli-ul rosu si usturoiul. Vinetele din aceasta reteta sunt foarte tinere, deci puterea lor de a perturba Pitta este minima.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Vinete in sos de rosii

Brinjal Thokku – Mancare de Vinete in sos de Susan si Rosii

Salata de Vinete cu iaurt

Baingan Bharta – Salata pufoasa de Vinete cu Iaurt

Mancare de Vinete indiana cu Iaurt

Kashmiri Dahi Baingan – Mancare kashmiriana de Vinete in sos de Iaurt

Chutney de Vinete cu rosii

Baingan Bharta Chutney – Chutney de Vinete

Discussion

4 thoughts on “Baingan ka Salan – Curry de Vinete bebe in sos de Arahide si Susan

  1. minunată reţetă, mulţumiri.

    Posted by Valentina | 30 July 2014, 2:49 PM
  2. Suna bine aceasta reteta! O voi incerca saptamana aceasta! Multumesc!

    Posted by mijnzeep1 | 20 July 2014, 7:46 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

July 2014
S M T W T F S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031