Baingan Bartha Chutney – Chutney de Vinete

Chutney de Vinete cu rosii

Inca o reteta de Baingan Bartha. Cealalta am postat-o la categoria Salate pentru ca arata ca o salata de vinete de la noi, numai ca este facuta si cu iaurt. Asa suntem noi obisnuiti sa-i zicem, salata, insa in India salatele sunt altfel.

In reteta de fata Baingan Bartha este pregatita ca un Chutney, deci ca o pasta, care se serveste la mic dejun sau cina, alaturi de orice fel de paine indiana. Exista Baingan Bartha care se gateste si ca un curry, adica ca o mancare cu sos. Pe scurt, exista zeci si zeci de retete care toate se numesc astfel, insa sunt gatite cu mici variatiuni in functie de specificul zonei.

timp de preparare: 1 ora

rezulta 4 portii

INGREDIENTE

4 vinete medii

3 rosii medii

1 ceapa medie

1 lingurita seminte de chimion (jeera)

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1/2 lingurita Garam Masala

1 lingurita sare

2 linguri ulei

1 legatura patrunjel verde

METODA
Coaceti vinetele si curatati-le de coaja. Puneti pulpa la scurs intr-o sita cam 15 minute. Apoi maruntiti-o usor.

Intre timp puneti uleiul la incazit pe foc mediu intr-o oala. Cand uleiul e bine incalzit aruncati in el semintele de jeera. Lasati-le sa pocneasca cateva secunde, apoi adaugati ceapa tocata nu foarte fin. Caliti 2 minute, apoi puneti si rosiile decojite si taiate cubulete. Amestecati bine si lasati-le sa se inmoaie inca 2 minute.

Adaugati vinetele tocate usor, sarea, coriandrul, turmericul si Garam Masala. Mai tineti pe foc mic 5 minute, timp in care amestecati frecvent ca sa nu se arda. Dati deoparte si lasati sa se racoreasca 15 minute.

Dupa acest interval puneti amestecul intr-un blender/mixer si mixati pana obtineti o pasta fina. Adaugati verdeata tocata marunt si serviti dupa ce s-a racorit de tot.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest Chutney nu este recomandat persoanelor Pitta decat arareori si numai daca sunt perfect sanatoase. Ayurveda recomanda sa nu consumati vinete daca aveti dezechilibre de tip Pitta (probleme cu pielea, gingiile, vezica biliara, ficatul etc). Nici pentru Vata nu este foarte ok, deci de servit cu moderatie. In schimb pentru Kapha este minunat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chutney de Vinete

Brinjal Chutney – Chutney de Vinete

Vinete in sos de iaurt

Vankaya Perugu Pachadi – Vinete in sos de Iaurt

Baingan Bharta - Salata de Vinete cu iaurt

Baingan Bharta – Salata de Vinete cu iaurt

Vinete in sos de rosii

Brinjal Thokku – Mancare de Vinete

Discussion

One thought on “Baingan Bartha Chutney – Chutney de Vinete

  1. Yammi! Daca m-ai fi intrebat in urma cu cateva luni care e mancarea mea preferata/ vinete, ti-as fi spus ca salata de vinete + maioneza preparata in casa. Dupa ce am mancat chutney-ul asta, mi-e clar ca mi s-au schimbat gusturile. Multumesc pentru reteta, este absolut delicioasa! Nu am inteles de ce a trebuit sa il amestec/ blender, mi se parea ca e foarte bun si asa, nepasat, cum era:) Multumesc.

    Posted by ema | 21 June 2013, 9:11 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031