Un chutney inedit, foarte reusit, care sigur o sa va placa daca iubiti vinetele. Aceasta reteta este foarte usor de facut si necesita un minim de condimente. Brinjal Chutney este o gustare potrivita pentru dimineata sau seara.
adaptare dupa: Passion for Cooking – Memory Archieved
timp de preparare: 40 minute
rezulta 6 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
3 vinete micute
4 rosii medii
1 ceapa medie (sau 2 fire ceapa verde)
1 lingurite seminte Jeera (chimion)
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita sare
3-4 linguri ulei de floarea soarelui sau masline
verdeata dupa gust
METODA
Curatati rosiile de pielite si tocati-le. Pastrati coaja la vinete, indeparati cozile si taiati-le cubulete. Tocati ceapa.
Asezati o tigaie pe foc mediu. Turnati uleiul si cand acesta e bine incalzit aruncati in el semintele de jeera. Dupa ce pocnesc cateva secunde puneti ceapa. Dupa aproximativ 1 minut adaugati vinetele si rosiile. Presarati sare si turmeric, amestecati bine si acoperiti cu un capac etans. Dati flacara la mic.
Tineti pe foc cam 15 minute amestecand ocazional. Dupa ce vinetele s-au inmuiat bine dati capacul deoparte si presarati coriandrul macinat (eventual niste Masala picanta sau piper cayenne daca doriti un Chutney picant). Amestecati si mai lasati pe foc 1 minut. Apoi dati deoparte si lasati sa se racoreasca 10 minute.
Dupa ce amestecul s-a racorit putin puneti-l intr-un mixer/blender. Mixati pana rezulta o pasta fina (nu e nevoie sa mai adaugati apa). Presarati verdeata si serviti cald sau rece.
Din punct de vedere Ayurvedic: Putine legume sunt atat de capabile sa perturbe Pitta ca vinetele. De aceea, persoanele cu predominanta Pitta sau care sufera de dezechilibre tip Pitta (manie, iritare, boli de piele, exces de caldura in corp, ulcere, sangerarea gingiilor etc) ar trebui sa ocoleasca vinetele sub orice forma, mai ales acest Chutney care este si mai puternic din cauza combinatiei cu rosiile. Nici persoanele Vata nu prea au voie, deci de servit cu moderatie. In schimb, persoanele Kapha pot savura Brinjal Chutney fara probleme.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc 🙂
O sa incerc aceasta reteta 🙂
Spor la papat!