Salata de Vinete A-la-Hindi

Salata de Vinete A-la-Hindi

Reteta asta a inventat-o sotul meu care a indragit atat de mult bucataria indiana incat i-a venit ideea sa facem altfel salata obsinuita de vinete, care pica o tzara cam greu si suge mult ulei. Asa ca va prezint reteta lui – este deosebit de gustoasa si fina, extrem de simplu de facut!

timp de preparare: 45 minute

rezulta 2 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

2 vinete medii

1 ceapa medie

3-4 catei de usturoi

2 foi de dafin

1/2 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 lingurita fenicul pulbere

1/2 lingurita turmeric

1 lingurita pulbere de Curry (Curry Powder)

4 linguri ulei de floarea soarelui sau masline

1 legatura patrunjel verde

1 lingura zeama de lime/lamaie

sare dupa gust

METODA

Coaceti vinetele pe flacara sau in cuptor. Curatati-le de coaja si lasati-le intr-o sita la scurs.

Intre timp pregatiti o Tarka: puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de cald puneti semintele de chimion sa pocneasca. Apoi adaugati ceapa si usturoiul curatate si tocate in prealabil, precum si foile de dafin. Tineti pe foc aproximativ 3-4 minute, apoi adaugati prafurile: Curry, fenicul, turmeric. Amestecati si inchideti focul.

Puneti vinetele in mixer si tocati-le partial. Rasturnati Tarka peste vinete, adaugati sare dupa gust si verdeata. Mixati pana ce obtineti o pasta fina. Puneti salata intr-un castron si daca doriti, stropiti cu zeama de lamaie / lime.

Serviti cu painite indiene Chapati sau Parathas. Noua ne place salata de vinete cu Aloo Parathas. Yessss!

Salata de Vinete A-la-Hindi_

Din punct de vedere Ayurvedic: In general, vinetele nu sunt recomandate persoanelor Vata si Pitta decat arareori si numai daca nu au dezechilibre – deci de servit doar ocazional. Astfel, aceasta salata de vinete poate fi consumata in principal de persoanele Kapha. Sorry!

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata de Vinete cu iaurt

Baingan Bharta – Salata pufoasa de Vinete cu Iaurt

Chutney de Vinete

Brinjal Chutney – Chutney de Vinete cu Rosii

Chutney de Vinete cu rosii

Baingan Bharta Chutney – Chutney de Vinete

Baingan ka Salan - Vinete in sos de Arahide si Susan

Baingan ka Salan – Vinete in sos de Arahide si Susan

Discussion

13 thoughts on “Salata de Vinete A-la-Hindi

  1. Asa deci!Asta era motivul pentru care puteam noi manca asa bine vinetele si nu dadeau arsuri la stomac.La noi -acasa ma refer-se caleste ceapa binisor si punem si usuroi.Cei drept alte condimente nu le placeau celorlalti;sapoi mie imi place sa le mixez frumos…bine de stiut,cu multumiri de la noi pentru impartasirea in continuare de retete.sanatate

    Posted by mirela | 12 December 2014, 10:00 PM
  2. Am inteles acum, Cluodpearl, multumesc de clarificare. Intradevar, eu nu am realizat ca tu promovezi o dieta ayurvedica, ceea ce e (cel mai) probabil, diferita de bucataria indiana. Sa stii ca am sa “rasfoiesc” mai atenta blogul tau si am sa incerc dintre retetele tale. 🙂 Nu sunt adepta 0 grasimi, absolut deloc. Sunt adepta unei diete sanatoase, echilibrate (da, cu cat mai multe salate si legume, carne din cand in cand), din care nu lipsesc grasimile sanatoase si uleiurile de calitate. Eu locuiesc pe continentul american, si cam toate retetele si mancarurile indiene incercate contin frisca/lapte, unt de cashews, combinate chiar cu carne, in unele cazuri. De aceea am spus ca mi se pare grea bucataria indiana. Am sa incerc retete de aici, de la tine si revin cu feedback. 🙂

    Posted by Corina | 12 December 2014, 3:23 PM
    • Da, ai dreptate, e cam confuzant titlul blogului meu. Ce sa fac, nu-l mai schimb acum…Se pare ca o sectiune din ayurveda care ti-ar putea aduce improvementuri si ti-ar duce stilul alimentar la next level ar fi cea legata de felul in care se combina alimentele. Daca stapanesti acest capitol poti manca din ce bucatarie nationala doresti si-ti place. Nu uita insa ca o alimentatie “sanatoasa” dpdv nutritional modern occidental este putin cam altfel fata de ceea ce sustine Ayurveda. Asa ca s-ar putea sa te ciocnesti de aspecte/retete pe care n-o sa le accepti prea usor. Intre timp iti doresc spor la surfat si la aplicat! Daca ai sa ai nedumeriri te astept cu drag.

      Posted by cloudpearl | 12 December 2014, 4:00 PM
  3. Draga mea! Tu stii ca eu sunt o VATA cu “urme” de Pitta. Digestia stiu ca-mi e mai slaba. Cat despre mancat, m-ai nimerit. Am mancat mai mult,da, ca era foarte bun. :)) La calculator, da, ca nu ma mai fac bine. Simplu, fara altceva, iar da. Cred ca ai un radar. Singura parte buna a fost ca nu cred ca mai aveam ceva in stomac de la masa anterioara. Intentionez sa fac data viitoare cu mazare galbena. Spor in toate! Te imbratisez!

    Posted by Adriana Gherghisan | 12 December 2014, 9:57 AM
    • Esti super Adriana! Multumesc pentru comentarii.
      Daca vrei sa faci un amestec de orez cu mazare uscata atunci s-ar putea sa fie o problema pentru ca mazarea fierbe mai greut si orezul se zdrobeste de tot intre timp. Deci poate le pregatesti separat…? Si musai trebuie sa folosesti condimente, ceva sa-ti ajute digestia, dar fara sa deranjezi Pitta care iti face arsuri: coriandru, chimion, turmeric, fenicul, un picut de ceapa bine gatita si un dram de ghimbir proaspat. Spor la papat!

      Posted by cloudpearl | 12 December 2014, 3:52 PM
  4. Draga Cloudpearl 🙂 am facut Kitcheri dar cu linte rosie si orez Basmati. Am gasit, in sfarsit si eu. A iesit foarte gustos, am mancat 2 zile din ea ca am facut ca inecatul, reteta completa. Ce am simtit. A fost satioasa, nu am avut nevoie de altceva dar am simtit o usoara arsura, putin reflux gastric. Cred ca am ars putin condimentele (chimenul ca nu am avut jeera) si te rog spune-mi daca asta este sau sunt eu nitel deranjata la cap. :)) Te pup cu drag!

    Posted by Adriana Gherghisan | 11 December 2014, 9:50 PM
    • Bravo, felicitari! Combinatia intre orez Basmati si linte rosie e foarte ok pentru un Kitcheri de toate zilele. Refluxul si arsurile pot fi cauzate de orice fel de hrana, chiar si una echilibrata, daca mananci mai mult decat trebuie, deci daca te scoli de la masa ghiftuit sau chiar daca ai mai indesat doar doua linguri de mancare dupa ce te-ai simtit satul. Pe urma mai e posibil sa nu fi gatit suficient de bine ceapa (daca ai folosit-o). Apoi, daca ai mancat numai Kitcheri se prea poate sa-ti fi dat arsuri daca ai o digestie de tip Pitta, nervoasa, adica ai frecvent arsuri indiferent de ce ai manca – de aceea exista retete speciale pentru Pitta. Mai pot fi si alte cauze: mancatul la TV sau cand vorbesti la telefon, cand stai in picioare, pe fuga. Faptul ca ai ars un pic chimenul nu e suficient sa-ti dea arsuri.
      O cauza comuna de arsuri si reflux este mancatul inainte ca hrana consumata anterior sa se fi digerat complet. De asemenea, daca mananci si te intrerupi pentru 1 minut sau 2 ca sa vorbesti la telefon sau ca sa te duci in alta parte si apoi iti continui masa, asta da si arsuri, si balonare.

      Posted by cloudpearl | 12 December 2014, 7:19 AM
  5. Nu mi se pare mult ulei (4 linguri) la 2 vinete. Sa le facem clasic, romaneste, scapam cel putin cantitatea dubla iar de multe ori ceapa cruda ne da arsuri.

    Posted by Adriana Gherghisan | 11 December 2014, 9:44 PM
  6. Asa e, despre Ayurveda n-am citit prea multe. Am citit despre tarka acum, multumesc de sugestie. Nu contest principiile ayurvedice, dar trebuie sa spun ca am multi indieni in preajma si nu mi se par prea sanatosi (au chiar probleme de sanatate, si unii sunt chiar vegetarieni), ca sa nu spun ca sunt… grasuti (sa nu ofensez pe nimeni 🙂 ).
    Imi place mancarea indiana, din cand in cand, nu pot spune ca sunt chiar pasionata, dar in general mi se pare grea. De aceea mananc doar din cand in cand.

    Posted by Corina | 11 December 2014, 9:36 PM
    • Ciau Corina, pertinenta observatia ta. Intr-adevar, indienii nu sunt un exemplu de santatate cu bucataria lor. De aceea trebuie sa intelegi diferenta intre bucatarie indiana si bucatarie Ayurvedica. Eu incerc sa le combin pe cele doua si sa va prezint doar acele retete din bucataria indiana care sunt foarte ok sau macar acceptabile dpdv ayurvedic.
      Si indienii, ca toate celelalte popoare, fac combinatii proaste, mananca in exces sau fac excese de tot felul – de unde rezulta boilile. Ca sunt grasuti…asta e chestiune de perceptie. IN India a avea ceva carnita pe tine e un semn bun, de prosperitate. Insa si acolo exista multi obezi mai nou…odata cu raspandirea bucatelor occidentale si la ei. Faptul ca ei folosesc condimente ii ajuta totusi sa se imbolnaveasca mai greu si ii scoate din diferite probleme mai usor. Depinde de caz.
      Faptul ca mancarea indiana ti se pare grea ma surprinde mult. Probabil ca te referi la faptul ca ei papa multe chestii prajite si probabil ca tu esti adepta salatelor si a grasimilor ioc in alimentatie. Nici una nici alta nu sunt ok si sanatatea e mereu la mijloc.

      Posted by cloudpearl | 12 December 2014, 7:10 AM
  7. Suna bine, dar sincer, mie nu mi se pare mai usoara decat cea “clasica”, din cauza la ceapa si usturoiul calite in ulei. Din contra… Iar la cea clasica, se poate ajusta cantitatea de ulei, nu trebuie pus mult. 🙂

    Posted by Corina | 11 December 2014, 4:33 PM
    • Eee Corina, mai tot Occidentul fuge de ulei si cand aude de ceapa trasa prin ulei deja suna ca o blasfemie culinara. Cate probleme nu sunt aruncate in carca bietului mariaj intre ceapa si ulei… Asa-i omu’ – vrea sa dea vina pe ceva musai, pe orice numai pe el nu.
      Din fericire exista Orientul si Ayurveda care ne calmeaza si ne invata ca lucurile nu-s deloc asa. Cei mai multi acuza ceapa prajita ca le cauzeaza aciditate si asa si este…daca pun prea multa sau daca nu asteapta sa se faca bine, sticloasa, si o consuma (semi-)cruda. In Ayurveda se stie ca ceea ce nu este bine gatit sau (aproape) crud, nu face combinatie buna cu ce este gatit. Sunt multe de zis pe tema asta. Un lucru e cert: nu poti da vina pe ceva daca nu stii toate detaliile – ar fi prea simplist.
      In ce priveste salata “clasica” de vinete, ea este un mare absorbant de ulei (crud) si n-am intalnit pe nimeni care s-o prepare altfel. Iar cand o mai impaneaza si cu ceapa cruda sau usturoi – atunci devine o bomba pentru Pitta. Uleiul incalzit si inobilat cu condimente are o cu totul alta natura si alt rol, despre care am vorbit mai pe larg in articolul Ce este TARKA. Poate ca daca o sa-l citesti o sa intelegi principiul din spatele retetei pe care o propun eu.

      Posted by cloudpearl | 11 December 2014, 8:30 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031