Brinjal Thokku – Vinete in sos de Rosii si Susan

Vinete in sos de rosii

Brinjal este denumirea pentru vinete in India. Thokku este un termen din limba Tamila si inseamna in general muratura, insa este si denumirea pentru Chutney precum si pentru o mancare gatita intr-un sos gros, un gen de Curry. De obicei, orice tip de Thokku se poate pastra mai multe zile (pana la 1-2 saptamani) si de aceea se gateste cu ulei de ghimbir sau de susan pentru ca aceste uleiuri maresc durata de viata a mancarii respective.

Acest Brinjal Thokku este gatit cu ulei de susan, mai accesibil la noi decat cel de ghimbir, si este atat de bun la gust incat nu cred ca o sa puteti sa-l pastrati prea mult. Oricum, in Ayurveda se recomanda ca mancare sa fie consumata proaspata daca dorim sa ne mentinem sanatatea.

Aceasta reteta tine de bucataria statului Andhra Pradesh, din Sudul Indiei.

adaptare dupa: Priya’s Feast

timp de preparare: 30 minute

rezulta: 3 portii

INGREDIENTE

3 vinete micute

5 rosii medii

2-3 chilli verzi – depinde de “taria” lor

1/2 lingurita chimion (jeera) seminte

1/2 lingurita mustar seminte

2 linguri susan alb

1 lingurita turmeric

1 lingurita chimion pulbere (Jeera Powder)

1/4 lingurita pulbere de chilli

2 linguri ulei de susan

1 lingurita sare

METODA

Indepartati cotoarele de la vinete apoi taiati-le cubulete. Daca vinetele sunt mai “batrane” curatati-le mai intai de coaja. Pastrati vinetele taiate in apa.

Curatati rosiile de pielite si taiati-le cubulete. Curatati chilli de cotoare (si seminte daca vreti ca mancarea sa fie mai putin picanta) si tocati-i marunt.

Puneti uleiul de susan la incalzit intr-o tigaie si cand e suficient de infierbantat, aruncati in el semintele de mustar si chimion. Dupa ce aceasta pocnesc puneti si chilli verzi. Tineti pe foc cam 30-40 secunde, apoi rasturnati si vinetele in tigaie (dupa ce le-ati scurs de apa). Presarati sare si turmeric, amestecati si puneti capacul. Dati flacara la minim. Lasati vinetele sa se fezandeze bine vreo 10 minute, amestecand ocazional ca sa va asigurati ca nu s-au prins de tigaie.

Intre timp, intr-o alta tigaie, coaceti uscat semintele de susan, pe foc mediu, timp de aproximativ 40 secunde, sau pana ce incep sa pocneasca si sa sara. Puneti-le pe o farfurie intinsa si lasati-le 5 minute sa se racoreasca. Apoi le zdrobiti ca sa obtineti o pulbere fina (fie in rasnita de cafea, fie intr-un mojar).

Rasturnati aceasta pulbere peste vinete, in tigaie, si amestecati. Adaugati si 1 lingurita chimion (jeera) pulbere. Continuati sa amestecati frecvent cam 2 minute, ca sa nu se prinda de tigaie, apoi adaugati rosiile si pulberea de chilli. Puneti la loc capacul si mai lasati 10 minute pe foc, amestecand ocazional.

Serviti alaturi de un orez simplu cum este Jeera Rice.

Din punct de vedere Ayurvedic: Vinetele nu sunt recomandate persoanelor cu predominanta Pitta decat ocazional si numai daca nu au dezechilibre. Daca totusi o persoana Pitta doreste sa serveasca Brinjal Thokku, atunci cel mai bine ar fi sa dea deoparte din reteta ardeii iuti, precum si pulberea de chilli rosu si sa foloseasca in schimb Dhania Powder (pulbere de coriandru). In rest, vinetele sunt ocazional ok pentru Vata si bune pentru Kapha, mai ales gatite astfel, cu condimente. Brinjal Thokku activeaza focul digestiv (Agni) si detoxifica colonul, insa nu trebuie consumata de persoanele care au pietre la rinichi sau vezica biliara.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Chutney de Vinete cu rosii

Baingan Bharta Chutney – Chutney de Vinete

Baingan ka Salan - Vinete in sos de Arahide si Susan

Baingan ka Salan – Vinete in sos de Arahide si Susan

Tilwale Aloo - Curry de Cartofi cu Susan

Tilwale Aloo – Curry de Cartofi cu Susan

Mancare de Vinete indiana cu Iaurt

Kashmiri Dahi Baingan – Mancare kashmiriana de Vinete in sos de Iaurt

Discussion

5 thoughts on “Brinjal Thokku – Vinete in sos de Rosii si Susan

  1. Cum Pitta și Kapha au nevoie de mâncăruri destul de diferite, vreau să încerc să gătesc măcat la 2-3 zile măncăruri specifice pentru fiecare. Așa că rețeta asta o fac pentru Kapha. 🙂 El adoră ghimbirul și mereu îmi zice să pun mai mult în mâncare. 😀 Eu nu-i sufăr gustul când îl prind așa că încerc să-l tai ât mai mărunt. Îmi place aroma dacă nu e prea intensă, dar nu să-l mănânc.

    Posted by Alina | 17 December 2014, 10:19 AM
    • Daca nu-ti place ghimbirul proaspat din cauza ca e prea atzos, da-l pe razatoarea fina, sau, si mai bine, fa-l pasta, cum e de exemplu Pasta de Ghimbir cu Usturoi.
      Dar sa stii ca exista multe feluri de mancare pe care le poti face ca sa impace si Pitta si Kapha. Eventual poti face o mancare pentru Pitta si domnul Kapha poate presara deasupra o Masala picanta daca doreste.

      Posted by cloudpearl | 18 December 2014, 9:00 AM
  2. Eu am o sticluță mică de ulei de ghimbir. 😀 Cât să pun? M-am uitat pe net înainte să-l iau și pacă îmi aduc aminte că se folosește în cantități mici. Și dacă nu am de susan iese bun și cu ulei de măsline?

    Posted by Alina | 17 December 2014, 8:58 AM
    • Da, uleiul de ghimbir e foarte ok pe perioada iernii. Insa nu asa ok pentru Pitta sarita din tine 🙂 Foloseste cam jumate din cantitatea de ulei recomandata in mod normal.
      Sigur ca iese bun cu orice tip de ulei – schimba doar putin gustul. Insa combinatia dintre vinete si ulei de masline e de natura sa agraveze si mai mult problemele cu vezica biliara si ficatul…

      Posted by cloudpearl | 17 December 2014, 9:29 AM
  3. Am mai mancat acest fel la un restaurant libanez, dar nu-i stiam “numele” (mancarii). Placut gustul! Mi-am notat sa repet reteta, dar cu ulei de susan (am folosit ulei de masline) + sa tai feliile de vinete mai subtiri. Multumesc.

    Posted by ema | 27 June 2013, 9:12 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,397 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031