Mancarea asta e un deliciu culinar. E asa de buna incat sotul meu isi roteste ochii in cap de placere numai gandindu-se la ea, asa cum fac eu cand musc dintr-o Samosa.
Dahi inseamna iaurt, iar Baingan este vanata. Deci un fel de mancare Kashimirian cu vinete si iaurt. Foarte potrivita pentru vremea rece si ploioasa de toamna. Desi contine vinete facute in ulei si iaurt, culmea, daca e condimentata cat de cat, este foarte usoara si nu pica greu. Totusi, nu exagerati cu portiile. E foarte satioasa.
pentru 4 persoane
timp de preparare: 40 minute
INGREDIENTE
2 vinete medii
200 gr iaurt simplu
2 cepe micute
1 bucatica de ghimbir proaspat
1/2 lingurita seminte Jeera sau mustar
1/2 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1/2 lingurita fenicul macinat
1/4 lingurita turmeric
1 lingurita Hot Garam Masala
1 legatura marar sau patrunjel
1/2 lingurita sare
1 cescuta ulei pt vinete
3 linguri ulei pentru mancarea finala
METODA
Spalati vinetele, nu le curatati de coaja si taiati-le fasii lunguiete si subtirele, cam de-un deget. Puneti-le intr-un vas mare cu apa ca sa nu se innegreasca, pana ce veti avea nevoie de ele. Intre timp curatati ceapa, ghimbirul, pregatiti condimentele aproape, bateti bine iaurtul.
Intr-o tigaie puneti cescuta de ulei (sau mai putin daca doriti si aveti o tigaie non-stick). Scurgeti vinetele de apa bine de tot. Cand uleiul e fierbinte puneti vinetele la prajit. Puneti capacul si lasati-le sa se prajeasca cam 10 minute, pe foc mediu. Ridicati din cand in cand capacul si amestecati asa incat vinetele sa fie prajite pe toate partile. Daca temperatura uleiului este potrivita, vinetele nu vor absorbi prea mult ulei. Dupa ce le-ati prajit, scoateti-le pe un platou pe care ati asezar un prosop de hartie.
Pregatiti o oala de 2 litri, puneti-o pe foc mic si faceti Tarka: puneti cele 3 linguri de ulei; cand e cald puneti semintele de chimion/mustar. Dupa ce pocnesc, rasturnati ceapa si ghimbirul tocate marunt. Amestecati si lasati sa se prajeasca putin, apoi turnati si condimentele praf.
Cand Tarka e gata, puteti pune iaurtul. Amestecati continuu ca sa nu se branzeasca iar cand incepe sa fiarba puneti vinetele. Presarati sarea. Amestecati bine si frecvent cam 5 minute maxim. Vinetele vor absorbi amestecul de iaurt si mancarea se va ingrosa. La sfarsit presarati si verdeata. Luati de pe foc.
Serviti cu painite indiene Chapati sau cu Orez basmati fiert simplu!
OBSERVATIE: Mancarea cere condimente puternice, care ajuta mult la digestie si fac acest amestec de vinete o hrana lejera. Daca vreti, puteti pune la Tarka chilli rosu sau verde, daca sunteti amatori de senzatii tari, sau puteti sa mai scoateti din condimentele care vi se par prea tari din lista de ingrediente. Sa stiti doar ca daca mancarea v-a picat greu inseamna ca nu ati condimentat-o destul (sau nu i-ati putut rezista si ati mancat prea mult 😉 ).
Din punct de vedere Ayurvedic: In mod normal, solanaceele nu se combina bine cu iaurtul, spune Ayurveda. Aceasta mancare este un exemplu de cum pot fi cele doua facute sa se inteleaga si sa nu taxeze organismul. Kashimiri Dahi Baingan este potrivita pentru persoanele Kapha (daca e mai condimentata) insa de folosit mai putin ulei. Persoanele Vata si Pitta nu trebuie sa o treaca pe lista de mancaruri preferate decat daca sunt echilibrate perfect si chiar si-asa, sa o savureze rar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.