Jeera Rice – Orez cu Chimion

Azi am facut un orez pe care acum ceva vreme il preparam de doua-trei ori pe saptamana. Insa de cateva luni il uitasem printre gramezile de retete noi pe care vroiam sa le incerc. Jeera Rice este o reteta extrem de usoara, de rapida si sanatoasa. O recomand tuturor iubitorilor de orez.

timp pe preparare: 20 minute

pentru 4 persoane

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

4 cani apa

1 lingurita seminte chimion (jeera)

2 linguri ulei masline extravirgin (vezi OBS)

1/2 lingurita sare

1/2 legatura patrunjel

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati orezul in cateva ape.

Puneti uleiul la foc mic intr-o oala de 2 litri. Cand uleiul e suficient de incalzit puneti semintele de chimion sa pocneasca. Apoi rasturnati orezul si amestecati bine, asa incat toate boabele sa fie imbracate in uleiul cu aroma de chimen. Acest proces ajuta si la obtinerea unui orez pufos in care boabele nu se lipesc unele de altele.

Turnati apa, puneti sare si dati focul la mediu. Mai amestecati o data sau de doua ori pana ce orezul incepe sa fiarba ca sa va asigurati ca nu s-au prins boabe de fundul oalei. Dupa ce incepe sa clocoteasca, dati focul la mic si acoperiti cu un capac. Nu mai umblati deloc la el timp de 15 minute. Doar verificati dupa 10 minute daca are destula apa.

Cand orezul s-a fiert, presarati patrunjelul tocat, amestecati si inchideti focul. Lasati sa mai stea acoperit inca 10 minute.

OBSERVATIA 1: Puteti adauga la reteta un morcov mic, dat pe razatoare, daca doriti (ca in imagine). Puneti-l in ulei imediat dupa ce semintele de chimen au pocnit. Amestecati si tineti pe foc pret de 2 minute si abia apoi turnati orezul. S-ar putea ca in acest caz sa mai fie nevoie de putina apa in plus.

OBSERVATIA 2: Uleiul de masline nu este adecvat tipologiei Kapha. Deci toate persoanele care au deja dezechilibre de tip Kapha trebuie sa-l evite si in schimb sa foloseasca ulei de porumb, mustar sau floarea soarelui.

Din punct de vedere Ayurvedic: Acest orez este Tridoshic, deci este adecvat pentru toate tipologiile.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Orez cu chimen condimentat

Spicy Jeera Rice

Thakkali Sadam - Orez cu Rosii

Thakkali Sadam – Orez cu Rosii

Orez cu Dovlecel si Scortisoara

Zucchini Cinnamon Rice

Orez cu scortisoara si cardamon

Cinnamon Cardamom Rice

Discussion

4 thoughts on “Jeera Rice – Orez cu Chimion

  1. Am inteles acum! Multumesc.

    Posted by Lidia | 17 January 2015, 9:53 AM
  2. Cum ai reusit sa pocnesti Jeera in ulei de masline extravirgin? Care e secretul, ca mie nu-mi reuseste deloc, deoarece are punctul de fum foarte jos si incepe sa fumege repede. Apoi am incercat cu foc mediu, apoi mai mic, dar nu pocnesc semintele. Imi venea sa-mi trag palme. Pana la urma au pocnit dar oricum uleiul deja scotea fum. L-am mancat asa…sper sa ma descurc cu uleiul ars la stomac.

    Multumesc pentru munca pe care o depui cu site-ul. Te-am descoperit recent si incerc ceva pentru diminuarea Vata, pentru ca eu sunt dominant Pitta, dar am un dezechilibru mare Vata (cam dublu fata de Pitta), de unde si probabil problemele mele difestive (constipatie, gaze, balonare, indiferent ce mananc, agitatie, anxietate, maini si picioare reci)

    Posted by Lidia | 16 January 2015, 3:31 PM
    • Draga Lidia, imi place intrebarea si perseverenta ta! Cand gatesti cu ulei de masline trebuie sa mergi pe foc foarte mic si sa stai cu ochii pe el, asa cum o si faci, si sa arunci semintele in el lasandu-le sa sfaraie putin, inainte ca uleiul sa inceapa a fumega. Semintele de Jeera nu vor tzopai la fel de tare in ulei de masline ca in cazul altor uleiuri, ci doar vor sfarai usor si asta e suficient. Acelasi aspect il intalnesti si cand gatesti cu Ghee. Cel mai important e sa nu inceapa uleiul sa se arda.
      Pentru echilibrarea lui Vata iti recomand sa incerci Triphala – e o minune pentru intestine – si sa rontai 1 lingurita de seminte coapte de Jeera dupa masa (le inghiti cu un stop de apa calda) sau atunci cand te simti balonata. De asemenea, incearca sa acorzi un pic de atentie felului in care se combina alimenteleunele combinatii sunt surse sigure ale balonarii.
      Vata se calmeaza daca mananci la ore regulate hrana calda, gatita proaspata, in care ai folosit condimente din belsug (cauta sa te obisnuiesti cu Hing) si ulei din abundenta. Evita cruditatile. Lichidele calde fac si ele minuni. Ca supliment, incearca Ashwagandha.
      Iti doresc succes si te mai astept!

      Posted by cloudpearl | 16 January 2015, 9:23 PM
  3. Foarte placut la gust. Multumesc!

    Posted by ema | 16 May 2013, 9:07 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,394 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031