Tilwale Aloo este un curry de cartofi, bun la gust, cu o nota de rafinament data de semintele de susan. Aceasta este una din zecile de retete cu acest nume, fiecare avand diferite consistente – insa toate au doua lucruri in comun: cartofii si susanul. Curry-ul pe care vi-l prezint aici este uscat, motv pentru care se combina foarte bine cu o muratura sau un Chutney.
adaptare dupa: Sizzling Tastebuds
timp de preparare: 30 minute
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
10-12 cartofi medii
2 linguri Besan (faina de naut)
2 linguri seminte de susan
1 lingurita seminte de mustar
10-12 frunze de Curry
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita pulbere de chilli rosu
1 varf de cutit Hing
1 lingurita plina ochi cu pasta de Tamarind
1 lingura Kasuri Methi (frunze uscate de schinduf) sau frunze uscate de telina
1 lingurita sare
4 linguri ulei
1/2 – 1 cana apa
METODA
Curatati cartofii de coaja si taiati-i bucatele mici. Puneti o tigaie mare pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand uleiul este bine incalzit, aruncati in el semintele de mustar. Dupa ce acestea pocnesc, adaugati Hing si frunzele de Curry (eu le sfaram in mana bine de tot pentru ca imi place mai mult aroma lor asa).
Imediat puneti cartofii scursi de apa, peste care presarati turmeric si sare. Amestecati, turnati apa si puneti capacul. Cand cartofii incep sa fiarba puternic, dati focul la mic si gatiti cam 10-12 minute, pana ce cartofii s-au facut dar nu sunt moi / sfaramiciosi.
Intre timp coaceti uscat semintele de susan intr-o tigaie, fara ulei, pe foc mic, timp de 2 minute. Rasturnati susanul pe o farfurie intinsa si lasati sa se racoreasca.
Intr-un castronel micut amestecati faina de naut cu pulberea de chilli.
Cand cartofii sunt gata, amestecati in ei 1 lingurita pasta concentrata de Tamarind. Apoi adaugati si faina de naut cu chilli. Amestecati bine de tot timp de 2-3 minute.
Presarati frunzele uscate si sfaramate in mana de schinduf sau telina. Amestecati dn nou.
Mai tineti pe foc pana ce sub cartofi (pe fundul tigaii) se formeaza o crusta fina.
Cand serviti, presarati susan copt direct in farfurie, peste cartofi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Tilwale Aloo se recomanda a fi consumat doar ocazional de persoanele Vata. Persoanele Pitta il pot servi insa dand deoparte pulberea de chilli si folosind foarte putin susan, simbolic. Pentru Kapha este foarte ok, insa nu trebuie sa exagereze cu susanul.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
super, super, super , aceasta reteta, felicitari pentru descoperire, savuros de buna!!!!!!!