Tandoori Aloo Masala este o reteta de Cartofi noi la cuptor, pregatiti cu condimente si stropiti cu putin ulei. Un deliciu! Important e sa folositi cartofi cat mai micuti pentru ca sunt mai buni decat cei mari. Sunt simplu de pregatit, iar daca ii serviti alaturi de un Chutney deja aveti o cina 100% indiana, foarte aromata si placuta, o idee super pentru cand va pica prietenii in vizita. Reteta este larg raspandita in India moderna.
timp de preparare: 1 ora
rezulta 4-5 portii
INGREDIENTE
2 kilograme cartofi noi micuti
1 legatura ceapa verde
3 catei mari de usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat, cat o nuca
2-3 chilli verzi proaspeti
1 lingurita seminte mustar maro
1/2 llingurita seminte Jeera (chimion)
1 lingurita turmeric
1 lingurita Mildly Spicy Garam Masala
1 lingurita piper cayenne – optional
6-7 linguri ulei
1 legatura patrunjel verde
4 linguri zeama de lamaie
1 lingurita sare
METODA
Spalati cartofii si taiati-i in doua (daca sunt micuti). Asezati-i intr-o tava de cuptor cu marginile inalte, unsa cu 2-3 linguri ulei.
Spalati, curatati si tocati ghimbirul, usturoiul, chilli si ceapa verde.
Puneti o craticioara pe foc mic si faceti o Tarka: puneti restul de ulei si cand e bine incalzit aruncati in el semintele de Jeera si pe cele de mustar, lasati-le sa pocneasca cateva secunde apoi adaugati chilli verzi, usturoiul, ghimbirul. Amestecati bine si lasati 1 minut pe foc. Apoi puneti si ceapa verde.
Tineti pe foc inca 2 minute apoi turnati aceasta Tarka peste cartofi. Presarati sare si turmeric, amestecati-i bine si puneti-i in cuptorul preincins.
Lasati-i sa se coaca cam 45 minute. Din sfert in sfert de ora scoateti tava din cuptor si intoarceti cartofii cu o spatula mare. Tineti la cuptor pana ce cartofii capata o crusta aurie si sunt moi cand ii intepati cu o furculita.
La final ii scoateti din cuptor, ii presarati cu piperul cayenne daca doriti mai multa picantzeala, patrunjel si Garam Masala si ii stropiti cu lamaie. Amestecati-i bine si serviti-i calzi.
Din punct de vedere Ayurvedic: Cartofii nu sunt recomandati persoanelor cu predominanta Vata, mai ales cei facuti la cuptor, insa daca sunt pregatiti in acest fel si puneti un pic mai mult ulei, Tandoori Aloo Masala pot fi savurati ocazional. Totusi, ar fi si mai bine daca ati servi alaturi si un Chutney. Nu exista restrictii pentru Pitta si Kapha decat in privinta portiilor… Totusi, persoanele Pitta ar face bine sa renunte la piperul cayenne si sa reduca din chilli verzi, desi acestia isi pierd orice picantzeala dupa ce sunt pregatiti in cuptor. De asemenea, persoanele Pitta trebuie sa inlocuiasca zeama de lamaie cu zeama de lime.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.