Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde

Green Peas Tada

V-am mai facut apologia mazarii verzi si cu alte ocazii. Dincolo de faptul ca noua ne place teribil de ea, mazarea proaspata este un aliment foarte purificator si bland. Are o finete aparte si este extrem de usor de gatit.

Are abilitatea de a elimina din organism toxine vechi acumulate de cine stie cand si ne fereste de boli dintre cele mai neplacute. Asa ca in afara de faptul ca e foarte gustoasa si savuroasa, este si un aliment care nu trebuie sa lipseasca de pe masa nimanui in perioada asta, cand e disponibila proaspata la piata.

Green Peas Tadka va ofera inca o posibilitate de a prepara mazarea proaspata. Este o salata extrem de usor de facut, accesibila si celor incepatori in bucataria indiana/ayurvedica. O reteta simpla, destul de rapida si cu un gust minunat. Pofta buna!

timp de preparare: 30 minute

rezulta 3 portii

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

2 cani mazare proaspata

2 fire groase de ceapa verde

2 catei de usturoi

1 bucatica de ghimbir proaspat

1 lingurita seminte de Jeera

¼ lingurita Hing

¼ lingurita turmeric

2 lingurite High Pitta Masala

1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)

4-5 linguri ulei de floarea soarelui

1 legatura marar/patrunjel – optional

putina zeama de lamaie/lime – optional

apa pentru fiert mazarea

½ lingurita sare

METODA

Puneti apa la fiert impreuna cu turmericul si sarea. Cand apa incepe sa fiarba, adaugati mazarea (spalata si scursa). Dati focul la mic, puneti capacul si lasati sa fiarba 10 minute sau pana cand mazarea e foarte bine fiarta (nu fierbeti mai mult de 15 minute). Scurgeti zeama (o puteti folosi pentru o supa) si scoateti mazarea separat intr-un castron.

Tocati ceapa, puneti usturoiul cu ghimbirul intr-un blender si mixati cateva secunde.

Puneti uleiul la incalzit intr-o craticioara micuta. Cand uleiul s-a incalzit bine insa nu fumega, aruncati semintele in el si lasati-le sa pocneasca cateva secunde apoi adaugati Hing.

Imediat puneti amestecul de ghimbir cu usturoi si sotati 5 secunde.

Puneti si ceapa si sotati 3-4 minute sau pana ce ceapa s-a inmuiat bine. Adaugati verdeata tocata si condimentele pulbere, amestecati bine si turnati totul peste mazare. Stoarceti si lamaia/lime si amestecati bine de tot. Pofta buna!

Green Peas Tadka_

Din punct de vedere Ayurvedic: Salata de Mazare A-la-Hindi este Tridoshica. Pentru persoanele Pitta este mai bine sa scoata din reteta usturoiul si sa foloseasca Lime, nu lamaie. Pentru Kapha si Vata merge adaugat un chilli verde proaspat sau putin piper negru macinat.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Matar Rice

Matar Rice

Curry de cartofi si mazare in sos de rosii

Aloo Matar Korma

Masala de Mazare verde

Matar Masala

Coconut Milk Matar Korma

Coconut Milk Matar Korma

Discussion

2 thoughts on “Green Peas Tadka – Salata de Mazare verde

  1. Draga mea, ador blogul tau! Iti multumesc din suflet pt. retetele minunate pe care mi le trimiti! Exista cumva si o carte?Am invatat o multime de lucruri interesante si utile de la tine.Am si multe nelamuriri.Ani de zile am fost adepta alimentatiei cu multe cruditati, dar ceva, totusi, nu mergea bine.Sunt Vata-Pitta…si cu asta cred ca ti-am spus totul.Simt totusi nevoia sa consum si ceva crud, dar nu stiu cum si cand.Ai putea, te rog, sa ma ajuti cu cateva sfaturi? Se spune tot timpul ca gatitul distruge enzimele si ca prajitul este daunator.Cum sa alcatuiesc un meniu echilibrat pt. o zi? Nu reusesc sa gasesc Hing,Garam Masala, Basic Garam Masala,Anardana.Tu de unde le procuri? Din Tomato Moth Beans Masala cu zarzavat, tarhon, verdeata si smantana am facut cea mai buna ciorba de fasole din viata mea! Si sa stii ca m-am simtit bine dupa aceea.Cam in tot ceea ce fac esti si tu prezenta, in sensul ca aplic ideile tale pt. aproape orice gatesc-MULTUMESC! Astept raspunsul tau.Succes si pe mai departe!

    Posted by aura | 25 November 2013, 2:16 PM
    • Draga Aura, ma coplesesti! Iti multumesc pentru sustinere. Ma bucura mult sa vad ca exista la noi in tara oameni ca tine care chiar isi doresc sa aplice principiile culinare Ayurvedice. Am in vedere o serie de articole care sa faca mai usoara intelegerea modului de aplicare a acestor principii.
      Cruditatile nu sunt recomandate tipologiei Vata dar sunt ok pentru Pitta. Insa o dieta bazata exclusiv pe cruditati nu este recomandata nimanui. In plus, cruditatile sunt bune de consumat numai vara si neaparat separat de hrana gatita pentru ca altfel cauzeaza aciditate, balonari – adica inhiba functia lui Agni. Asadar NU salatelor de cruditati la fiecare masa.
      Basic Garam Masala este descrisa pe blog ca mod de preparare, ca si alte 3 tipuri de Garam Masala. Insa diferite sortimente de Garam Masala gasesti la magazinele dedicate condimentelor – incearca lista de linkuri de la Adrese pentru Ingrediente. Hing am vazut doar la IndianFood.ro. Eu il folosesc zilnic.
      Prajitul in baie de ulei este o metoda pur Rajasica deci alimentele preparate astfel incita la dinamism si actiune si agita mintea, insa sunt necesare omului modern in cantitate moderata.
      Teoria cu distrugerea enzimelor este un trend modern neverificat de timp si care nu are prea mare valoare. E doar o frica in plus inoculata in mintea oamenilor care devin confuzi cu atatea teorii noi si nu mai stiu cum trebuie sa se alimenteze. Este esential ca hrana sa fie pregatita la foc pentru ca in acest fel organismul este sustinut sa functioneze perfect. Agni-ul uman nu poate extrage energia necesara din alimentele nepreparate la foc.
      Ca sa ai un meniu echilibrat pentru o zi ar fi bine sa urmezi sfaturile legate de combinarea alimentelor si sa cauti ca micul dejun sa fie consistent (pentru Vata-Pitta) dar nu greoi, masa cea mai bogata sa fie la pranz, iar seara sa consumi o cina usoara care sa-ti permita sa te culci cel tarziu la 10 fara sa fii cu burta plina.
      Mult succes inainte!!!

      Posted by cloudpearl | 2 December 2013, 1:54 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,386 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031