Din prima achizitie de mazare proaspata de anul asta am facut o reteta noua cu orez. Combinatia intre orez si mazare este una deosebit de echilibrata, rezultand un orez pufos si hranitor. Matar Rice este un exemplu pentru cat de usor se poate transforma orezul intr-un fel principal deosebit de atractiv si aromat. El poate fi servit ca atare, simplu, de iubitorii meselor tip one pot meals (adica un amestec de cereale cu diferite legume, gatite in aceeasi oala, care formeaza masa de pranz) sau alaturi de niste Pakoras si un Curry ori Subji. Este o hrana ideala pentru cei care doresc sa-si ia cu ei la serviciu ceva gatit acasa dar nu-si pot permite sa se intinda cu trei feluri de mancare la birou.
Matar Rice este un tip de orez purificator pentru intestine si recomandat sa fie pregatit macar o data la una-doua saptamani, chiar si pentru persoanele Vata.
timp de preparare: 30 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 cana orez Basmati
2 cani mazare proaspata
1 bucatica mica ghimbir proaspat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 baton scortisoara
3 pastai cardamon
2/3 lingurita turmeric
2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)
1 legatura marar – optional
1 lingurita sare
2 linguri ulei
3 ½ – 4 cani apa
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati orezul in cateva ape si scurgeti-l. Puneti o oala pe foc mediu si turnati uleiul in ea. Cand s-a incalzit, dar nu fumega, aruncati inauntru semintele de chimion + batonul de scortisoara + pastaile de cardamon intregi. Asteptati ca semintele sa pocneasca si adaugati ghimbirul ras fin. Sotati 5 secunde si adaugati mazarea.
Presarati turmeric + coriandru + sare. Amestecati bine si sotati mazarea 3-4 minute (mai mult daca mazarea e “batrana”). Apoi puneti si orezul. Din nou amestecati bine ca toate boabele sa se acopere de condimente. Turnati apa, puneti capacul si aduceti la punctul de fierbere. Mai amestecati o data ca sa va asigurati ca nu sunt boabe de orez lipite de fundul oalei. Dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la mic si gatiti acoperit aproximativ 20 minute.
Daca dupa acest interval orezul inca are apa si boabele de mazare sunt bine fierte, dati capacul deoparte si mai tineti pe foc pana ce se evapora excesul de apa si orezul ajunge la consistenta pe care o doriti.
Presarati marar proaspat tocat direct in farfurie peste orez si serviti cald.
Din punct de vedere Ayurvedic: Matar Rice este un orez Tridoshic. Mazarea proaspata are efecte minunate numai daca este foarte bine fiarta.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Este mancarea mea preferata.Eu adaug la prajeala cateva boabe de mustar negru si un ardei iute verde.Iar la sfarsit inainte de a inchide focul presor putin cumin macinat.Va multumesc ca existati,eu personal am facut multe retete de aici.
Buna Livia! Da, tu ai imbunatatit reteta si ai facut-o si mai potrivita pentru tipologiile Vata si Kapha. Multumesc pentru comantariu!
Buna Livia! Da, tu ai facut reteta si mai potrivita pentru tipologiile Vata si Kapha. Multumesc pentru comentariu si te mai astept!