Am fost de curand in situatia de a trebui sa fac ceva dulce de urgenta fara sa am nici lapte, nici unt, nici prea mult zahar, nici prea mult Ghee. M-am gandit sa fac cele mai rapide Ladoo-uri posibile, Til ke Ladoo, numai ca nu aveam nici destule stafide pe moment. Eram pur si simplu neaprovizionata. Insa trebuia sa ma descurc. Si repede.
Asa ca am improvizat aceste Ladoo-uri. M-am bazat pe reteta de la Til ke Ladoo, am schimbat un picusor cantitatile si am adaugat migdale. Experimentul a fost incununat de succes si ladoo-urile mele au iesit chiar mai bune decat Til ke Ladoo. Am retinut cantitatile ca sa va impartasesc si voua noua reteta si sa vedeti cat de usor se poate face ceva bun, Sattvic si generator de Ojas – un desert care mareste energia si ajuta creierul sa functioneze mai bine.
timp de preparare: 20 minute
rezulta 8 Ladoo
INGREDIENTE
1/3 cana migdale crude intregi
1/3 cana susan alb
1 manuta stafide
3 linguri zahar brut din trestie de zahar
2 linguri Ghee topit
½ lingurita cardamon pulbere
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti o tigaie pe foc si dupa ce se incalzeste dati flacara la minim. Rasturnati migdalele in ea si coaceti uscat timp de 3 minute amestecand mereu cu o lingura. Apoi adaugati si susanul, fara sa scoateti migdalele din tigaie. La fel, coaceti amestecand mereu inca 2-3 minute sau pana ce susanul a devenit auriu-maroniu si aromat.
Rasturnati migdalele cu susanul pe o farfurie intinsa ca sa se racoreasca 5 minute.
Puneti-le intr-un blender impreuna cu stafidele, zaharul, Ghee si cardamonul. Mixati pret de 1 minut sau pana ce susanul si migdalele s-au faramitat bine de tot si a rezultat un amestec relativ omogen. Daca amestecul e inca sfaramicios si nu se leaga, mai puneti un pic de Ghee.
Formati apoi Ladoo-uri (bile de forma rotunda). Daca doriti, le puteti decora cu bucatele de fistic.
Din punct de vedere Ayurvedic: Badam Til Ladoo sunt foarte recomandate tipologiei Vata. Sunt relativ ok si pentru Pitta si Kapha. Pentru Kapha e mai bine sa se foloseasca mai multe stafide si mai putin zahar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Buna dimineata! Inainte de a le praji, migdalele trebuiesc inmuiate cateva ore in apa?
Pentru aceasta reteta nu. Se folosesc in coaja. Altfel nu le poti coace in tigaie.