Ladoo-urile sunt printre cele mai usor de facut dulciuri indiene. Exista foarte multe varietati si pot avea ca ingredient principal curmale (ca in Dry Fruits Ladoo), gris (Rava Ladoo), faina de naut (Besan Ladoo), nuca de cocos, branza Paneer, arahide, fulgi de orez expandat, Poha si multe altele.
Pentru astazi v-am pregatit un tip de asemenea bilute dulci din faina de grau integrala. Desi perspectiva poate parea neobisnuita, Wheat Flour Ladoo sunt foarte bune la gust si au o consistenta usor gumoasa pe care multi o considera unica. Sunt foarte placute, racoritoare si savuroase. Stafidele pitite in interiorul lor sunt niste surprize dulci incantatoare, iar experienta poate fi dusa si mai departe adaugand cateva migdale sau bucatele de fistic.
timp de preparare: aproximativ 45 minute
rezulta cam 45 Ladoo
INGREDIENTE
1 ½ cani faina de grau (am folosit integrala)
2/3 cana zahar (brut din trestie) + 3 linguri zahar pudra
2 cani lapte
1 mana stafide
cateva migdale sau fistic crud – optional
1/2 lingurita cardamon pulbere
4 lingurite Ghee solidificat
METODA
Puneti Ghee intr-o tigaie groasa, pe foc mediu. Cand s-a incalzit aruncati stafidele (si bucatele de migdale sau fistic) in el si prajiti 2 minute, pana ce stafidele se umfla. Scoateti stafidele (si migdalele/fisticul) pe o farfurie cautand sa lasati Ghee-ul in tigaie.
Adaugati faina si zaharul tos peste Ghee si coaceti 3-4 minute sau pana ce amestecul devine aromat. Nu uitati sa amestecati continuu.
Turnati laptele cate putin, precum si cardamonul. Amestecati bine. Aveti grija pentru ca toata compozitia va avea tendinta sa se lipeasca de fundul tigaii. Amestecati continuu timp de 3-4 minute si puneti stafidele. La un moment dat va fi greu sa mai miscati lingura in compozitie.
Rasturnati totul in farfuria in care au stat stafidele (pentru ca va avea urme de Ghee care trebuie exploatat la maxim 😉 ). Lasati sa se racoreasca 10 minute.
Intre timp pregatiti-va un platou larg si un castronel in care veti pune zahar pudra prin care veti tavali Ladoo-urile. Daca nu aveti deja zahar pudra, bagati in rasnita de cafea 3 linguri de zahar tos si rasniti cateva secunde.
Ungeti-va mainile cu putin Ghee sau pastrati alaturi un castronel mic cu apa cu care sa va umeziti mereu palmele.
Incepeti sa luati cate o lingurita de amestec si sa formati bilute. Asezati bilutele pe platou. Terminati-le de facut pe toate, apoi le puteti trece pe fiecare prin pudra de zahar. Aranjati-le pe platou si lasati-le sa se racoreasca complet. Este posibil ca intre timp zaharul sa se topeasca pe ele. Daca tineti la aspect, mai dati-le o data prin pudra de zahar dupa ce s-au racorit.
OBSERVATIE: Ladoo-urile mele au iesit maronii pentru ca le-am tavalit prin zahar brut din trestie de zahar, cu melasa (se gaseste la supermarketuri la pungi de 500 grame). Asta le-a schimbat si gustul, facandu-le mai aromate, insa nu recomand acest tip de zahar pentru persoanele Pitta.
Din punct de vedere Ayurvedic: Wheat Flour Ladoo sunt Tridoshice, insa persoanele Kapha trebuie sa le deguste cu masura.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
cand se pune zaharul ? multumesc
Gata, am adaugat. Multumesc ca mi-ai semnalat!