Rava Ladoo – Dulciuri din Gris

Rava ladoo

Iata un dulce indian care este foarte usor si rapid de realizat.

Ladoo sau Laddu sunt un fel de bomboane gen Rafaello si pot fi de mai multe soiuri, in functie de ingredientul principal din care se fac. Majoritatea sunt din Besan (faina de naut), altele sunt din susan sau nuca de cocos. Le-am testat aproape pe toate si cele mai interesante la gust mi s-au parut acestea din Rava (adica gris).

In reteta aceasta grisul este doar usor copt in tigaie, nu e fiert, ceea ce face ca gustul sa fie absolut inedit, nou pentru guritzele noastre. Rezulta un desert fin, placut, suav, foarte delicios – Ladoo-urile mele preferate.

timp de preparare: 15-20 minute

pentru 20 Ladoos

INGREDIENTE

1 cana Rava (gris)

2/3 cana zahar

2 linguri Ghee solidificat

5-6 linguri lapte caldut

1/2 lingurita cardamon pulbere

1 mana bucatele de caju

20 stafide

2 linguri nuca de cocos uscata

METODA

Puneti Ghee sa se topeasca intr-o craticioara, pe flacara mica. Dupa ce se topeste puneti bucatelele de caju si stafidele. Prajiti 2 minute amestecand mereu, pana ce caju se bronzeaza usor iar stafidele se umfla. Atentie sa nu dati focul prea tare ca se arde si Ghee si caju-ul. Inchideti flacara. Scoateti stafidele si caju-ul pe o farfuriuta si tineti deoparte. Pastrati Ghee-ul.

Intr-o tigaie puneti nuca de cocos pe foc mic-mediu si amestecati aproape continuu cam 3-4 minute. Cand incepe sa isi schimbe usor culoarea in bej-galbui luati de pe foc. Puneti deoparte.

In aceeasi tigaie pe care ati folosit-o pentru nuca de cocos varsati restul de Ghee din craticioara, ramas de la prajit caju-ul, si rasturnati grisul peste el. Amestecati bine si continuu nu mai mult de 10 minute, pe foc mediu. Atentie sa nu se arda! Cand grisul este gata el va emana niste arome delicioase, fine si dulci si devine usor galbui-auriu. Luati-l de pe foc si rasturnati-l intr-un castron.

Amestecati apoi grisul impreuna cu zaharul, stafidele, caju-ul, cardamonul si nuca de cocos. Amestecati mereu pret de 2 minute, timp in care toate ingredientele calde topesc intr-o oarecare masura zaharul.

Incalziti usor laptele. Turnati cate putin peste compozitie si amestecati.

Ungeti-va mainile cu un strop de Ghee si incepeti imediat sa formati bilute cat vreti de mici sau de mari cat timp compozitia este inca calda. Nu asteptati sa se raceasca. E mai usor sa le formati cat compozitia e calda. Apoi, daca vreti, le puteti tavali prin alti fulgi de cocos sau prin nuca macinata (ca in imagine) ori migdale macinate fin.

Dati-le la frigider macar 2 ore. Sunt bune de mancat si imediat dupa ce le-ati format numai ca sunt un pic mai sfaramicioase.

Cand se racesc si se intaresc sunt niste minuni dulci !

Rava ladoo_

OBSERVATIA 1: Desi poate parea ca Ladoo-urile nu se leaga cum trebuie, totusi incercati sa le formati presandu-le cat mai bine si veti vedea ca dupa ce se racoresc se intaresc.

OBSERVATIA 2: In reteta se poate folosi zahar tos sau pudra. Daca nu va place sa crantzanitzi in dinti cristale de zahar, atunci folositi zahar pudra.

Rava Ladoo intr-o prima captura foto, mai veche, dar in care se vad mai bine stafidele si bucatelele de caju

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceste dulciuri sunt Tridoshice.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Gogosi indiene fara drojdie

Rava Paniyaram

Desert indian

7 Cup BURFI

Wheat Flour LADOO

Wheat Flour LADOO

Dry Fruits Ladoo

Dry Fruits Ladoo

Discussion

4 thoughts on “Rava Ladoo – Dulciuri din Gris

  1. Daca nu am ghee,pot folosi unt? Ms

    Posted by Cristiana L | 12 June 2014, 2:43 PM
    • Cred ca da, cu mentiunea ca untul se arde usor si se innegreste. In plus, nici nu confera aceeasi aroma… Apoi nu va ajuta la solidificarea Ladoo-urilor asa cum o face Ghee. Deci vei obtine un produs diferit. Peste asta untul nu are nici pe departe aceleasi calitati pentru sanatate ca Ghee. Dar cred ca tot bun va fi🙂

      Posted by cloudpearl | 18 June 2014, 12:18 PM
  2. Am pregatit aceste dulciuri si sunt minunate! Toata lumea le adora! numai ca in loc de ghee am pus margarina ca tinem post, si in loc de caju am pus nuci si au iesit fenomenale. Data viitoare am sa respect reteta 100%

    Posted by Cosmina Bortea | 13 March 2014, 10:22 AM
    • Ma bucur Cosmina ca ti-au iesit atat de bune si ca ai avut succes. Pe viitor, daca tii la sanatatea ta si a familiei, poate te mai gandesti daca folosesti margarina … Este una din cele mai nefericite grasimi posibile inventate de om.

      Posted by cloudpearl | 13 March 2014, 11:10 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,366 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: