Rava este unul din termenii indieni care inseamna gris. Paniyaram se refera la un fel de bile facute intr-o tigaie speciala, cu niste adancituri rotunde, din care nu exista la noi (inca). Aceste bile pot fi dulci sau sarate si se pot face din tot felul de ingrediente. Practic, poti manca in fiecare zi Paniyaram timp de un an intreg, si in fiecare zi vei gusta ceva diferit! Din fericire, unele tipuri de Paniyaram se pot face si fara acea tigaie speciala.
Rava Paniyaram sunt niste guguloaie dulci, extrem e simplu de facut, ca niste gogosele delicioase, foarte usor crocante, putin spongioase si minunate la gust. Sunt atat de bune incat nu te prea poti opri din infulecat decat dupa ce te saturi. Fiecare muscatura este o surpriza de aroma dulce cu o textura imbatabila.
Este un snack dulce din care nu am mai intalnit pana acum. Seamana cumva, de departe, cu gogosile noastre insa nu contin drojdie si sunt ceva mai crocante si mai gustoase si au peretii mai grosuti. Nu pot sa descriu senzatia gustativa. E o experienta pe care trebuie sa o incercati pe propria piele ca sa intelegeti. Pe scurt, e un dulce super bun, inedit si usor de facut.
sursa: A Desperate Housewife’s Diary
timp de preparare: 1 ora
rezulta aproximativ 40 bucati
INGREDIENTE
1 cana gris
3/4 cana faina de grau
1 cana zahar brut din trestie de zahar
1/2 lingurita cardamon pulbere
2 cani apa (aproximativ)
ulei pentru prajit in baie de ulei
1 cana = 300 ml
METODA
Intr-un castron mai marisor turnati grisul si putina apa. Amestecati si continuati sa adaugati cate putina apa asa incat sa se formeze o pasta groasa si sa nu fie apa peste nivelul grisului. Lasati sa stea 30 minute.
Apoi turnati si zaharul, cardamonul si faina. Amestecati bine si mai adaugati apa atat cat se cere pentru ca sa rezulte o compozitie ca de clatite, care sa curga, insa mai groasa. Este important sa amestecati bine si chiar sa mai lasati compozitia sa stea 5 minute pentru ca zaharul sa se dizolve de tot.
Puneti intre timp uleiul la incalzit pe foc mediu. Cand uleiul s-a infierbantat, luati compozitie cu un polonic mic si turnati in uleiul incins cam jumatate din continutul polonicului. Se formeaza o gogosica care intr-o prima faza se lipeste de fundul vasului. Nu va ingrijorati – asa e normal. Dupa cam 1-2 minute ar trebui sa se umfle si sa se ridice singura la suprafata. Daca acest lucru nu se intampla, ajutati-o putin cu varful unei linguri ca sa se dezlipeasca de fundul vasului.
Turnati cateva asemenea gogosele in ulei, insa aveti grija sa lasati suficient spatiu intre ele ca sa nu se lipeasca.
Prajiti-le pe ambele parti in total cam 4 minute, pana devin foarte usor aurii. Nu le tineti mai mult la prajit pentru ca devin cam tari. Daca le tineti atat cat sa se faca putin aurii, ele vor ramane moi si pufoase si dupa ce se racesc.
Scoateti-le cu o lingura / spumiera avand grija sa scurgeti cat mai bine uleiul si asezati-le pe un platou pe care ati asezat o bucata de hartie prosop in strat dublu/triplu. Serviti calde sau reci.
OBSERVATIE: Pentru o experienta reusita cu aceste Paniyaram, respectati cantitatile. Daca scapati prea mult zahar, gogoselele vor fi mai lipicioase si va va fi mai greu sa le dezlipiti de fundul vasului la prajit.
Din punct de vedere Ayurvedic: Rava Paniyaram sunt un desert tip snack adecvat pentru toate tipologiile, insa persoanele Pitta si Kapha nu trebuie sa exagereze cu cantitatile.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
simple de tot! imi notez reteta si le fac cat de curand 🙂 seamana putin cu biscuitii Thekua, nu-i asa?
Seamana doar in ideea ca Paniyaram sunt prajite, ca si Thekua. Insa in rest compozitia e diferita si rezultatul difera si el mult. Thekua au gust de fursecuri, iar Rava Paniyaram de gogosele. Chiar sunt foarte simplu de facut. Sigur o sa-ti placa.
Mmmmm, ma gandesc sa fac si eu cateva pentru inceput, asa de proba!
cu ce le mai putem combina in compozitie? pot sa pun fructoza in loc de zahar brun, eu nu consum zaharh.
Angi, iti recomand calduros sa nu mai folosesti fructoza. NU e buna deloc. Zaharul brun e cel mai sanatos si mai pur care se gaseste la noi. Singura observatie e ca trebuie sa fie si nerafinat, adica brut (sa scrie pe pachet). Varietatea Demerara este super ok si este indicata si de renumitul medic Vasant Lad, autoritatea nr.1 in Ayurveda din SUA.