THEKUA – Fursecuri grozave din Bihar

Fursecuri grozave din Bihar

Thekua este un dulce indian grozav de bun care provine din Bihar, regiune din estul Indiei. Biharul este recunoscut pentru marea sa varietate de delicatesuri dulci, majoritatea uscate, gen biscuiti.

Thekua mai este cunoscut si sub denumirile de Khajoor sau Khajur. Este un desert fraged si usor crocant – seamana cu fursecurile. Un dulce minunat pentru o calatorie sau un picnic intrucat poate fi pastrat mai multe zile (o luna) intr-un vas ermetic inchis, fara sa-si piarda fragezimea. Este si foarte usor de facut.

Atentie: creeaza dependenta🙂 !

sursa: Spice Your Life

timp de preparare: 20 minute

pentru 20-25 bucati

INGREDIENTE pentru 20-25 bucati

1 cana Maida (faina alba de grau)

3 linguri zahar pudra

1 lingura nuca de cocos

2 linguri gris

3 lingurite Ghee solidificat

½ lingurita cardamon pulbere

putin lapte/apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

 

INGREDIENTE pentru un detasament de pofticiosi

1 kil Maida (faina alba de grau)

300 grame zahar pudra

50 grame nuca de cocos

1 cana gris

100 grame Ghee solidificat

1 lingurita cardamon pulbere

lapte/apa

ulei pentru prajit in baie de ulei

METODA

Amestecati faina cu grisul, zaharul pudra, cardamonul si nuca de cocos.

Adaugati Ghee. Framantati putin cu mana pana inglobati bine Ghee-ul.

Adaugati cate putin lapte si framantati pana obtineti un aluat tzeapan.

Intindeti o foaie (folosind cat mai putina faina) groasa de ½ cm. Apoi folositi ce forma doriti pentru a taia fursecurile.

Turnati ½ – ¾ cana ulei intr-o craticioara si puneti pe foc mic. Cand uleiul e bine incalzit puteti pune cateva fursecuri la prajit (nu le aglomerati). Dupa 1 minut intoarceti-le ca sa se prajeasca si pe partea cealalta. Prajiti pana devin aurii, cam 3-5 minute (depinde de puterea focului).

Scoateti-le intr-un castronel in care ati pus o bucatica de hartie prosop. Serviti calde sau reci.

Fursecuri grozave din Bihar - India

OBSERVATIE: Reteta recomanda sa folositi Maida – faina alba. Traditional, aceste fursecuri se faceau cu faina integrala. Eu le-am facut cu amestec: trei sferturi faina integrala, un sfert faina alba (vezi foto).

Din punct de vedere Ayurvedic: Ca de obicei cand e vorba de dulciuri, persoanele Kapha trebuie sa isi cunoasca limitele.  Thekua poate fi consumat de ele cu masura, uneori. Si pentru Pitta sunt ok, in limitele bunului simt, insa ar fi de evitat pe calduri mari. Pentru Vata sunt cele mai bune.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Discussion

10 thoughts on “THEKUA – Fursecuri grozave din Bihar

  1. buna
    arata foarte interesant, as vrea sa incerc.
    problema: nuca de cocos🙂 nu imi place deloc sa simt fulgii de cocos, nu stiu de ce
    se poate inlocui nuca de cocos cu altceva ?
    merci mult

    Posted by amos | 6 April 2014, 10:00 PM
    • Toata smecheria la biscuitii astia e nuca de cocos. Insa poti sa-i faci si fara sa folosesti nuca. Va trebui doar sa adaptezi cantitatile un pic.
      Sau incearca cu nuca proaspata de cocos…

      Posted by cloudpearl | 7 April 2014, 8:25 AM
  2. Fireste ca ai reusit sa ma ajuti.Fara lamuririle tale as fi fost prierduta in ceata.Fursecurile au avut un mare succes.
    O sa incerc sa le prepar si la cuptor, mai mult in ideea de a le face un pic mai dietetice iar daca experimentul va avea urmari notabile ( fursecurile ies comestibile :)) ) voi impartasi experienta cu mare drag.
    Multumesc mult inca odata.

    Posted by Ana | 6 November 2012, 3:19 PM
  3. Ufffff…mi-a venit inima la loc…credeam ca am gresit cu ceva in prepararea retetei vazandu-le ca se umfla precum gogoselele.Nu am mai mancat de foarte multi ani fursecuri proaspete de la cofetarie asa ca le-am uitat consistenta si obisnuita fiind cu cele de acum( uscate) am intrat in panica.E adevarat,insa ca am asociat Thekua cu niste fursecuri indiene pe care le-am mancat acum 2 ani la Casa Satya si care acum nu se mai gasesc iar acelea erau tari si usor uscate.
    In fine important este ca mi-au iesit si pot sa le fac linistita cadou celor dragi.
    Multumesc mult pentru sfaturi si pentru promptitudinea raspunsurilor.
    Iti doresc o zi minunata.

    P.S : o sa incerc sa le fac si la cuptor.🙂

    Posted by Ana | 3 November 2012, 3:16 PM
    • Multumesc Ana pentru cuvintele frumoase. Am pornit blogul exact ca sa fiu de ajutor celor ca tine – iubitorii de mancare indiana – si sa ii sustin cat imi sta in putinta in aceasta experienta aromata si colorata. Daca am reusit sa te ajut cu ceva este o mare bucurie pentru mine. Thekua sunt un cadou minunat pentru cei dragi. Daca ai sa incerci sa le prepari la cuptor, ar fi interesant de stiut experienta ta si de impartasit si altora, daca vei dori. Mult succes in continuare!!!

      Posted by cloudpearl | 3 November 2012, 8:12 PM
  4. Intr-adevar a fost o experienta si o aventura deosebita prepararea Ghee-ului.De aroma nici nu mai vorbesc…este minunata.
    Ghee-ul s-a solidificat si am facut astazi dupa reteta fursecurile….insa exista probleme( cel putin din punctul meu de vedere)…..unele arata ca niste mici gogosi(cand le-am prajit s-au umflat… probabil era coca prea subtire) iar ca si miros + consistenta interioara(sunt cam moi, reci fiind) ….parca ar fi ceva intre gogosi si biscuiti cu arome( de la cardamon).Poate este si greseala mea…este pt prima oara cand fac asa ceva si asociez furescurile romanesti( tari,sfaramicioase,dure,) cu cele din reteta ta…care mi-au iesit un fel de seamana si nu rasare dupa cum arata in poze.Gustul este interesant dar asta doar din cauza cardamonului…Merg cumva facute si la cuptor? Te rog ajuta-ma cu sfaturi pt. viitor.
    Multumesc.

    Posted by Ana | 3 November 2012, 4:42 AM
    • Draga Ana, ti-a iesit Thekua exact asa cum trebuie. Felicitari! Nu stiu ce standard ai tu pentru fursecuri, insa pe vremea cand eu inca mai cumparam fursecuri din comert ele erau fragede si moi in interior, pufoase si fine, aproape la fel ca Thekua. Poate ca acum, cu atatia conservanti si chimicale s-o fi schimbat si gustul. In principiu, fursecurile se cumparau proaspete, de la vreo cofetarie, si nu erau bune decat cam 2-3 zile maxim. Dupa care deveneau tari si uscate. Daca exista fursecuri de cumparat la punga cu termenul de expirare dupa vreo 3-6 luni, deja e normal sa fie dure si tari cum zici tu. De asemenea, Thekua se umfla putin la prajit, exact cum ai zis. Nu stiu cum ar fi la cuptor, probabil mai uscate, mai apropiate de ce cauti tu. N-am incercat niciodata. Dar de ce nu??

      Posted by cloudpearl | 3 November 2012, 6:27 AM
  5. Buna seara,
    Tocmai am terminat de preparat ghee-ul iar maine sau poimaine ( in functie de cat de repede gasesc cardamonul) vreau sa fac aceste minunate fursecuri.Problema mea,insa e urmatoarea….cum procedez in cazul in care ghee-ul nu s-a solidificat?Il pot folosi lichid sau trebuie sa astept pana se intareste? In caz ca-l pot folosi in stare lichida,cate lingurite trebuie sa pun in compozitie?
    Multumesc.

    Posted by Ana | 1 November 2012, 8:16 PM
    • Felicitari Ana pentru ca te-ai incumetat sa faci Ghee! Nu-i asa ca are o aroma super? Nu conteaza ce fel de Ghee folosesti – daca e solid sau lichid. 3 lingurite de Ghee solidificat inseamna cam 5-6 lingurite Ghee lichid. Iti doresc mult succes!

      Posted by cloudpearl | 2 November 2012, 9:37 AM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,146 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: