O reteta noua de Ladoo-uri, de data asta cu susan. Sunt cel mai simplu de preparat dintre toate Ladoo-urile postate pana acum si se obtin si in cel mai scurt timp. Til ke Ladoo sunt foarte interesante la gust: sunt o combinatie de dulce cu acrisor si cu onctuos.
In India aceste Ladoo-uri se prepara cu ocazia festivalurilor care celebreaza sfarsitul iernii si inceperea ascensionarii Soarelui si cresterii lui in putere pe cerul emisferei nordice: Lohri, Makar Sankranti, Pongal, Bihu..
Til ke Ladoo sunt niste bombite de energie si sunt minunate pentru luat la drum sau mers pe poteci de munte. Ele contin multa vitalitate si maresc Ojas. Le recomand tuturor celor cu vitalitate scazuta, prea obositi si fara chef de viata. Un desert cu adevarat excelent!
timp de preparare: 25 minute (din care 15 minute nu faceti nimic)
rezulta 9 Ladoo
INGREDIENTE
½ cana susan alb
1/3 cana stafide (brune sau aurii)
2 linguri zahar pudra (din trestie de zahar)
½ lingurita cardamon pulbere
1 lingura Ghee topit
METODA
Puneti o tigaie de fonta pe foc mediu. Intre timp pregatiti o farfurie larga intinsa deoparte. Dupa ce tigaia s-a incalzit, reduceti flacara la minim si adaugati susanul. Amestecati continuu cu o lingura (de lemn) timp de 2 minute sau pana ce susanul devine auriu-maroniu si emana o aroma grozava – atentie sa nu-l ardeti.
Rasturnati-l pe farfuria intinsa si lasati-l sa se racoreasca 15 minute.
Intre timp puneti doua linguri de zahar brut in rasnita de cafea si rasniti 10 secunde. Puneti stafidele, Ghee, zaharul si cardamonul intr-un blender.
Dupa ce susanul s-a mai racorit (nu trebuie neaparat sa asteptati sa fie rece de tot) adaugati-l in blender. Mixati 2 minute, pana ce totul devine un amestec omogen.
Rasturnati pe farfuria pe care a stat susanul la racorit si incepeti sa luati cate o lingura plina de amestec in palma mainii stangi. Presati amestecul cu degetele de la mana dreapta incercand sa formati o bila. Dureaza cam 20 secunde pana formati un Ladoo perfect.
Asezati Ladoo-urile pe o farfurie si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Til ke Ladoo sunt recomandate persoanelor Vata. Sunt ok doar pentru degustari ocazionale pentru persoanele Pitta si Kapha. Pentru persoanele Kapha este mult mai bine daca sunt preparate fara zahar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.