Besan Ladoo – varianta 1

Besan Ladoo

Besan Ladoo este un desert clasic al Indiei. Foarte popular, foarte bun si nelipsit de la toate sarbatorile, casatoriile si alte evenimente de bun augur. Practic, cand spui Besan Ladoo spui India. Fiind tipul cel mai raspandit de Ladoo, cunoaste mai multe variante. Eu intentionez sa va prezint vreo doua trei pentru ca deja stiti ca iubesc varietatea si imi place sa am/sa ofer cat mai multe optiuni. Reteta de fata nu este varianta cea mai “de baza” ci una mai speciala.

Aceasta este a treia reteta de Ladoo pe care o postez pe blog. Prima a fost un Ladoo care mie imi place foarte mult: Rava Ladoo, iar a doua, mai recent publicata, este Dry Fruits Ladoo. Practic, Ladoo desemneaza un desert sub forma de bilute – sau, ma rog, de guguloaie mari la indieni, pentru ca in India Ladoo-urile se fac mari cat pumnul🙂 .

La noi Besan Ladoo este un dulce nemaintalnit si cred ca vor exista unele  persoane reticente in a-l pregati din cauza ca implica folosirea unui ingredient inca rar intrebuintat in Romania: faina de naut (Besan). Celor mai multi Besan nu le inspira prea multa incredere si cu atat mai putin folosirea lui la dulciuri. Poate ca pentru snacks-uri e acceptat, dar la dulciuri…mai greu. Insa va spun, faina de naut este “cameleonica” in sensul ca isi schimba mult aroma cand e preparata termic si incepe sa miroasa de te zapaceste. Devine parfumata, emana un fel de miros “dulce” si in combinatia cu Ghee si cardamon deja da tot ce-i mai bun din ea.

Toate tipurile de Besan Ladoo sunt simplu de facut. Insa se prea poate sa nu fie super agreat de toata lumea de la prima degustare. It’s an acquired taste, cum zic englezii (E un gust care se educa in timp). Nu trebuie decat un pic de disponibilitate interioara si de dorinta de a va lasa cuceriti de inca un desert emblematic al Indiei.

Pe scurt, daca va place gustul de halva, insa fara nota de greoi data de excesul de ulei din halvaua de la noi, atunci cu siguranta o sa apreciati foarte mult Besan Ladoo. Este un desert usor de facut si o delectare pentru orice persoana care iubeste sa bucatareasca.

sursa: Simply Tadka

timp de preparare: 30 minute

rezulta aproximativ 20 Ladoos

INGREDIENTE

1 + 1/4 cani faina de naut (Besan)

1/2 cana Ghee

1/2 cana nuca de cocos uscata

1/4 cana migdale taiate bucatele

3/4 cana zahar pudra

1/2 lingurita pulbere de cardamon

METODA

Puneti Ghee la topit intr-o tigaie non-stick. Cand s-a incalzit putintel, aruncati midgalele in tigaie. Tineti pe foc mic cam 2 minute, amestecand mereu, pana ce migdalele incep sa-si schimbe usor culoarea. Rasturnati-le apoi (fara Ghee) intr-un castron suficient de incapator, in care veti adauga si celelalte ingrediente.

Puneti faina de naut in tigaie, peste Ghee-ul incalzit. Amestecati continuu pe ochiul mare de la aragaz (flacara mica) timp de 7-10 minute, pana ce faina isi schimba usor culoarea si emana o aroma care te innebuneste. Amestecul va avea aspect usor grunjos, rasfirat, nu va fi foarte legat.

Daca arata ca o pasta, atunci inseamna ca ati pus un pic prea mult Ghee. Nu-i nimic, nu vor iesi bilute ci un fel de domuri dulci, tot foarte bune. Nu faceti greseala sa adaugati mai multa faina de naut dupa ce amestecul a stat deja pe foc cateva minute, pentru ca faina recent adaugata nu se va face cum trebuie, iar cea pusa de la inceput se va arde.

Rasturnati peste migdale. Adaugati cardamonul si zaharul pudra (neaparat pudra). Amestecati bine de tot. Adaugati si nuca de cocos. Lasati sa se racoreasca 10 minute sau pana ce puteti lua in mana compozitie fara sa va frigeti. Nu asteptati ca amestecul sa se raceasca de tot pentru ca nu veti mai putea forma Ladoo-uri.

Dupa ce amestecul s-a mai racorit putin incepeti sa formati bile cat doriti de mari (eu le fac de maxim dimensiunile unei mingi de ping-pong pentru ca sunt mai usor de mancat si mai delicate). Trebuie sa presati cu forta amestecul in pumn, pana ce se hotaraste sa ramana sub forma de bila. Chiar daca vi se pare dificil din cauza ca la inceput amestecul se va sfarama sub ochii vostri consternati, daca continuati cateva secunde sa tot presati, o sa vedeti ca pana la urma o sa obtineti ce trebuie. In principiu dureaza cam 30 secunde sa formati un Ladoo.

Asezati pe un platou, lasati sa se racoreasca bine de tot si serviti.

Besan Ladoo_

Din punct de vedere Ayurvedic: Besan Ladoo este un desert Tridoshic daca se foloseste zahar brut din trestie de zahar, nu zahar alb. Totusi, moderatia este cea mai sanatoasa pentru persoanele Kapha – deci cate putin, simbolic.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Dry Fruits Ladoo

Dry Fruits Ladoo

Wheat Flour LADOO

Wheat Flour LADOO

Thengai BURFI

Thengai BURFI

Rava LADOO

Rava LADOO

Discussion

4 thoughts on “Besan Ladoo – varianta 1

  1. Buna!
    Sunt curioasa daca acest desert se poate inlocui ghee-ul cu ulei de palmier (in perioada de post orthodox).
    Sau daca se poate folosi nuca de cocos proaspata? in ce cantitate?

    Posted by Daniela | 5 March 2014, 10:37 AM
    • Ciau! Ghee-ul, desi are proprietatea ca se intareste cand se raceste, ca si uleiul de palmier, nu are nici pe departe calitatile Ghee-ului si nici aroma lui. Deci ce sa zic, poti sa incerci…
      Nuca de cocos se poate folosi cruda, insa ar fi bine s-o treci 5 minutele prin tigaie, uscat, s-o lasi sa se racoreasca si s-o adaugi impreuna cu zaharul pudra. Cantitatea la fel sau mai mult decat nuca de cocos uscata – in principiu, nuca de cocos cruda e mai pufoasa..

      Posted by cloudpearl | 5 March 2014, 1:49 PM
  2. si nuca de cocos??

    Posted by Simona | 16 May 2013, 3:02 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: