Apple Halwa este un dulce neobisnuit pentru noi insa delicios si simplu de facut. Este un desert foarte sanatos, dietetic, usor, ideal pentru copii. Aceasta Halwa este facuta din mere, deosebita de halvaua cu care suntem noi obisnuiti, din seminte de floarea soarelui.
In India exista numeroase tipuri de Halwa, multe pe baza de fructe, altele pe baza de gris, fainuri sau diferite nuci. Evident, sunt variatii de la o regiune la alta.
Aceasta reteta va ofera un nou mod de a va bucura de mere care zic eu ca va va incanta simturile.
sursa: Veg Recipes of India
timp de preparare: 30 minute
rezulta 15 bucati
INGREDIENTE
6 mere mari
4 linguri zahar brut din trestie de zahar
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/4 lingurita nucsoara
1 lingura Ghee solidificat
1 lingura apa
1 mana stafide
migdale/fistic/caju crud
METODA
Curatati merele de coaja si taiati-le cubulete mici. Puneti o tigaie pe foc mediu si topiti in ea lingura de Ghee. Apoi puneti merele si amestecati frecvent in urmatoarele 10 minute pana ce merele incep sa se inmoaie si sa lase zeama.
Turnati apa si dati focul la mic pentru ca merele sa se fezandeze bine de tot. Nu uitati sa amestecati ocazional ca sa nu se arda. Nu acoperiti tigaia cu capac.
Dupa ce merele s-au inmuiat bine, puneti zaharul, stafidele si cateva migdale taiate bucatele. In timp ce amestecati cautati sa zdrobiti merele cu dosul lingurii cat de bine puteti.
Dupa aproximativ 5 minute puneti scortisoara si nucsoara. Amestecati tot mai bine intrucat amestecul devine din ce in ce mai gros si mai bine inchegat. Cautati sa zdrobiti cat mai bine merele in continuare si amestecati mereu pana ce merele devin semi-transparente si lucioase.
Luati de pe foc si turnati intr-o caserola/pe un platou cu marginile ridicate, uns in prealabil cu putin Ghee. Decorati cu cate o jumatate de migdala din loc in loc si dupa ce s-a racit bine taiati in forma dorita: dreptunghi, romb.
Din punct de vedere Ayurvedic: Acesta reteta este Tridoshica (sanatoasa pentru toata lumea). Doar persoanele Kapha ar face bine sa foloseasca mai putin zahar.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Super reteta! :*
Waw!!! Desertul asta e atat de bun incat e bine sa nu fii singur cand il pregatesti pentru ca s-ar putea sa-l mananci tot!!! Am fost tentata sa dau merele prin razatoare si sa reduc cantitatea de zahar, dar ma bucur ca nu am facut-o. A rezultat un desert sticlos, inchegat, care nu are nici o legatura cu prajiturile/ mere (parerea mea). Delicios! Multumesc.
Intrebare: cum e posibil, desi e foarte dulce, sa vrei sa-l mai/ tot incerci?
Ha ha! Am stiut eu c-o sa-ti placa 🙂 E un desert genial, intr-adevar. Chestia cu “foarte dulce” e relativa si variaza mult de la individ la individ. Insa dulciurile usoare si fine, cum e acesta, fara grasimi si combinatii neinspirate, sunt usor de asimilat de organism chiar daca sunt mai dulci decat normal.
Apoi exista dulciuri la care cantitatea de zahar este importanta (mai mult) pentru ca are un anumit efect de inchegare – necesar in cazul acestui desert.
Nu uita de asemenea ca si dulceata merelor variaza, asa ca daca ai folosit niste mere foarte dulci va rezulta un desert mai dulce.
Ani Noi Fericiti, Cloupearl si crestere spirituala in continuare va doresc!
Am facut acest desert, este foarte bun si foarte dulce. Oare daca reduc acea cantitate de zahar, de la 4 linguri la doua de exemplu, afecteaza cu ceva reusita retetei?
Un an cat mai plin de bucurii si impliniri si tie Oana! Multumesc pentru urari. Poti folosi ce cantitate de zahar doresti la aceasta Halva. Foarte important e cat de dulci sunt merele. E adevarat ca zaharul ajuta mult la obtinerea unui desert mai inchegat, mai gros si lipicios, precum si la culoare. Insa poti folosi cat zahar iti place. Tot bun va fi.