Saffron Halwa – Halva cu Sofran

Halva cu sofran

Halwa, cunoscuta la noi ca Halva, este un dulce foarte des intalnit in India si in intregul Orient, in zone din Africa si in Balcani. Exista mai multe feluri de Halwa, in functie de ingredientele folosite. Astfel, Halwa se poate face din fainuri (in special din gris) impreuna cu Ghee si zahar, din nuci si tahini, din morcov sau dovleac, din seminte de floarea soarelui sau din diverse tipuri de fasole si linte. La noi e mai cunoscuta halvaua din seminte de floarea soarelui.

In India insa sunt mai populare tipurile de Halwa din fainuri, linte, morcov, dovleac, naut si caju. Fiecare stat indian are mai multe tipuri de Halwa, in functie de specificul zonei.

Pentru noi Halwa indiana este ceva mai neobisnuit si desi unii s-ar putea sa se indragosteasca subit de ea, multi vor avea nevoie de putin timp sa se obisnuiasca. Asta din cauza pervertirii gusturilor noastre de folosirea continua a tot felul de dulciuri super procesate si grele precum si a zaharul alb.

Saffron Halwa este o reteta de baza, simpla si usor de facut, foarte sanatoasa si usor de digerat.

adaptare dupa: veg recipes of india

timp de preparare: 30 minute

rezulta 5-6 portii sau 30 bucati

INGREDIENTE

1 cana gris (Sooji sau Rawa)

3 cani lapte sau apa

10 fire de sofran (Kesar)

2-3 linguri Ghee

4 linguri zahar

1 mana stafide

½ lingurita cardamon pulbere

bucatele de caju

METODA
Pisati bine sofranul intr-un mojar mic impreuna cu 1 lingurita zahar. Varsati-le intr-o cescuta si turnati deasupra 2 linguri lapte caldut. Amestecati si lasati deoparte.

Intr-o tigaie puneti Ghee la topit iar cand e incalzit puneti stafidele si bucatelele de caju. Tineti stafidele pe foc pana se umfla (foarte putin timp) apoi scoateti-le si puneti-le deoparte. Caju-ul poate sa mai stea putin pe foc, pana se bronzeaza usor, insa trebuie amestecat mai mereu ca sa nu se arda. Scoateti deoparte.

Peste Ghee-ul incalzit turnati grisul si tineti pe foc mic amestecand continuu pana ce vedeti ca grisul a devenit auriu si emana un miros placut (cam 10 minute).

Intre timp puneti la incalzit laptele/apa impreuna cu zaharul (nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca).

Cand grisul este facut turnati cate putin lapte/apa, incetul cu incetul, amestecand bine. Adaugati si laptele caldut cu sofran, stafidele si cardamonul. Mai tineti pe foc 5 minute, apoi turnati in castronele sau intindeti Halwa uniform pe un platou cu marginile ridicate (uns in prealabil cu putin Ghee) si dupa ce s-a racorit bine, taiati romburi in mijlocul carora puneti o bucatica de caju. Sau puteti astepta putin sa se racoreasca Halwa si apoi formati bilute cat o nuca peste care puneti, tot asa, o bucatica de caju.

Din punct de vedere Ayurvedic: Saffron Halwa este un desert Tridoshic. Este foarte sanatoasa pentru persoanele cu predominanta Vata si Pitta, mai ales daca e facuta cu lapte. Pentru Kapha acest desert este mai ok daca e facut cu apa si foloseste mai putin Ghee si zahar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Suji Manda Pitha

Suji Manda Pitha

Halva de mere

Apple HALWA

Besan Ladoo I

Besan Ladoo I

Coconut Basbousa

Coconut Basbousa

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031