Saffron Halwa – Halva cu Sofran

Halva cu sofran

Halwa, cunoscuta la noi ca Halva, este un dulce foarte des intalnit in India si in intregul Orient, in zone din Africa si in Balcani. Exista mai multe feluri de Halwa, in functie de ingredientele folosite. Astfel, Halwa se poate face din fainuri (in special din gris) impreuna cu Ghee si zahar, din nuci si tahini, din morcov sau dovleac, din seminte de floarea soarelui sau din diverse tipuri de fasole si linte. La noi e mai cunoscuta halvaua din seminte de floarea soarelui.

In India insa sunt mai populare tipurile de Halwa din fainuri, linte, morcov, dovleac, naut si caju. Fiecare stat indian are mai multe tipuri de Halwa, in functie de specificul zonei.

Pentru noi Halwa indiana este ceva mai neobisnuit si desi unii s-ar putea sa se indragosteasca subit de ea, multi vor avea nevoie de putin timp sa se obisnuiasca. Asta din cauza pervertirii gusturilor noastre de folosirea continua a tot felul de dulciuri super procesate si grele precum si a zaharul alb.

Saffron Halwa este o reteta de baza, simpla si usor de facut, foarte sanatoasa si usor de digerat.

adaptare dupa: veg recipes of india

timp de preparare: 30 minute

rezulta 5-6 portii sau 30 bucati

INGREDIENTE

1 cana gris (Sooji sau Rawa)

3 cani lapte sau apa

10 fire de sofran (Kesar)

2-3 linguri Ghee

4 linguri zahar

1 mana stafide

½ lingurita cardamon pulbere

bucatele de caju

METODA
Pisati bine sofranul intr-un mojar mic impreuna cu 1 lingurita zahar. Varsati-le intr-o cescuta si turnati deasupra 2 linguri lapte caldut. Amestecati si lasati deoparte.

Intr-o tigaie puneti Ghee la topit iar cand e incalzit puneti stafidele si bucatelele de caju. Tineti stafidele pe foc pana se umfla (foarte putin timp) apoi scoateti-le si puneti-le deoparte. Caju-ul poate sa mai stea putin pe foc, pana se bronzeaza usor, insa trebuie amestecat mai mereu ca sa nu se arda. Scoateti deoparte.

Peste Ghee-ul incalzit turnati grisul si tineti pe foc mic amestecand continuu pana ce vedeti ca grisul a devenit auriu si emana un miros placut (cam 10 minute).

Intre timp puneti la incalzit laptele/apa impreuna cu zaharul (nu trebuie sa fiarba, doar sa se incalzeasca).

Cand grisul este facut turnati cate putin lapte/apa, incetul cu incetul, amestecand bine. Adaugati si laptele caldut cu sofran, stafidele si cardamonul. Mai tineti pe foc 5 minute, apoi turnati in castronele sau intindeti Halwa uniform pe un platou cu marginile ridicate (uns in prealabil cu putin Ghee) si dupa ce s-a racorit bine, taiati romburi in mijlocul carora puneti o bucatica de caju. Sau puteti astepta putin sa se racoreasca Halwa si apoi formati bilute cat o nuca peste care puneti, tot asa, o bucatica de caju.

Din punct de vedere Ayurvedic: Saffron Halwa este un desert Tridoshic. Este foarte sanatoasa pentru persoanele cu predominanta Vata si Pitta, mai ales daca e facuta cu lapte. Pentru Kapha acest desert este mai ok daca e facut cu apa si foloseste mai putin Ghee si zahar.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Suji Manda Pitha

Suji Manda Pitha

Halva de mere

Apple HALWA

Besan Ladoo I

Besan Ladoo I

Coconut Basbousa

Coconut Basbousa

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,938,397 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: