In limba Urdu, Qubani inseamna caise, iar Meetha este un termen din aceeasi limba care se refera la dulciuri. Qubani ka Meetha este un desert faimos in Hyderabad (capitala statului sud-indian Andhra Pradesh) si se serveste pe parcursul festivitatilor (grandioase) de cununie, precum si in timpul Ramadanului (perioada de post musulman) ori la diferite petreceri. Este cunoscut de sute de ani, inca de pe vremea dominatiei mogule.
In mod normal, Qubani ka Meetha se face din caise uscate sau confiate, insa se poate face si din caise proaspete. Traditional, se serveste cu topping de frisca, smantana, inghetata de vanilie sau chiar pudding.
Desi este un desert simplu, este incredibil de delicios. In plus mai e si fin, racoritor si usor de facut. Iar daca il serviti fara topping este foarte dietetic. Acest dulce autentic Hyderabadi cu siguranta va cuceri pe oricine il gusta.
sursa: Swapna’s Cuisine
timp de preparare: 1h30min
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
250 grame caise uscate/confiate
1 mana migdale crude
3 – 4 linguri zahar (brut din trestie de zahar)
½ lingurita cardamon pulbere
cateva fire de sofran – optional
1 lingura apa de trandafiri – optional
2 ½ cani apa
METODA
Incalziti apa si turnati un pic peste migdale si restul peste caise. Acoperiti ambele vase cu capac. Puteti face acest lucru de seara pana dimineata sau oricand in timpul zilei. Lasati sa se inmoaie minim 30 minute.
Scurgeti apa de la migdale si decojiti-le. Tineti-le deoparte.
Puneti caisele umflate, cu tot cu apa in care au stat, la fiert pe foc mediu, acoperite cu capac. Dupa ce lichidul incepe sa fiarba, dati focul la mic si fierbeti 30 minute sau pana ce caisele s-au inmuiat bine de tot. Apoi lasati sa se racoreasca 15 minute.
Luati cam jumatate din caise si bagati mixerul vertical in ele sau zdrobiti-le in blender cateva secunde. Trebuie sa rezulte o pasta.
Rasturnati pasta peste caisele din oala si puneti din nou pe foc mic. Amestecati continuu incercand sa mai zdrobiti din caisele intregi. Adaugati pulberea de cardamon si zaharul. Amestecati si tineti pe foc pana obtineti consistenta unui gem. Dupa ce ati luat de pe foc turnati si apa de trandafiri.
Rasturnati in castronele si decorati cu migdale si sofran. Lasati sa se racoreasca.
Puteti servi Qubani ka Meetha fie simpla, fie cu putina frisca proaspata facuta in casa, batuta cu cardamon si zahar pudra.
OBSERVATIE: Inainte sa puneti caisele la inmuiat ar fi bine sa le gustati ca sa vedeti cat sunt de dulci. In functie de dulceata lor naturala veti folosi 3 sau 4 linguri zahar. Eu am avut norocul ca prima caserola de caise cumparate sa fie exceptional de dulci, insa la a doua au fost cam acrisoare; si pentru ca am folosit aceeasi cantitate de zahar de ambele dati, a doua tura a iesit mai putin savuroasa.
Din punct de vedere Ayurvedic: Qubani ka Meetha este un desert Tridoshic. Caisele in forma lor uscata nu sunt deloc recomandate persoanelor Vata, insa felul in care sunt preparate aici le face ok si pentru ele. Persoanele Kapha ar trebui sa se abtina de la a servi acest desert cu topping, insa este foarte potrivit pentru ele daca il servesc simplu.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
Doresc sa prepar acest desert cu caise proaspete. Spuneti ca este diferita. In ce consta aceasta diferenta? Multumesc. Camelia
Buna Camelia! E mult mai usor sa faci cu caise proaspete: ele nu necesita inmuiere si se “topesc” mai usor pe foc. De asemenea, e nevoie de mai putina apa. Practic, e gata in 10 minute.
ahh, Doamne!! Ce minunatie! sunt nebuna dupa caise iar desertul asta cred ca va fi preferatul meu, abia astept sa-l fac !
Mult succes Simona! Am de gand sa postez si o reteta de Qubani ka Meetha cu caise proaspete.- e un picutel diferita. Astept sa apara caisele romanesti..