Rava Laddu – varianta 2

Rava Laddu_varianta 2

Rava Laddu intr-o noua varianta, zic eu mai reusita si mai usor de acceptat de cei mai reticenti in a incerca lucruri noi. Asta din cauza ca grisul, in aceasta reteta, este un pic mai bine gatit pentru ca absoarbe ceva lichid din siropul cu care se amesteca, deci e mai aproape de o consistenta mai familiara noua.

Aceasta versiune de Rava Laddu este la fel de placuta ca si cealalta postata anterior desi gustul e putin diferit. Se prepara foarte usor si se pastreaza foarte bine mai mult timp (daca nu se “topesc” rapid de pe platou). Aceste Laddu-uri sunt genul de dulciuri care pot fi luate si la drum sau la servici pentru ca nu sunt pretentioase la transport si nu necesita conditii speciale de pastrat.

sursa: Gayathri’s Cook Spot

timp de preparare: 30 minute + 15 minute in care nu faceti nimic

rezulta aproximativ 15 Laddu

INGREDIENTE

1/2 cana Gris

1/2 cana zahar (brut din trestie)

3/4 cana nuca de cocos proaspata sau uscata

1 mana migdale sau caju crud

1 mana stafide – optional

1/2 lingura Ghee solidificat

1/2 lingurita cardamon pulbere

3/4 – 1 cana apa daca folositi nuca de cocos uscata

1/4 cana apa daca folositi nuca de cocos proaspata

1 lingurita apa de trandafiri sau kewra – optional

METODA

Puneti o tigaie pe foc mediu si adaugati Ghee. Dupa ce Ghee s-a topit, puneti migdalele sau caju rupt bucatele, precum si stafidele, daca folositi. Amestecati continuu pana ce migdalele/caju isi schimba culoarea putin – cam 2-3 minute – si stafidele se umfla.

Imediat adaugati grisul si amestecati continuu pret de cam 7 minute sau pana ce grisul devine auriu-maroniu (sa nu se arda).

Rasturnati acest amestec pe o farfurie intinsa si lasati sa se racoreasca putin.

Intre timp combinati zaharul cu apa si nuca de cocos intr-o oala de 1,5 litri si puneti pe ochiul mic de la aragaz, pe foc mediu. Amestecati ocazional. Aduceti la punctul de fierbere si tineti pe foc pana ce siropul incepe sa devina mai lipicios (durata depinde de cata apa folositi si de tipul de nuca de cocos: proaspata sau deshidratata). Adaugati cardamonul, apoi grisul si amestecati bine. Luati de pe foc. Adaugati apa de trandafiri daca doriti. Amestecati din nou.

Compozitia care rezulta variaza mult in consistenta din cauza grisului. Eu am folosit aceeasi cantitate de apa pentru doua tipuri de gris si am obtinut lucruri diferite: o data am folosit gris de la firma Arpis, care e fin si nu cere asa multa apa si mi-au iesit Laddu-uri mai moi, iar alta data am luat gris de la Dobrogea care e mult mai aspru si cere mai multa apa si am obtinut Laddu-uri tari, bine inchegate. Indiferent ce fel de gris aveti si de cata apa folositi, rezultatul tot bun la fi. Singura diferenta e in cat de moi sau tari vor fi Laddu-urile.

Rasturnati compozitia pe aceeasi farfurie intinsa pe care ati tinut grisul la racorit. Lasati sa stea 15 minute ca sa nu va frigeti la maini cand formati Laddu. Dupa ce amestecul a atins temperatura optima (nu asteptati sa se racoreasca de tot), modelati Laddu cat doriti de mari sau mici presand bine compozitia. Lasati-le pe o farfurie sa se racoreasca de tot. Dupa ce se racoresc se vor mai intari.

Din punct de vedere Ayurvedic: Rava Laddu sunt Tridoshice. Persoanele Kapha, ca intotdeauna cand e vorba de dulce, trebuie sa serveasca cate putin, simbolic.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Suji Manda Pitha

Suji Manda Pitha

Til ke LADOO

Til ke LADOO

Besan Ladoo I

Besan Ladoo I

Halva de mere

Apple HALWA

Discussion

No comments yet.

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,344 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,928,662 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: