Ceapa, Chimion (Jeera), Frunze de Curry, Hing / Asafoetida, Lamaie, Linte, Masalas, Morcovi, Patrunjel verde, Turmeric

Salata indiana de Linte

Salata de Linte

Va propun astazi o noua modalitate de a introduce lintea in alimentatie. Este vorba de lintea care se gaseste la noi cu usurinta: verde sau maro, cu coaja. Lintea este o sursa importanta de proteina de cea mai buna calitate si este un aliment cu care ar trebui sa ne intalnim la masa macar de 3 ori pe saptamana. Este usor de digerat, gustoasa si plina de minerale – nu o neglijati!

Salata indiana de Linte este cea mai simpla reteta posibila cu linte verde/maro si desi eu nu sunt un prea mare fan al acestui tip de linte, totusi daca o prepar in acest fel mi se pare super delicioasa – pentru mine e cel mai gustos mod de a o pregati. Are si un usor gust dulce datorita combinatiei cu morcovii care o echilibreaza foarte bine si-i dau culoare.

Foarte important la acest tip de linte este sa fie foarte bine fiarta, neaparat impreuna cu putin turmeric, si sa fie pregatita cu un pic mai mult ulei – altfel da gaze (adica, in termeni Ayurvedici, perturba Vata).

timp de preparare: 45 minute

rezulta 4 portii mari

grad de picantzeala: 0 (zero)

INGREDIENTE

300 grame linte verde sau maro

6 morcovi medii

1 ceapa mare

1 lingurita seminte de Jeera

1 varf de cutit pulbere de Hing

cateva frunze de Curry – optional

2 lingurite Basic Garam Masala

2 lingurite Curry Powder

1 lingurita turmeric

3/4 lingurita sare

6 linguri ulei de floarea soarelui sau susan

1 legatura patrunjel verde

3-4 linguri suc de lamaie proaspata

1,5 litri apa

METODA

Clatiti lintea in 2-3 ape si scurgeti-o. Puneti-o in oala cu presiune impreuna cu morcovii curatati, spalati si taiati rondele grosute. Presarati 1/2 lingurita turmeric si turnati apa. Acoperiti cu capac etans si puneti pe foc mediu-mare. Dupa ce oala incepe sa fasaie puternic dati focul la mediu si fierbeti 20 de minute. Apoi inchideti flacara si asteptati ca presiunea sa scada de la sine. Scoateti capacul, scurgeti apa, iar lintea cu morcovii le puneti intr-un castron mare de salata.

Curatati si tocati ceapa solzisori sau cum va place. Asezati o craticioara micuta pe foc mediu-mic si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine incalzit aruncati semintele de Jeera in el si lasati-le sa pocneasca cateva secunde. Imediat puneti si Hing cu frunzele de Curry, precum si ceapa. Sotati 4-5 minute pana ce ceapa este foarte bine inmuiata si sticloasa.

Adaugati restul de turmeric precum si Garam Masala cu Curry Powder. Presarati sarea. Adaugati verdeata, amestecati scurt si inchideti focul.

Turnati aceasta Tarka peste lintea cu morcov. Stoarceti lamaia si amestecati bine de tot. Pofta buna!

Salata de Linte_

Din punct de vedere Ayurvedic: Salata indiana de Linte este Tridoshica. Totusi, persoanele Vata nu trebuie sa o consume mai des de o data pe saptamana si ar fi mai potrivit daca ar folosi ulei de susan. Pentru persoanele Vata si Kapha merita adaugat un chilli verde proaspat. Persoanele Pitta trebuie sa foloseasca numai ulei de floarea soarelui sau masline si sa inlocuiasca lamaia cu lime daca in mod normal au arsuri dupa mese, sau sa dea deoparte lamaia/lime cu totul.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Mancare de linte Mung

Simple Green Mung Dal

Green Mung Dal Curry

Green Mung Dal Curry

Green Peas Tadka

Green Peas Tadka

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Discussion

3 thoughts on “Salata indiana de Linte

  1. Foarte buna de luat la picnic! Multumesc!

    Posted by emaconduracheema | 23 September 2013, 12:17 PM
  2. eu fac din linte supa foarte buna si simpla. Las linea la inmuiat de pe o zi pe alta, o frec si strecor sa iasa cat mai multe coite. O fierb. O pun apoi in blender cu ulei de floarea soarelui sare, ardei iute (eu mi-am uscat rosu pt. culoare), o legatura de patrunjel si una de leustean. Iese fooooarte buna. Iese ca un consomme delicios.

    Posted by carmen | 31 August 2013, 6:49 PM
    • Sigur e foarte buna la gust, insa precum am mai spus, nu gustul e cel mai important. De exemplu, supa ta de linte ar avea nevoie de niste turmeric (si Hing) ca sa blocheze formarea excesiva de gaze. Apoi lintea are nevoie de mai multe condimente ca sa poata fi digerata mai usor, altfel baloneaza si nu se digera cum trebuie. Leusteanul este bun, nu zic, insa persoanelor Pitta le cauzeaza arsuri la stomac.

      Posted by cloudpearl | 1 September 2013, 4:05 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,349 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,936,378 vizite

CALENDAR

August 2013
S M T W T F S
« Jul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: