Va propun astazi o noua modalitate de a introduce lintea in alimentatie. Este vorba de lintea care se gaseste la noi cu usurinta: verde sau maro, cu coaja. Lintea este o sursa importanta de proteina de cea mai buna calitate si este un aliment cu care ar trebui sa ne intalnim la masa macar de 3 ori pe saptamana. Este usor de digerat, gustoasa si plina de minerale – nu o neglijati!
Salata indiana de Linte este cea mai simpla reteta posibila cu linte verde/maro si desi eu nu sunt un prea mare fan al acestui tip de linte, totusi daca o prepar in acest fel mi se pare super delicioasa – pentru mine e cel mai gustos mod de a o pregati. Are si un usor gust dulce datorita combinatiei cu morcovii care o echilibreaza foarte bine si-i dau culoare.
Foarte important la acest tip de linte este sa fie foarte bine fiarta, neaparat impreuna cu putin turmeric, si sa fie pregatita cu un pic mai mult ulei – altfel da gaze (adica, in termeni Ayurvedici, perturba Vata).
timp de preparare: 45 minute
rezulta 4 portii mari
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
300 grame linte verde sau maro
6 morcovi medii
1 ceapa mare
1 lingurita seminte de Jeera
1 varf de cutit pulbere de Hing
cateva frunze de Curry – optional
2 lingurite Basic Garam Masala
2 lingurite Curry Powder
1 lingurita turmeric
3/4 lingurita sare
6 linguri ulei de floarea soarelui sau susan
1 legatura patrunjel verde
3-4 linguri suc de lamaie proaspata
1,5 litri apa
METODA
Clatiti lintea in 2-3 ape si scurgeti-o. Puneti-o in oala cu presiune impreuna cu morcovii curatati, spalati si taiati rondele grosute. Presarati 1/2 lingurita turmeric si turnati apa. Acoperiti cu capac etans si puneti pe foc mediu-mare. Dupa ce oala incepe sa fasaie puternic dati focul la mediu si fierbeti 20 de minute. Apoi inchideti flacara si asteptati ca presiunea sa scada de la sine. Scoateti capacul, scurgeti apa, iar lintea cu morcovii le puneti intr-un castron mare de salata.
Curatati si tocati ceapa solzisori sau cum va place. Asezati o craticioara micuta pe foc mediu-mic si turnati uleiul in ea. Cand uleiul e bine incalzit aruncati semintele de Jeera in el si lasati-le sa pocneasca cateva secunde. Imediat puneti si Hing cu frunzele de Curry, precum si ceapa. Sotati 4-5 minute pana ce ceapa este foarte bine inmuiata si sticloasa.
Adaugati restul de turmeric precum si Garam Masala cu Curry Powder. Presarati sarea. Adaugati verdeata, amestecati scurt si inchideti focul.
Turnati aceasta Tarka peste lintea cu morcov. Stoarceti lamaia si amestecati bine de tot. Pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Salata indiana de Linte este Tridoshica. Totusi, persoanele Vata nu trebuie sa o consume mai des de o data pe saptamana si ar fi mai potrivit daca ar folosi ulei de susan. Pentru persoanele Vata si Kapha merita adaugat un chilli verde proaspat. Persoanele Pitta trebuie sa foloseasca numai ulei de floarea soarelui sau masline si sa inlocuiasca lamaia cu lime daca in mod normal au arsuri dupa mese, sau sa dea deoparte lamaia/lime cu totul.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Foarte buna de luat la picnic! Multumesc!
eu fac din linte supa foarte buna si simpla. Las linea la inmuiat de pe o zi pe alta, o frec si strecor sa iasa cat mai multe coite. O fierb. O pun apoi in blender cu ulei de floarea soarelui sare, ardei iute (eu mi-am uscat rosu pt. culoare), o legatura de patrunjel si una de leustean. Iese fooooarte buna. Iese ca un consomme delicios.
Sigur e foarte buna la gust, insa precum am mai spus, nu gustul e cel mai important. De exemplu, supa ta de linte ar avea nevoie de niste turmeric (si Hing) ca sa blocheze formarea excesiva de gaze. Apoi lintea are nevoie de mai multe condimente ca sa poata fi digerata mai usor, altfel baloneaza si nu se digera cum trebuie. Leusteanul este bun, nu zic, insa persoanelor Pitta le cauzeaza arsuri la stomac.