Simple Green Mung Dal – Mung Dal verde simplu

Mancare de linte Mung

Mung este lintea cea mai des folosita in India si cea mai sanatoasa. Ayurveda o lauda pentru ca este foarte echilibranta, hranitoare si purificatoare. Exista 3 tipuri de Mung Dal folosite in India: verde (bobul intreg si cu coaja), galben (cu bobul decojit si  despicat in doua) si Chilka (bobul despicat in doua dar cu coaja).

Aceasta este o reteta pentru Mung Dal verde (cu coaja). Este o reteta simpla de mancare de linte, usor de facut si placuta. Va recomand sa o includeti frecvent in alimentatie pentru ca este foarte sanatoasa.

timp de preparare: 40 minute

pentru 2 persoane

3 din 10

INGREDIENTE

Pentru FIERT in oala cu presiune:

1 cana Mung Dal verde

1 morcov mediu

3-4 cani apa

1/4 lingurita turmeric

1/2 lingurita sare

Pentru TARKA:

3 linguri ulei

1 chilli verde proaspat

1 legatura ceapa verde

1 bucatica ghimbir

1 lingurita seminte de Jeera

1/4 lingurita turmeric

1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)

1 lingurita Kitchen King Masala

1 lingurita concentrat de Tamarind – optional

1 legatura marar/patrunjel

METODA

Spalati Mung Dal-ul in cateva ape si puneti-l in oala cu presiune impreuna cu morcovul spalat si taiat feliute groase de 1/2 cm. Presarati si sarea cu turmericul, turnati apa si puneti capacul. Tineti pe foc 20 minute din momentul in care oala incepe sa fasaie puternic.

Intre timp faceti Tarka: puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de Jeera. Dupa ce acestea pocnesc, puneti ghimbirul si chilli-ul maruntit, apoi, dupa 1 minut, ceapa tocata. Amestecati si asteptati inca 1 minut ca ceapa sa se inmoaie.

Adaugati condimentele pulbere: turmeric, coriandru, Masala. Stingeti focul. Adaugati tamarindul daca doriti un gust mai acrisor.

Dupa ce Mung-ul a fiert, turnati Tarka-ua peste el, amestecati si presarati verdeata.

Serviti cu Painite indiene fara drojdie.

Mancare de linte Mung

Din punct de vedere Ayurvedic: Lintea Mung este recomandata tuturor tipologiilor. Reteta aceasta este minunata pentru persoanele Vata  si Kapha (de scos Tamarindul din reteta pentru Kapha). Pitta trebuie sa dea deoparte chilli-ul verde, Tamarindul, si sa inlocuiasca Kitchen King Masala cu Basic Garam Masala care e mai putin picanta. De asemenea, daca suferiti de diaree, folositi Tamarind numai in paralel cu menta.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Dal cu Legume - Mancare de Linte portocalie cu Legume

Dal cu Legume – Mancare de Linte portocalie cu Legume

Green Mung Dal Curry

Green Mung Dal Curry

Mung Dal Kitcheri Vata

Mung Dal Kitcheri pentru VATA

Salata indiana de Linte

Salata indiana de Linte

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,391 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031