Mung este lintea cea mai des folosita in India si cea mai sanatoasa. Ayurveda o lauda pentru ca este foarte echilibranta, hranitoare si purificatoare. Exista 3 tipuri de Mung Dal folosite in India: verde (bobul intreg si cu coaja), galben (cu bobul decojit si despicat in doua) si Chilka (bobul despicat in doua dar cu coaja).
Aceasta este o reteta pentru Mung Dal verde (cu coaja). Este o reteta simpla de mancare de linte, usor de facut si placuta. Va recomand sa o includeti frecvent in alimentatie pentru ca este foarte sanatoasa.
timp de preparare: 40 minute
pentru 2 persoane
INGREDIENTE
Pentru FIERT in oala cu presiune:
1 cana Mung Dal verde
1 morcov mediu
3-4 cani apa
1/4 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
Pentru TARKA:
3 linguri ulei
1 chilli verde proaspat
1 legatura ceapa verde
1 bucatica ghimbir
1 lingurita seminte de Jeera
1/4 lingurita turmeric
1 lingurita coriandru pulbere (Dhania Powder)
1 lingurita Kitchen King Masala
1 lingurita concentrat de Tamarind – optional
1 legatura marar/patrunjel
METODA
Spalati Mung Dal-ul in cateva ape si puneti-l in oala cu presiune impreuna cu morcovul spalat si taiat feliute groase de 1/2 cm. Presarati si sarea cu turmericul, turnati apa si puneti capacul. Tineti pe foc 20 minute din momentul in care oala incepe sa fasaie puternic.
Intre timp faceti Tarka: puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte aruncati in el semintele de Jeera. Dupa ce acestea pocnesc, puneti ghimbirul si chilli-ul maruntit, apoi, dupa 1 minut, ceapa tocata. Amestecati si asteptati inca 1 minut ca ceapa sa se inmoaie.
Adaugati condimentele pulbere: turmeric, coriandru, Masala. Stingeti focul. Adaugati tamarindul daca doriti un gust mai acrisor.
Dupa ce Mung-ul a fiert, turnati Tarka-ua peste el, amestecati si presarati verdeata.
Serviti cu Painite indiene fara drojdie.
Din punct de vedere Ayurvedic: Lintea Mung este recomandata tuturor tipologiilor. Reteta aceasta este minunata pentru persoanele Vata si Kapha (de scos Tamarindul din reteta pentru Kapha). Pitta trebuie sa dea deoparte chilli-ul verde, Tamarindul, si sa inlocuiasca Kitchen King Masala cu Basic Garam Masala care e mai putin picanta. De asemenea, daca suferiti de diaree, folositi Tamarind numai in paralel cu menta.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.