Salata de Fasole pastai A-la-Hindi este o reteta foarte simpla si destul de rapid de preparat. Este vorba de o salata cu gust minunat, echilibrata si usoara, ideala pentru perioada de vara, cand pastaile sunt proaspete. Aceasta reteta este accesibila oricarei persoane care isi incearca mana pentru prima oara cu bucataria indiana.
Fasolea pastai este Tridoshica daca e consumata cu moderatie, excesul perturband Vata. Ayurveda spune ca este minunata pentru ca purifica sangele si ficatul si normalizeaza activitatea pancreasului. Asa ca profitati de aparitia ei vara in piata sau in gradina personala.
timp de preparare: 35-40 minute
rezulta 2 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
½ kilogram fasole pastai proaspete
3 fire ceapa verde
2 catei usturoi
1 bucatica ghimbir proaspat
½ lingurita seminte de Jeera
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
½ lingurita Basic Garam Masala – optional
¼ lingurita turmeric
½ lingurita sare
1 legatura patrunjel sau marar proaspat
3 linguri ulei floarea soarelui sau susan
2-3 linguri zeama de lamaie
METODA
Puneti apa la fiert cu sare si turmeric. Intre timp curatati fasolea la capete si taiati-o bucatele late de 1-2 cm. Spalati-o sub jet de apa si scurgeti-o bine. Cand apa incepe sa fiarba puneti fasolea si acoperiti cu capac. Dati focul la mic-mediu si fierbeti aproximativ 15 minute – depinde de cat de frageda e fasolea.
Pana ce fierbe fasolea curatati si tocati ceapa, ghimbirul si usturoiul, spalati si tocati verdeata si pregatiti condimentele aproape de aragaz.
Scurgeti bine fasolea si puneti-o deoparte intr-un castron in care veti servi salata.
Pregatiti o Tarka astfel: puneti uleiul la incalzit intr-o craticioara micuta, pe foc mic-mediu. Cand uleiul e bine incalzit, aruncati semintele de chimen in el si lasati-le cateva secunde sa pocneasca. Apoi adaugati usturoiul cu ghimbirul – sotati 5 secunde. Puneti si ceapa verde. Sotati din nou 3 minute sau pana ce ceapa s-a inmuiat.
Adaugati coriandru si Garam Masala. Amestecati si turnati peste fasole. Presarati un strop de sare daca mai doriti (nu si persoanele Kapha), puneti si verdeata si amestecati bine insa cu grija ca sa nu se zdrobeasca fasolea. Stropiti cu zeama de lamaie si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Salata de Fasole pastai A-la-Hindi este Tridoshica. Persoanele Pitta trebuie sa inlocuiasca zeama de lamaie cu suc de Lime sau sa nu foloseasca deloc lamaie. De asemenea, ar fi bine sa scoata din reteta usturoiul si sa foloseasca ulei de floarea soarelui, nu de susan. Pentru Vata si Kapha este foarte ok daca adauga si un chilli verde proaspat la Tarka, odata cu ghimbirul si usturoiul.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Neasteptat de bun gustul! Am ramas foarte placut surprinsa:) Am folosit fasole verde, dar banuiesc ca e la fel de buna si cu fasole pastai (adica galbena). Pentru cei care mananca carne, aceasta reteta este o garnitura delicioasa la o pulpa de pui la rotisor. Multumesc, cloudpearl!