Chikkudukaya sau Chikkudu kaya este un tip de fasole verde indiana, din care la noi nu stiu sa existe. Este o fasole lata, lunga si cu boabe mari in interior insa e foarte fibroasa. Ca sa reproduc reteta, eu am ales un tip de fasole verde subtire si lunga de la noi, frageda, si rezultatul este minunat. Deci puteti face reteta aceasta cu orice tip de fasole verde proaspata.
Kura este un termen indian care desemneaza o tehnica de gatit si anume sote-ul. Doar ca e vorba de un sote un pic mai diferit, care necesita un anumit timp/tip de preparare si bineinteles condimente.
Chikkudu Kaya Tomato Kura este un sote indian de fasole pastai, cu rosii.
adaptare dupa: Talimpu
timp de preparare: 15 minute + curatat fasolea
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
2 cani fasole verde proaspata, taiata bucatele
3 rosii micute
1 ceapa medie
1 lingurita jeera seminte (chimion)
1 varf de cutit Hing
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)
1/2 lingurita piper cayenne sau 1/2 lingurita piper pippali
1 legatura marar verde
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei
2-3 linguri apa
METODA
Curatati fasolea si taiati-o bucatele mici de 1,5 cm lungime. Curatati rosiile de pielite si taiati-le cubulete. Tocati ceapa.
Intr-o tigaie incapatoare, puneti uleiul la incalzit. Cand e suficient de fierbinte, aruncati in el semintele de jeera, apoi Hing-ul. Imediat puneti fasolea. Amestecati, dati flacara la mediu-mic, acoperiti cu capac. Lasati pe foc aproximativ 10-15 minute, pana ce fasolea incepe sa-si schimbe culoarea si e aproape gatita.
Rasturnati ceapa tocata in tigaie, amestecati. Daca fasolea e prea uscata si se arde, puneti apa. Asezati la loc capacul.
Dupa 2 minute, adaugati si rosiile cubulete, coriandrul macinat, turmericul, pippali sau cayenne si sarea. Lasati pe foc inca 2-3 minute, cu capac.
La final adaugati mararul tocat, amestecati si serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Fasolea verde proaspata este Tridoshica, deci sanatoasa pentru toti. Reteta este in special potrivita pentru Kapha – aceste persoane mai pot adauga piper cayenne. Pentru Vata este ok daca se foloseste piper Pippali in loc de cayenne si se poate adauga un chilli verde. Pentru Pitta, reteta este ok, destul de echilibrata insa nu faceti excese. Cu siguranta pentru Pitta e mai bine sa scoata piperul din reteta, insa daca e sa foloseasca picantzeala, e mai recomandat piperul Pippali. Oricum, la cat de putin piper este mentionat la ingrediente, picantzeala nici nu se simte.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.