Chikkudu Kaya Iguru – Sote de Fasole verde proaspata

Sote de Fasole verde pastai

Chikkudu Kaya Iguru este un sote simplu de fasole verde pastai in stil indian autentic. In limba Telugu din statul indian Andhra Pradesh, Iguru este un fel de mancare scazuta, un sos din condimente si/sau ceapa, ca un curry.

In reteta de fata sosul este practic inexistent pentru ca nu se folosesc rosii si nici ceapa prea multa. Fasolea gatita astfel si cu condimentele de mai jos, este foarte gustoasa si sigur o sa va placa.

adaptare dupa: Talimpu

timp de preparare: 15 minute + fiert fasolea

rezulta 3 portii

3 din 10

INGREDIENTE

2 cani fasole verde proaspata, taiata bucatele

2 fire ceapa verde

1 chilli rosu

1 bucatica ghimbir proaspat

1 lingurita Jeera seminte (chimion)

1 lingurita mustar maro seminte

1 lingurita Urad Dal alb

1 varf de cutit Hing

1/2 + 1/2 lingurita Turmeric

1 lingurita seminte coriandru macinate

1/2 lingurita piper Pippali macinat

3-4 linguri ulei

1/2 + 1/2 lingurite sare

1 legatura marar proaspat

METODA

Rupeti capetele pastailor si taiati-le bucatele de 1 cm. Clatiti-le in apa rece de cateva ori. Intre timp puneti apa la fiert intr-o oala si cand a atins punctul de fierbere puneti 1/2 lingurita sare + 1/2 lingurita turmeric, apoi adaugati fasolea. Lasati pe foc pana se fierbe bine. Scurgeti si tineti deoparte.

Intre timp pregatiti ingredientele pentru Tarka: curatati si tocati ceapa, ghimbirul si ardeiul iute. Puneti uleiul intr-o tigaie pe foc mediu. Cand uleiul e suficient de bine incazit dar nu fumega, aruncati in el semintele de jeera + mustar, impreuna cu Urad Dal, apoi Hing-ul. Dupa cateva secunde adaugati ardeiul iute si ghimbirul tocate marunt. Tineti pe foc 1 minut, apoi puneti ceapa.

Dupa ce ati trecut ceapa prin uleiul cu condimente cam un minut, puteti adauga si fasolea fiarta. Presarati ½ lingurita sare + ½ lingurita turmeric + coriandru + pippali. Amestecati bine pe foc inca 2 minute. Inchideti flacara si adaugati mararul tocat.

Din punct de vedere Ayurvedic: Fasolea verde pastai este Tridoshica, insa datorita condimentelor cu care este gatita in aceasta reteta, ea nu este  foarte recomandata persoanelor Pitta. Daca se da deoparte ardeiul iute si piperul Pippali este ok si pentru ele. In schimb Chikkudu Kaya Iguru cu ingredientele de mai sus este foarte ok pentru Vata si Kapha.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Salata de fasole verde cu iaurt

Raita de Fasole Verde

Supa Tridoshica cu Ghimbir

Supa Tridoshica cu Ghimbir

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Sote de fasole verde cu rosii

Chikkudukaya Tomato Kura

Discussion

4 thoughts on “Chikkudu Kaya Iguru – Sote de Fasole verde proaspata

  1. Am gasit la piata niste fasole galbena si m-am decis sa reiau reteta data de tine, dar cu fasole galbena. E la fel de buna, doar putin mai mult galben in farfurie:) Multumesc.

    Posted by ema | 3 June 2013, 5:47 PM
  2. Placuta la gust si o minunatie pentru iubitorii de fasole verde! Care este rolul Urad Dal-ului alb in aceasta reteta? Multumesc.

    Posted by ema | 15 May 2013, 6:05 PM
    • Urad Dal este folosit ca un fel de condiment in aceasta reteta. Este ceva caracteristic sudului Indiei. Da o nota de crocantzeala. Nu este obligatoriu de folosit.

      Posted by cloudpearl | 16 May 2013, 4:50 AM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,867 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031