Chikkudu Kaya Iguru este un sote simplu de fasole verde pastai in stil indian autentic. In limba Telugu din statul indian Andhra Pradesh, Iguru este un fel de mancare scazuta, un sos din condimente si/sau ceapa, ca un curry.
In reteta de fata sosul este practic inexistent pentru ca nu se folosesc rosii si nici ceapa prea multa. Fasolea gatita astfel si cu condimentele de mai jos, este foarte gustoasa si sigur o sa va placa.
adaptare dupa: Talimpu
timp de preparare: 15 minute + fiert fasolea
rezulta 3 portii
INGREDIENTE
2 cani fasole verde proaspata, taiata bucatele
2 fire ceapa verde
1 chilli rosu
1 bucatica ghimbir proaspat
1 lingurita Jeera seminte (chimion)
1 lingurita mustar maro seminte
1 lingurita Urad Dal alb
1 varf de cutit Hing
1/2 + 1/2 lingurita Turmeric
1 lingurita seminte coriandru macinate
1/2 lingurita piper Pippali macinat
3-4 linguri ulei
1/2 + 1/2 lingurite sare
1 legatura marar proaspat
METODA
Rupeti capetele pastailor si taiati-le bucatele de 1 cm. Clatiti-le in apa rece de cateva ori. Intre timp puneti apa la fiert intr-o oala si cand a atins punctul de fierbere puneti 1/2 lingurita sare + 1/2 lingurita turmeric, apoi adaugati fasolea. Lasati pe foc pana se fierbe bine. Scurgeti si tineti deoparte.
Intre timp pregatiti ingredientele pentru Tarka: curatati si tocati ceapa, ghimbirul si ardeiul iute. Puneti uleiul intr-o tigaie pe foc mediu. Cand uleiul e suficient de bine incazit dar nu fumega, aruncati in el semintele de jeera + mustar, impreuna cu Urad Dal, apoi Hing-ul. Dupa cateva secunde adaugati ardeiul iute si ghimbirul tocate marunt. Tineti pe foc 1 minut, apoi puneti ceapa.
Dupa ce ati trecut ceapa prin uleiul cu condimente cam un minut, puteti adauga si fasolea fiarta. Presarati ½ lingurita sare + ½ lingurita turmeric + coriandru + pippali. Amestecati bine pe foc inca 2 minute. Inchideti flacara si adaugati mararul tocat.
Din punct de vedere Ayurvedic: Fasolea verde pastai este Tridoshica, insa datorita condimentelor cu care este gatita in aceasta reteta, ea nu este foarte recomandata persoanelor Pitta. Daca se da deoparte ardeiul iute si piperul Pippali este ok si pentru ele. In schimb Chikkudu Kaya Iguru cu ingredientele de mai sus este foarte ok pentru Vata si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Am gasit la piata niste fasole galbena si m-am decis sa reiau reteta data de tine, dar cu fasole galbena. E la fel de buna, doar putin mai mult galben in farfurie:) Multumesc.
Da, e foarte buna cu orice fel de fasole pastai proaspete. Multumesc si eu pentru comentariu.
Placuta la gust si o minunatie pentru iubitorii de fasole verde! Care este rolul Urad Dal-ului alb in aceasta reteta? Multumesc.
Urad Dal este folosit ca un fel de condiment in aceasta reteta. Este ceva caracteristic sudului Indiei. Da o nota de crocantzeala. Nu este obligatoriu de folosit.