Guacamole A-la-Hindi – Salata de Avocado

La origine, Guacamole este o salata raw de avocado si provine din Mexic. Reteta a devenit foarte populara la americani si a ajuns si la noi pe continent de mai multi ani. In mod normal, se face cu rosii crude, suc de lamaie, ceapa cruda etc, insa Ayurveda nu recomanda.

Eu am descoperit avocado de vreo 4 ani, si de atunci l-am preparat mereu sub forma de pasta, cu condimente. Insa de curand mi-am zis sa incerc sa prepar avocado si altfel, asa ca se impunea o varianta de Guacamole A-la-Hindi🙂

La indieni nu se prea foloseste acest fruct, insa cei care il folosesc ii spun “butterfruit” adica fructul de unt.

Iata sugestia mea pentru Guacamole in stil hindi. E o salata atat de buna incat o sa va cucereasca negresit. Si e si foarte usor de facut.

timp de preparare: 25 minute

pentru 3 persoane

picantzeala1

INGREDIENTE

2 fructe avocado bine coapte

2 rosii marisoare

1 ceapa mare

1 lingurita seminte chimion (Jeera)

1 lingurita pulbere de Curry (Curry Powder)

1/2 lingurita turmeric

1/2 lingurita pulbere de coriandru (Dhania Powder)

3 linguri ulei masline

1/2 lingurita sare

1 legatura patrunjel verde tocat

1-2 linguri suc de lamaie proaspat (optional)

METODA

Taiati avocado in doua pe lungime, de jur imprejurul samburelui (care e mare si rotund). Apucati cele doua jumatati cu cate o mana si rotiti-le. Se vor desprinde imediat daca avocado e bine copt. Samburele va ramane intr-una in jumatati. Il puteti desprinde usor cu varful unui cutit. Scoateti pulpa cu o lingura si puneti-o intr-un castron. SAU puteti curata coaja usurel, cu un cutit…cum preferati. Taiati fructul in bucatele mici, cat o unghie.

Curatati ceapa si tocati-o marunt. Scoateti pielita de pe rosii si taiati-le bucatele (nu le faceti suc).

Intr-un vas mic puneti uleiul la incazit pe flacara mica. Cand uleiul e suficient de fierbinte, dar nu fumega, puneti semintele de chimion. Lasati-le sa pocneasca 3-4 secunde, apoi puneti ceapa. Caliti 4 minute si adaugati rosiile si toate condimentele: turmeric, coriandru, sare, curry. Lasati pe foc cam 5 minute, pana ce rosiile se inmoaie.

Rasturnati acest sos peste avocado. Amestecati bine de tot, puneti si verdeata tocata marunt. Amestecati din nou pana ce bucatelele de avocado par ca incep sa se “topeasca”. Daca va place un gust mai acrisor, puteti pune si zeama de lamaie. Lasati sa se racoreasca 15 – 30 minute si serviti.

OBSERVATIE: Cand cumparati avocado, nu luati fructele cele mai coapte si mai moi pentru ca s-ar putea sa aveti surpriza ca fie stricate partial. Luati unele care nu sunt nici tari ca lemnul, nici foarte moi si care au coaja frumoasa, fara pete. De asemenea, cautati fructele mai mari pentru ca acelea contin cea mai mare cantitate de pulpa. Tineti-le in bucatarie pe masa cateva zile (4-5) pana devin suficient de moi si bune de mancat. Daca taiati un fruct de avocado si vedeti ca pulpa nu este moale si ca untul la atingere, inseamna ca nu e suficient de copt. Din pacate, nu-l mai puteti lasa sa se coaca frumos dupa ce l-ati taiat. Insa prin incercari va faceti mana.

Din punct de vedere Ayurvedic: Avocado nu este potrivit tipologiei Kapha, insa este minunat pentru Vata si Pitta. Totusi, si persoanele Kapha pot servi ocazional daca maresc gradul de picantzeala al retetei si nu consuma prea des aceasta salata. Pentru Pitta este recomandat sa nu foloseasca zeama de lamaie ci de lime.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Beetachi Salad

Beetachi Salad

Salata de Cartofi noi

Salata de Cartofi noi A-la-Hindi

Salata de Oua A-la-Hindi

Salata de Oua A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Salata de Fasole pastai A-la-Hindi

Discussion

2 thoughts on “Guacamole A-la-Hindi – Salata de Avocado

  1. Pe mine m-a cucerit iremediabil! Extrem de savuroasa! O voi repeta cu prima ocazie! Multumesc!

    Posted by Ema | 28 May 2014, 3:48 PM
    • Da, e foarte buna, si noua ne place mult. Multumesc pentru toate comentariile si feedback-urile!!! You’re the best!

      Posted by cloudpearl | 28 May 2014, 4:52 PM

Intrebari si Comentarii

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,346 other followers

BUCATARIE INDIANA VEGETARIANA PE Facebook

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

LINKURI INTERESANTE

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 1,933,130 vizite

CALENDAR

December 2016
S M T W T F S
« May    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d bloggers like this: