Sfecla rosie. Stiu, nu e un subiect prea agreat de multi. Insa multumita bucatariei indiene si condimentelor, si aceasta leguma este transformata intr-un deliciu, iar posibilitatea de a o folosi la mancaruri este la fel de nelimitata ca si in cazul morcovilor spre exemplu. Eu personal n-am crezut ca o sa ajung vreodata sa o indragesc, ba chiar mai mult, sa ii simt lipsa daca trece o saptamana fara s-o am pe masa.
Si uite-asa s-a nascut Beetachi Salad, o salata simplu de facut din sfecla rosie, insa nu o salata cruda ci una in care sfecla este in prealabil fiarta. Acesta este modalitatea noastra preferata de a o servi si merge taman bine langa orice fel de orez sau, si mai simplu, cu painite indiene (daaaa, cu Poori mai ales!). Enjoy!
timp de preparare: 40 minute
rezulta 2 portii
INGREDIENTE
1 sfecla rosie mare
1 ceapa mare
1 chilli verde proaspat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
cateva frunze de Curry – optional
1-2 lingurite Chaat Masala, dupa gust
1/2 lingurita turmeric
1 varf de cutit Hing
5 linguri ulei
1/2 lingurita sare
patrunjel verde pentru presarat – optional
METODA
Spalati bine sfecla si indepartati capetele. Taiati-o in 8 si puneti-o la fiert in oala cu presiune timp de 20 minute. Apoi scoateti-o si curatati-o de coaja. Taiati-o cubulete cat doriti de mici si puneti-o intr-un castron.
Curatati ceapa si tocati-o fin. Curatati si chilli-ul verde de cotor si seminte si tocati-l marunt.
Intr-o tigaita mica puneti uleiul la incalzit. Cand e fierbinte, aruncati in el semintele de Jeera. Dupa ce pocnesc, adaugati Hing + frunzele de Curry daca aveti. Apoi chilli-ul verde si ceapa.
Sotati 4-5 minute pe foc mediu-mic, pana ce ceapa devine translucida.
Apoi adaugati turmeric, sare si Chaat Masala. Mai tineti pe foc cateva secunde apoi rasturnati tot amestecul peste sfecla taiata cubulete. Amestecati bine de tot si…gata! Serviti-o calda sau rece.
OBSERVATIE: Daca nu aveti Chaat Masala, puteti folosi zeama de lamaie cu care stropiti salata la finalul prepararii ei.
Din punct de vedere Ayurvedic: Sfecla rosie este Tridoshica daca este fiarta (persoanele Vata si Pitta nu au voie s-o consume cruda). Beetachi Salad este si ea Tridoshica, deci echilibranta pentru toata lumea. Condimentele folosite sunt blande, insa daca sunteti o persoana cu arsuri mari stomacale dupa masa, atunci e mai bine sa nu folositi Chaat Masala, chilli verde si nici zeama de lamaie – doar putina zeama de Lime si 1 lingurita pulbere de coriandru sau chimion.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.