Beetachi Aloo Gajar Salad – Salata Multicolora din 3 Legume

Beetroot Aloo Gajar Salad

Din seria “dansul cu sfecla rosie in bucataria indiana” pe care l-am inceput in toamna, pentru a va prezenta cat mai multe posibilitati de a gati sfecla in fel si chip, va ofer acum o salata super super usoara si buna de sfecla cu cartofi si morcovi. Salata aceasta se poate face fie lasand deoparte morcovul, fie adaugand alte legume de genul fasole verde, mazare verde.

Singurul aspect care mai trebuie mentionat ar fi sa cautati sa fierbeti toate legumele impreuna (in oala cu presiune sau nu) ca sa obtineti o hrana ayurvedica – pentru ca legumele, daca sunt fierte separat, nu se inteleg bine la noi in stomac si, in loc sa ne ofere ce au ele mai bun, devin un balast pentru organism, generand toxine.

Va las in compania acestei Salate Multicolore si sper ca ea va contribui la intarirea legaturii voastre de prietenie cu doamna sfecla, care este plina de calitati.

timp de preparare: 1 ora

rezulta 5 portii

grad de picantzeala:  picantzeala2

INGREDIENTE

1 sfecla rosie mare

3 cartofi marisori

3 morcovi medii

1 ceapa mare

1 bucatica ghimbir proaspat

1 chilli verde

1 lingurita seminte de Jeera

1 lingurita seminte de marar – optional

1 lingurita seminte de mustar

½ lingurita turmeric

3-4 lingurite Amchoor sau zeama de lamaie dupa gust

2 lingurite Dabeli Masala sau orice Masala picanta

1 legatura patrunjel verde – optional

6 linguri ulei

1 lingurita sare

METODA

Spalati cartofii, morcovii si sfecla. Cartofii ii puneti intregi in oala cu presiune, urmati de morcovi (tot intregi) si de sfecla taiata bucati. Turnati 3-4 cani de apa si fierbeti-le impreuna in oala cu presiune timp de 20 minute. Dupa ce s-a eliberat toata presiunea din oala, scoateti legumele si lasati-le sa se racoreasca. Apoi curatati cartofii si sfecla de coaja si morcovii de pielite. Taiati legumele cubulete.

Curatati ceapa, ghimbirul si chilli-ul verde. Tocati-le marunt. Puneti uleiul intr-o craticioara si incalziti-l bine. Rasturnati semintele de mustar, Jeera si marar si lasati-le sa pocneasca. Acopetiti imediat craticioara cu un capac ca semintele de mustar sa n-o zbugheasca in toate partile.

Indepartati capacul si puneti ghimbirul cu chilli-ul verde. Sotati 1 minut, apoi adaugati ceapa. Sotati 3 minute pe foc mediu-mic pana ce ceapa s-a inmuiat bine de tot – fara s-o ardeti.

Catre final, dati focul la mic si adaugati condimentele pulbere: turmeric + Dabeli Masala + Amchoor precum si sarea. Inchideti flacara si turnati aceasta Tarka peste legumele taiate cubulete.

Daca nu aveti Amchoor, atunci folositi zeama de lamaie pentru echilibrarea gustului dulce dat de sfecla, numai ca trebuie sa adaugati zeama de lamaie la final, chiar peste salata, deci fara s-o gatiti.

Amestecati bine de tot, adaugati verdeata si serviti salata calda sau rece.

Beetroot Aloo Gajar Salad_

Din punct de vedere Ayurvedic: Aceasta salata este Tridoshica. In general legumele nu se inteleg bine cand se intalnesc la masa, insa daca sunt fierte impreuna ele invata sa se inteleaga. Persoanele Pitta ar face mai bine daca ar inlocui Masala picanta cu Basic Garam Masala si ar scoate semintele de mustar din reteta. Persoanele Kapha pot adauga mai multa picantzeala sub forma piperului negru sau chiar cayenne.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

Comments are closed.

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,293,388 vizite

CALENDAR

May 2024
S M T W T F S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031