Majoritatea persoanelor evita sfecla rosie din cauza gustului ei greu si excesiv de dulce. Chiar si multi vegetarieni nu se lasa usor convinsi sa o foloseasca in mancaruri. Cel mult o arunca intr-o supa sau o folosesc la o salata de cruditati, doar asa, pentru ca stiu ca e sanatoasa. Insa in bucataria indiana sfecla rosie are mai mult succes, fiind bine echilibrata cu diverse condimente.
Beetroot Raita este o asemenea reteta in care sfecla intra intr-o combinatie foarte agreabila cu iaurtul. Dincolo de efectul coloristic optimizant (rezultatul e roz la culoare), gustul este foarte placut. Practic, pot sa afirm cu convingere ca este cea mai buna idee de a folosi sfecla in alimentatie si ca nu ati mai gustat o mancare cu sfecla rosie atat de buna. Aceasta Raita este una din cele mai reusite, atat din punct de vedere al gustului cat si ca aspect vizual.
adaptare dupa: eCurry
timp de preparare: 40 minute
rezulta: 2 portii
grad de picantzeala:
INGREDIENTE
1 sfecla rosie medie
6 linguri iaurt proaspat
1 lingura ulei
1 chilli verde proaspat
1 lingurita zahar brut din trestie
1 lingurita rasa seminte mustar
1 lingurita jeera pulbere (Jeera Powder)
½ lingurita sare
¼ lingurita piper cayenne
patrunjel verde – optional
METODA
Spalati sfecla si fierbeti-o (cam 30 minute dureaza). Lasati-o putin sa se racoreasca, apoi indepartati coaja si dati-o pe razatoarea mare. Amestecati-o cu iaurtul bine batut + sare + zahar + piper cayenne.
Puneti uleiul intr-o craticioara micuta si incalziti-l. Aruncati semintele de mustar in el si cand incep sa pocneasca stingeti focul. Puneti imediat chilli-ul verde tocat marunt (fara cotor si seminte). Asteptati cateva secunde si puneti si pulberea de chimen. Amestecati si turnati peste iaurt. Presarati verdeata si amestecati bine de tot. Serviti imediat.
Din punct de vedere Ayurvedic: Sfecla rosie fiarta (gatita) este Tridoshica. Aceasta Raita este foarte echilibranta pentru toate tipologiile cu conditia sa nu depasiti cantitatea de iaurt indicata. Totusi, persoanele cu dezechilibre de tip Pitta ar trebui scoata din reteta piperul cayenne, chilli verde si semintele de mustar si sa inlocuiasca cu seminte de chimen si Curry Powder.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Really excitted to see Kerala recipes in another language. Well done!. You are doing a great job in spreading our culture to the world.
Excellent raita preparation. Check out our Beetroot pachadi too and drop your suggestions. You can find many other Kerala recipes too in our webpage and can share with your audience.