Kadhi provine din nordul si vestul Indiei. Este un sos gros pe baza de iaurt si faina de naut in care sunt gatite diverse legume, fie proaspete, fie sub forma de Pakoras. Exista mai multe variatii ale acestei retete, iar consistenta sosului difera de la o regiune la alta intre gros si foarte subtire. Kadhi este cosiderat o mancare usoara in bucataria indiana.
Carrot Kadhi sau Carrot Majjigapulusu este un asemenea amestec de morcovi facuti sote si apoi imbaiati in iaurt diluat cu apa si condimentat. Este o mancare foarte interesanta, placuta, suprinzator de gustoasa si echilibrata.
Desi Kadhi-urile sunt caracteristice statelor din partea de nord si vest a Indiei (Punjab, Gujarat, Rajasthan), exista si in zona sudica a Indiei retete similare, iar cea de mai jos provine din Andhra Pradesh unde este cunoscuta sub denumirea de Pulusu in limba locala (Telugu) care inseamna “acru”. Majjiga Pulusu ar insemna iaurt acru fiert cu faina de naut si pasta de nuca de cocos. Din cauza combinatiei cu morcov, in acest Pulusu predomina gustul dulce si secundar cel acrisor.
sursa: Tamalapaku
timp de preparare: 40 minute
rezulta 6 portii
INGREDIENTE
2 cani morcov (cam 5 morcovi medii)
2-3 cani iaurt
2 linguri nuca de cocos
1 bucatica mica ghimbir proaspat sau 1/2 lingurita ghimbir pulbere
2-3 chilli verzi iuti
2-3 linguri Besan (faina de naut)
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
sare dupa gust
Pentru TARKA:
2 linguri ulei
1 lingurita Urad Dal (alb) – optional
1/2 lingurita chimion seminte (Jeera)
1/2 lingurita mustar seminte
1 varf de cutit Hing
cateva frunze de curry
METODA
Curatati morcovii si taiati-i cubulete sau feliute groase de maxim 1 cm.
Faceti Tarka cu ingredientele mentionate: intr-o tigaie/oala incalziti uleiul pe foc mediu, apoi puneti semintele si Urad Dal-ul, apoi Hing-ul si frunzele de curry uscate zdrobite in mana.
Dupa ce semintele au pocnit, rasturnati in oala morcovii. Amestecati-i bine cu condimentele si tineti-i pe foc amestecand frecvent, pana se inmoaie binisor (ca intr-un sote, deci nu moi ca si cum ar fi fierti).
Intre timp mixati impreuna chilli verzi + nuca de cocos + coriandru macinat + turmeric + ghimbir impreuna cu putina apa (5-6 linguri).
Peste pasta de chilli rasturnati iaurtul si amestecati bine.
Turnati aceasta pasta peste morcovi si asteptati sa inceapa sa fiarba.
Intre timp pregatiti un amestec din faina de naut cu 1 ceasca apa. Amestecul trebuie sa fie foarte fluid.
Dati focul la mic si turnati peste morcovii cu iaurt amestecand energic ca sa nu se formeze cocoloase (ca la mamaliga). Lasati pe foc inca 2 minute dupa care adaugati sare si apa (maxim 1 cana) pana ce obtineti consistenta care va place. Mai tineti pe foc pana ce mancarea incepe sa fiarba bine.
Serviti alaturi de Painite indiene sau orez.
OBSERVATIA 1: Kadhi se mai ingroasa un picut cand se racoreste, deci tineti cont de asta atunci cand adaugati apa la final. Insa chiar daca scapati mai multa apa, e ok, il puteti servi ca un fel de sos sau chiar supa!
OBSERVATIA 2: Daca atunci cand turnati pasta de iaurt cu chilli peste morcovi iartul “se taie”, nu-i nimic. Cand veti turna faina de naut cu apa nu se va mai vedea si oricum mancarea va avea acelasi gust grozav.
Din punct de vedere Ayurvedic: In Ayurveda se recomanda consumul a maxim 3 linguri de iaurt pe zi, deci nu va lacomiti la portii mari, chiar daca in mancare se foloseste iaurt diluat cu apa. Carrot Kadhi este Tridoshic, deci ok de consumat de toata lumea, insa cu moderatie. Doar persoanele Pitta ar face bine sa scoata ardeii iuti si semintele de mustar din reteta. De asemenea, nu uitati ca Ayurveda recomanda sa nu consumam iaurt dupa asfintit intrucat perturba mult Vata si mareste Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Ce pot pune în loc de frunze de curry? Nu am văzut niciodată pe nicăieri. Se pot planta în ghiveci?
Frunzele de Curry le poti cumpara deocamdata doar de la magazinul online IndianFood.ro.
Daca vrei sa le cultivi stiu ca le trebuie mult Soare si caldura…