Vadas sunt niste delicatesuri indiene. Ele pot fi de diferite forme, marimi si continuturi. Pot fi facute pe baza de cartofi, naut, faina de naut sau linte si sunt foarte populare in India. Sunt o traditie in sudul Indiei si se pare ca ideea dateaza de prin evul mediu. Vadas este un tip de Street food care se gaseste oricand, oriunde in India.
Carrot Vadas sunt niste bilute foarte interesante si gustoase. Carrot Vadas sunt minunate, au un usor gust dulce, bine echilibrat de ardeiul iute si de Masala si sunt super alaturi de orice Raita sau chiar simple. Sunt usoare si nu absorb ulei la prajit.
sursa: Trendy Relish
timp de preparare: 30 minute
rezulta aproximativ 50 bucati
INGREDIENTE
2 cani morcov dati pe razatoarea mare (cam 4 morcovi medii)
1 + 1/2 cani faina de naut (Besan)
1/2 cana arahide crude, macinate intr-o pulbere grunjoasa
2 linguri nuca de cocos
1 bucatica, cat o nuca, de ghimbir proaspat
1 chilli verde proaspat (sau mai multi, dupa gust) SAU
1/2 lingurita piper cayenne
1 lingurita seminte de Jeera
1 lingurita Basic Garam Masala sau orice alta Masala
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita bicarbonat
1 mana patrunjel verde tocat
sare dupa gust
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Curatati si mixati impreuna chilli verde cu ghimbirul.
Amestecati toate ingredientele: morcovii rasi + arahidele pulbere + faina de naut + nuca de cocos + amestecul de chilli cu ghimbir + semintele de chimen + verdeata + Masala + turmericul + bicarbonatul + sarea.
Puneti 1-2 linguri de apa, nu mai mult. Amestecati bine cu mana pana se leaga totul intr-o compozitie densa, lipicioasa.
Umeziti-va mainile cu o picatura de apa si incepeti sa formati bilute mai mici decat o nuca. Puneti-le pe un platou.
Puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte puneti prima tura de bilute la prajit. Depinde de largimea vasului pe care-l folositi la prajit cat de multe puneti intr-o sarja. In principiu ar fi bine sa folositi o oala de 1,5 litri, pe o treime plina cu ulei. Astfel puteti sa prajiti bilutele in 3 sarje.
Initial bilele se vor lasa pe fundul vasului, iar dupa vreo 2 minute se ridica la suprafata. Prajiti-le in total 5-7 minute, pana devina aurii. Nu este nevoie sa le invartiti cat timp stau la prajit.
Scoateti-le cu o spatula/spumiera prin care sa se scurga bine uleiul. Puneti-le pe un platou acoperit cu hartie prosop.
OBSERVATIE: In aceasta reteta puteti folosi arahidele (decojite, bineinteles) fie crude, fie usor coapte in tigaie. Eu le-am tinut 3-4 minute pe foc intr-o tigaie. Le-am lasat sa se racoreasca 5 minute, apoi le-am pus in mixer si le-am facut o pulbere nu foarte fina. Insa puteti foarte bine face reteta si fara sa folositi arahide.
Din punct de vedere Ayurvedic: Reteta este exceptionala pentru persoanele Vata. Pitta trebuie sa o ocoleasca cat timp afara este foarte cald si sa scoata chilli-ul si arahidele din reteta, iar Kapha poate sa se bucure de Carrot Vadas ocazional daca scoate arahidele de la ingrediente si adauga picantzeala: piper negru ori cayenne.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Mi-au iesit oribile. Seci, cu gust crud de faina de naut. Nu stiu unde am gresit..
Draga Ioana, stiu si eu ce-ai facut? Mai reciteste pasii din reteta – sigur ai ratat unul important. Daca nu, atunci incearca sa faci bilele mai mici sau sa le aplatizezi.
Sincer, n-am patit niciodata ca faina de naut sa aiba gust de crud DUPA prajire. Ca principiu, faina de naut dezvolta un gust deosebit de bun, usor dulce, la prajit, deci nu-mi pot inchipui cum ai procedat…
Seci? Adica cum? In principiu nu e posibil daca ai folosit condimentele si ingredientele indicate. Zau, mai revezi o data pasii.
“Waw” e tot ce pot spune despre aceste “bilute”. Multumesc!