Aloo Bonda (a se citi Alu Bonda, nu Alo Blonda 🙂 ) este un aperitiv foarte gustos si usor de facut. Aceste bilute sunt foarte populare in partea de sud a Indiei si in mod normal sunt facute cu cartofi. Insa am vazut ca exista si variatiuni.
Cu Aloo Bonda aveti acum inca o sugestie cum sa folositi cartofii fierti sau copti ramasi din ziua precedenta. Si o sa aveti mult succes cu ele!
sursa: Plantainleaf (Andhra Recipes)
timp de preparare: 30 minute
pentru 4 persoane (24 Bondas)
INGREDIENTE
Pentru BONDAS:
2-3 cartofi fierti/copti
1 ceapa medie
2 chilli verzi
1/2 lingurita seminte de mustar
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/2 lingurita Pasta de Ghimbir cu Usturoi
1/2 lingurita piper cayenne
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita sare
1 lingura verdeata tocata
1 lingurita Chaat Masala sau Amchoor
1 lingura ulei
Pentru MAIA:
5 linguri faina de naut (Besan)
1/2 lingurita piper cayenne – optional
1/2 lingurita Ajwain seminte
1 varf de cutit bicarbonat
1/2 lingurita sare
1/3 cana apa
ulei pentru prajit in baie de ulei
METODA
Curatati cartofii de coaja si zdrobiti-i ca pentru un piure.
Curatati si tocati ceapa si chilli. Pregatiti pasta de ghimbir cu usturoi dintr-un catel de usturoi si o bucatica cat o unghie de ghimbir proaspat. Sau puteti inlocui cu ghimbir pulbere.
Tocati verdeata. Adaugati Amchoorul sau Chaat Masala.
Puneti o tigaie pe foc si in tigaie turnati uleiul. Cand uleiul s-a incazit bine (dar nu fumega) puneti semintele de mustar si chimion. Lasati-le sa pocneasca 5 secunde, apoi rasturnati ceapa in tigaie, impreuna cu chilli verzi.
Tineti pe foc 1 minut, apoi adaugati pasta de ghimbir-usturoi. Amestecati pret de 20 secunde.
Adaugati cartofii bine zdrobiti. Peste ei presarati sarea, turmericul, piperul cayenne. Amestecati bine, continuu. Puneti si verdeata cu Amchoor/Chaat Masala. Luati de pe foc.
Lasati sa se racoreasca putin apoi formati bilute micute pe care le asezati pe o farfurie.
Pregatiti o compozitie groasa din faina de naut si condimente: piper cayenne, sare, ajwain. Adaugati bicarbonat.
Puneti uleiul la incalzit si cand e suficient de fierbinte, luati cate o biluta de cartofi si treceti-o prin compozitie. Scurgeti de excesul de compozitie si puneti-o usor in uleiul fierbinte. Prajiti 3-4 minute. Scoateti pe un platou, pe hartie prosop.
Serviti cu un Chutney sau o Raita.
Din punct de vedere Ayurvedic: Aloo Bondas sunt mai recomandate persoanelor Vata, insa si mai bine pentru ele ar fi sa scoata din reteta piperul cayenne. Sunt ok si pentru Kapha daca se pastreaza gradul de picantzeala (eventual chiar un pic marit), insa chiar si asa aceste persoane nu trebuie sa serveasca Aloo Bonda prea des. Reteta este off-limits pentru persoanele Pitta, mai ales daca exista dezechilibre mari de tip Pitta. Insa pentru persoanele Pitta care sunt echilibrate, acestea pot consuma Aloo Bonda ocazional (niciodata cand afara e foarte cald) daca si numai daca se scot din reteta ardeii iuti verzi si piperul cayenne, precum si semintele de Ajwain.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.