Nici nu stiti de cata vreme ocolesc reteta asta. O fi ea ayurvedica, insa mie ideea de morcov crud nu-mi place. Iar amestecat cu iaurt face si mai putin sens.
Insa in ultima vreme m-am simtit mai curajoasa decat de obicei si pusa pe fapte mari, asa ca pentru ca imi ramasese niste iaurt si nu prea aveam chef de Raita de rosii mi-am zis s-o testez pe asta cu morcov.
M-am dus frumusel la cartea doamnei Lad, Ayurvedic Cooking for Self-Healing, si mai mult din respect pentru ea si din apreciere pentru bucataria ayurvedica mi-am suflecat manecile si am pornit motoarele. Adica motorul mixerului ca sa toc morcovul.
Am preparat totul ca la carte si am fost rasplatita cu inca o experienta gustativa indiana de exceptie. Un gust fin, rafinat si delicios.
Raita de morcovi este extrem de simplu de facut si sunt sigura ca, la fel ca si mie, o sa va placa foarte mult.
timp de preparare: 10 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
1/2 cana morcov tocat marunt (la mixer) sau dat pe razatoarea fina
2/3 cana iaurt proaspat
1/2 chilli verde proaspat
1/2 lingurita seminte de mustar
1/2 lingurita seminte de chimion (jeera)
2 linguri Ghee topit (sau 1 lingura Ghee solidificat)
1 varf de cutit Hing (daca aveti)
1/4 lingurita sare
1 lingura patrunjel tocat
METODA
Spalati morocovii si dati-i pe razatoarea fina sau mixeruiti-i 🙂 . Amestecati morcovii cu iaurtul. Presarati sare.
Intr-o tigaita micuta puneti Ghee la incazit si cand e suficient de cald puneti semintele de mustar si chimion. Adaugati si hing daca aveti. Dupa ce semintele pocnesc, puneti chilli-ul verde tocat marunt.
Luati de pe foc si puneti si verdeata (eu n-am avut asa ca n-am pus).
Lasati sa se racoreasca 2 minute apoi rasturnati peste iaurt. Amestecati bine. Serviti.
OBSERVATIA 1: Cel mai bine e sa mancati Raita proaspata, insa ea rezista bine la frigider si doua zile, acoperita cu folie ca sa nu prinda mirosuri de prin frigider.
OBSERVATIA 2: In Ayurveda iaurtul nu este recomandat sa fie consumat dupa apusul Soarelui, intrucat dupa apus focul digestiv scade iar iaurtul este ceva mai greu de digerat, ducand la o supraincarcare a lui Agni.
OBSERVATIA 3: Ayurveda recomanda sa nu se consume decat maxim 3 linguri de iaurt pe zi de catre o persoana sanatoasa. Iaurtul in exces provoaca probleme de sanatate. In special, consumul a mai mult de 3 linguri de iaurt pe zi tulbura Vata si da probleme mari de oase. Si oricum e vorba de iaurtul proaspat facut in casa, ca cel din comert nu face decat sa genereze probleme. Doar in anumite situatii speciale, cand o persoana este slabita sau in convalescenta, este voie sa se consume ceva mai mult iaurt. Insa niciodata fara sa fie amestecat cu condimente.
Din punct de vedere Ayurvedic: Din cauza ca in aceasta reteta se folosesc morcovi cruzi, care provoaca Pitta, persoanele care au deja dezechilibre de tip Pitta (febra, inflamatii, boli de piele etc) ar trebuie sa cam ocoleasca aceasta reteta. Daca se adauga un pic mai multe seminte de chimion si se scot din reteta semintele de mustar, atunci persoanele Pitta sanatoase pot cosuma ocazional Raita de Morcovi. Pentru persoanele Kapha, orice tip de Raita trebuie consumat tot ocazional intrucat produsele lactate perturba Kapha. Pentru Kapha nu numai ca trebuie mentinute semintele de mustar in reteta insa le-ar prinde bine si ceva ghimbir. Reteta este excelenta pentru persoanele Vata (dar tot cu limita de 3 linguri de iaurt pe zi).
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.