Inca un Chutney usor de facut, placut, aromat, o surpriza pentru papilele gustative ale romanului. Foarte sanatos si dinamizator. Este mai recomandat pentru persoanele cu tipologie Vata si Kapha decat pentru cele de tip Pitta. Persoanele Pitta trebuie sa dea deoparte ardeiul iute si usturoiul si sa foloseasca seminte de chimion in loc de mustar.
Acest Chutney este foarte potrivit pentru sezonul rece (morcovul are o actiune incalzitoare).
adaptare dupa: Dil Se…
timp de preparare: 20 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
2 morcovi mari
1 ceapa mica
1 rosie medie
1 catel de usturoi
1 bucatica mica de ghimbir proaspat
1 chilli verde proaspat
1 lingura Chana Dal (optional)
1 lingurita Urad Dal (optional)
1 lingurita seminte de mustar
1 varf de cutit Hing (optional)
3 linguri ulei de floarea soarelui
putina sare
cateva linguri de apa
METODA
Tocati separat ceapa, ardeiul iute, ghimbirul si rosia. Dati morcovii prin razatoare / mixer / blender.
Intr-o tigaie prajiti uscat Chana Dal-ul pana devine auriu-maroniu si puneti-l deoparte. Daca va tine stomacul puteti adauga la prajit alaturi de Chana Dal si 1 chilli rosu uscat intreg.
Intr-o oala de 1 sau 1,5 litri puneti uleiul la incalzit iar cand e suficient de cald, dar nu fumega, puneti Urad Dal-ul, apoi semintele de mustar. Lasati sa pocneasca mustarul si sa se bronzeze usor Dal-ul.
Puneti si Hing-ul. Apoi ceapa tocata. Tineti pe foc cam 1 minut, apoi adaugati si ghimbirul, ardeiul iute si usturoiul. Mai tineti pe foc 30 secunde si adaugati rosia maruntita bine. Amestecati. Tineti pe foc 1 minut.
Puneti apoi morcovii si sarea. Tineti-i pe foc aproximativ 5 minute, pana le dispare mirosul de crud si morcovii incep sa se inmoaie. Amestecati frecvent ca sa nu se arda.
Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca 5 minute.
Apoi rasturnati deasupra Chana Dal-ul (impreuna cu ardeiul rosu uscat daca ati optat si pentru el) si mixati sau blenduiti pana iese o pasta cat mai fina. Daca doriti puteti adauga apa ca sa obtineti consistenta care va place (eu am pus cam 6 linguri).
OBSERVATIA 1: Daca cumva Chutney-ul v-a iesit prea picant si va ia gura foc (depinde de ce fel de ardei iuti folositi) puteti sa-l amestecati cu cateva linguri de iaurt care va “racori” imediat picantzeala. Sau puteti sa-l consumati ca atare si sa serviti la final o lingura de iaurt.
OBSERVATIA 2: Chana si Urad Dal se gasesc cu greu la noi deocamdata. Acest Chutney poate fi facut si fara ele cu mici diferente de gust.
Din punct de vedere Ayurvedic: Carrot Chutney este recomandat tipologiilor Vata si Kapha.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.