Prin deplasarile mele pe internet am dat de un site bine garnisit cu tot felul de retete, frumusel si aerisit. Bineinteles, tot in limba engleza. Am gasit acolo reteta asta, si pentru ca nu incercasem niciodata o combinatie de mazare cu ciuperci desi o mai intalnisem pe alte site-uri de bucatarie indiana, mi-am cumparat ingredientele necesare si am produs-o.
Ciupercile se comporta foarte bine in aceasta mancare dand o nota de hranitor si satios de care mazarea de una singura nu e capabila. Desi stiam ca ciupercile contin multa apa, am facut greseala sa nu ma incred din nou in indicatiile retetei si am adaugat ceva apa. Greseala majora! intrucat a trebuit sa las curry-ul sa fiarba suplimentar pana ce excesul de apa s-a evaporat.
Iata acum viziunea mea asupra retetei intrucat originalul este mult prea abundent in picantzeala.
timp de preparare: 35 minute
pentru 4 persoane
INGREDIENTE
600 grame ciuperci Champignon
1 borcan de mazare de 700 grame
1 ceapa mare
3 rosii
3 catei de usturoi
1 bucata de ghimbir proaspat cam cat un deget
1 chilli rosu crud
1 lingurita seminte chimion (Jeera)
1 baton de scortisoara de 3 cm lungime
3-4 cuisoare
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita fenicul macinat
1 lingurita turmeric
1/2 lingurita piper cayenne
4 linguri de ulei
1/2 lingurita sare
1 mana de patrunjel verde tocat
METODA
Spalati si scurgeti mazarea. Spalati ciupercile si taiati-le bucatele mici cam de jumatate de deget. Curatati chilli-ul, ghimbirul si usturoiul si tocati-le impreuna intr-un mixer. Curatati ceapa si taiati-o marunt. Spalati rosiile, curatati-le de coaja si tocati-le.
Puneti uleiul la incazit intr-o oala de 3 litri, iar cand e cald puneti batonul de scortisoara si cuisoarele. Atentie ca batonul va avea tendinta sa se deschida complet, sa pocneasca violent si sa va stropeasca cu ulei. Adaugati imediat si semintele de chimion, lasati-le sa pocneasca 2-3 secunde apoi puneti ceapa. Caliti-o cam 3 minute, pana devine aurie, apoi adaugati pasta de chilli cu ghimbir si usturoi. Caliti inca un minut.
Adaugati rosiile tocate si caliti pana se inmoaie (daca folositi rosii proaspete). Apoi rasturnati in oala ciupercile impreuna cu mazarea. Presarati sare si turmeric. Amestecati bine de mai multe ori si puneti capacul. Dati focul la mic.
Din momentul in care incepe sa fiarba, lasati 10 minute pe foc amestecand ocazional. Apoi dati capacul deoparte ca sa se evapore excesul de apa pana ce mancarea ajunge la consistenta pe care o doriti.
Inainte sa inchideti focul adaugati coriandrul si feniculul macinate precum si piperul cayenne. Mai tineti pe foc 2-3 minute, apoi dati deoparte.
Presarati cu patrunjel proaspat in farfurie si serviti cu orez, painite indiene sau mamaliga A-la-Hindi.
Pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Mushroom Peas Curry este foarte adecvat tipologiei Kapha. Persoanele Pitta trebuie sa scoata de la ingrediente chilli-ul rosu, piperul cayenne si usturoiul. Pentru Vata de asemenea ar fi bine de scos chilli-ul rosu si piperul cayenne.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.