Am pregatit salata asta de mai mult timp si nu m-am invrednicit sa o postez decat acum. Inca se mai gasesc pastai asa ca sper sa o incercati pentru ca merita. Este o reteta foarte simpla, o salata usoara de vara, cu un gust minunat. Aroma de menta este difuza si “trezeste” in mod placut salata.
Reteta seamana cu Salata de Fasole pastai A-la-Hindi: metoda e similara insa gustul este diferit, precum si unele ingrediente. Pastaile merita gatite in fel si chip si introduse in alimentatie pentru ca sunt Tridoshice, echilibrante pentru toate tipologiile (doar consumul foarte frecvent perturba Vata). Sunt de ajutor in cazuri de reumatism si contin o multime de vitamine si minerale.
timp de preparare: 45 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
1 kilogram fasole pastai
3 rosii micute
2 fire groase de ceapa verde sau 1 ceapa uscata medie
1 bucatica ghimbir proaspat
1 mana frunze fragede de menta
1 lingurita seminte de Jeera
1/2 lingurita turmeric
1 lingurita High Pitta Masala
1 lingurita coriandru macinat (Dhania Powder)
1 lingurita chimen macinat (Jeera Powder)
4 linguri ulei de floarea soarelui
1/2 lingurita sare
2 litri apa
METODA
Puneti apa la fiert impreuna cu sarea si turmericul, pe foc mic. Intre timp curatati fasolea la capete si tati-o bucatele lungi de 2 cm. N-ar trebuie sa dureze mai mult de 15 minute. Clatiti-o cu apa rece, scurgeti-o si puneti-o in oala la fiert. Acoperiti cu capac si lasati-o sa fiarba 15 minute.
Dupa ce e bine fiarta, scurgeti apa (o puteti folosi la o supa) si puneti fasolea intr-un castron incapator.
In timp ce fasolea fierbe, pregatiti legumele: curatati si tocati rosiile si ceapa, curatati ghimbirul de coaja. Puneti ghimbirul cu menta intr-un mixer mic de verdeturi si tocati marunt.
Incalziti uleiul intr-o craticioara micuta pe foc mediu-mic. Cand s-a incalzit bine de tot aruncati in el semintele de Jeera. Dupa ce acestea pocnesc, adaugati menta cu ghimbirul si dupa cateva secunde puneti si ceapa. Sotati 3-4 minute pana ce ceapa s-a inmuiat bine de tot. Adaugati rosiile impreuna cu turmericul si pulberile de coriandru si Jeera. Tineti pe foc 5 minute pana ce rosiile “se topesc”. Apoi puneti si High Pitta Masala precum si sarea. Mai amestecati cateva secunde si luati de pe foc.
Rasturnati aceasta Tarka peste fasolea racorita si amestecati bine dar cu grija ca sa nu se zdrobeasca fasolea. Nu adaugati lamaie la aceasta reteta!
Din punct de vedere Ayurvedic: Green Beans Tadka este Tridoshica. Ca sa fie si mai potrivita persoanelor Vata si Pitta recomand sa se foloseasca doar o rosie mica sau deloc. Persoanele Kapha pot adauga un pic de usturoi la Tarka.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
daca se face salata aceasta fara cateva ingrediente ( care nu se gasesc in bucatarie) mai iese salata tadka ? oricum salata de fasole pastai cu maioneza si usturoi se incadreaza ca fiind o salata indiana sau nu 😀 ?
Ciau Mihaela! Esti funny 🙂 Nu, maioneza nu este ceva specific bucatariei indiene si nici folosirea usturoiului crud. Insa din punct de vedere Ayurvedic maioneza este ok pentru persoanele Vata, si deloc ok pentru Pitta si Kapha.
Toate ingredientele din aceasta salata fie ti le poti face singura (e foarte usor) fie ti le poti achizitiona online. Daca esti din Bucuresti ai si magazine fizice unde poti merge si gasi.
Daca faci salata fara Tadka sau Tarka nu va fi in stil indian insa sunt sigura ca tot comestibila va fi. Sfat: evita usturoiul crud. In ciuda opiniei ca ce e trecut prin ulei face rau, sa stii ca usturoiul crud face cu MULT mai mult rau, in vreme ce Tarka este foarte ok. N-ai de ce sa te feresti de ea.