Ceapa, Chilli verde, Chimion (Jeera), Coriandru, GHEE, Hing / Asafoetida, Linte, Masalas, Orez, Rosii, Turmeric

Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

Tomato Kitcheri

Probabil ca unii dintre voi ati remarcat deja, citind alte articole de pe blog, ca Ayurveda considera rosiile un fel de cenusarese printre alimente. Asta din cauza “abilitatii” lor de a perturba toate cele 3 Doshas, mai ales daca sunt consumate in stare cruda. Daca sunt gatite sunt mai acceptabile, insa chiar si asa cei cu pietre sau nisip la rinichi, precum si cei cu eczeme sau alte boli de piele s-ar simti mai bine daca ar ocoli rosiile macar pana se amelioreaza problemele. Totusi, exista si idei bune de a consuma rosii pentru ca putini sunt cei care au o asemenea forta mentala incat sa spuna: Gata, de azi nu mai mananc deloc rosii! O asemenea idee este Tomato Kitcheri – unul din cele mai fericite moduri de a impaca pofta de rosii cu o alimentatie sanatoasa.

Tomato Kitcheri este o reteta care se adreseaza iubitorilor de rosii precum si celor care nu se simt prea atrasi de Kitcheri dar care si-ar dori sa isi cultive acest obicei minunat de a consuma Kitcheri cat mai frecvent. Asadar, daca sunteti o persoana care face eforturi inspre schimbare si vrea sa faca mai usoara trecerea spre o alimentatie mai pura, insa va mai simtiti atrasi de elemente Rajasice in hrana, atunci Tomato Kitcheri este perfect: o solutie optima si gustoasa de a incerca sa va educati mintea cu gusturi mai pure, mentinandu-va in acelasi timp echilibrul Doshic.

timp de preparare: 45 minute

rezulta 4-5 portii

picantzeala1

INGREDIENTE

1 cana orez Basmati

1/2 cana linte rosie/portocalie (Masoor Dal)

2 rosii marisoare

1 ceapa medie

1 chilli verde – optional

1 lingurita seminte de Jeera

2 lingurite coriandru macinat (Dhania Powder)

1 lingurita chimen macinat (Jeera Powder)

1/2 lingurita turmeric

1 varf de lingurita Hing

1 lingurita plina cu sare grunjoasa

5 cani apa

3 linguri ulei de floarea soarelui sau 1 lingura Ghee solidificat

1 cana = 300 ml

METODA

Spalati lintea cu orezul in 4-5 ape si scurgeti bine.

Spalati si curatati rosiile de pielite. Taiati-le cubulete. Curatati si tocati ceapa, precum si chilli-ul verde, daca folositi.

Puneti o oala de cel putin 2,5 litri pe foc mic. Turnati uleiul in ea si cand s-a incalzit bine aruncati semintele de Jeera in el. Lasati-le 5 secunde sa pocneasca. Adaugati Hing-ul cu chilli verde tocat marunt si dupa 1 minut puneti ceapa. Sotati 1 minut, adaugati toate condimentele praf si rosiile. Amestecati bine si tineti pe foc 2 minute.

Rasturnati in oala si lintea cu orezul. Amestecati bine pentru ca toate bobitele sa se infuzeze cu condimente si sa absoarba orice lichid lasat de rosii.

Apoi turnati apa si puneti sare. Dati focul mai tare si puneti capacul. Stati aproape de oala ca sa nu dea in foc cand incepe sa fiarba. Dati focul la mic si fierbeti acoperit cam 15-20 minute sau pana ce orezul e bine fiert si apa a fost absorbita.

Presarati verdeata si serviti.

Tomato Kitcheri_

Din punct de vedere Ayurvedic: Tomato Kitcheri este una din cele mai acceptabile forme de a consuma rosii. Stiti deja ca Ayurveda nu prea agreeaza rosiile datorita faptului ca perturba toate cele trei Doshas. Insa daca sunt gatite in acest fel, cu condimente, devin tolerabile de organism. In plus, faptul ca rosiile sunt combinate cu orez le face si mai putin agresive. Asadar Tomato Kitcheri este Tridoshic, desi este mult mai adecvat tipologiei Kapha datorita faptului ca aceste persoane au toleranta cea mai ridicata la consumul de rosii. Persoanele Vata si Pitta pot si ele consuma Tomato Kitcheri daca sunt echilibrate si nu se confrunta momentan cu perturbari importante. Pentru persoanele cu un exces de Pitta este mai bine daca renunta complet la chilli verde si folosesc doar o singura rosie mai mica – de asemenea, ar merita adaugata 1 lingurita de High Pitta Masala. Pentru persoanele cu exces puternic de Vata, tot asa, ar fi mai bine daca ar folosi o singura rosie mai mica, in schimb pot mentine chilli-ul in reteta. Indivizii cu predominanta Vata sau Kapha pot adauga 1 lingurita de Basic Garam Masala.

click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica

ALTE PAGINI SUGERATE

Zucchini Dal

Zucchini Dal

Orez cu linte mung

Mung Dal Kitcheri pentru PITTA

Mung Dal Kitcheri Vata

Mung Dal Kitcheri pentru VATA

Orez cu linte

Masoor Dal Kitcheri

Discussion

One thought on “Tomato Kitcheri – Kitcheri cu Rosii

  1. Cel mai bun kitcheri pe care l-am facut pana acum! Si mie nu imi plac rosiile (ca legume):) Multumesc!

    Posted by emaconduracheema | 25 September 2013, 1:45 PM

Introdu adresa ta de email ca sa primesti notificari cand postez retete si articole noi.

Join 7,602 other subscribers

CATEGORII DE ARTICOLE

CE VA PLACE CEL MAI MULT

Test pentru analiza Tipologiei Ayurvedice
Despre mine
Aloo MURUKKU - Rotocoale din Cartofi si Faina de Orez
Cum se face GHEE
Lapte din Nuca de Cocos - Cum se face
Rezultatele Testului
Parathas - Lipii indiene fara drojdie
Turmeric Milk - Lapte cu Turmeric
Turmericul - turbo-remediul Ayurvedic si preferatul studiilor stiintifice
Retete si sfaturi ayurveda “gratuite”

ARHIVA

Vizite pe Blog

  • 3,292,936 vizite

CALENDAR

August 2013
S M T W T F S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031