Zucchini Dal este o mancare simpla dar extrem de gustoasa de linte rosie, care se gaseste si la noi cu usurinta pe la super/hypermarketuri. Lintea rosie fierbe foarte usor si devine galbuie la culoare. Este o linte cu gust dulce, una din cele mai placute tipuri de linte, recomandata si pe timpul verii din cauza ca nu irita Pitta.
Cu Zucchini Dal aveti inca un exemplu pentru cat de usor e de preparat o mancare gustoasa de linte. Este un Dal usor, de vara, racoritor, care hraneste organismul, facandu-ne sa ne simtim usori si cu multa energie. Serviti-l cu niste painite proaspete fara drojdie, gen Kulcha, si aveti un pranz delicios si simplu de facut.
timp de preparare: 30 minute
rezulta 4 portii
grad de picantzeala: 0 (zero)
INGREDIENTE
2/3 cana linte rosie
1 dovlecel mediu
1 rosie marisoara
2 catei usturoi
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1/4 lingurita Hing
2 lingurite coriandru pulbere (Dhania Powder)
1/2 lingurita turmeric
2 1/2 – 3 cani apa
1 lingurita sare
2 linguri ulei
1 cana = 300 ml
METODA
Spalati lintea in cateva ape si scurgeti-o bine. Tineti-o deoparte.
Curatati dovlecelul si taiati-l cubulete micute. La fel si rosia. Curatati usturoiul si dati-l pe razatoarea fina.
Puneti uleiul la incalzit pe foc mediu si cand uleiul s-a incalzit bine dar nu fumega, aruncati semintele de Jeera in el. Lasati-le cateva secunde sa pocneasca, apoi puneti Hing si usturoiul. Dupa alte cateva secunde, adaugati dovlecelul, turmericul, sarea si pulberea de coriandru. Amestecati bine si tineti pe foc 2 minute amestecand ocazional.
Adaugati lintea. Amestecati bine totul si turnati apa (3 cani daca doriti o mancare foarte zemoasa, potrivita pentru tipologia Vata). Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba 15 minute.
Apoi adaugati rosia si mai tineti pe foc inca cel putin 5 minute, pana ce rosia si dovlecelul sunt bine fierte.
Cam atat. Puteti presara marar sau patrunjel tocat fin. Pofta buna!
Din punct de vedere Ayurvedic: Zucchini Dal este o mancare Tridoshica. Persoanele Vata si Kapha pot adauga un chilli verde tocat fin, odata cu usturoiul, precum si ½ lingurita pulbere de ghimbir. Pentru Kapha e mai bine ca mancarea sa nu fie prea zemoasa, deci folositi doar 2 1/2 cani apa. Persoanele Pitta trebuie sa renunte la usturoi si sa-l inlocuiasca cu putina ceapa verde sau o bucatica de ghimbir proaspat.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Comments are closed.