Makkan Peda este un fel de upgrade al lui Gulab Jamun, o ruda apropiata si la fel de gustoasa si atragatoare. Diferenta consta in aceea ca Makkan Pedas nu au aroma de trandafiri ci de cardamon si se fac o idee mai marisoare si sunt aplatizate nitzel, iar noutatea cea mare se afla in interior: adica ele contin surprize delicioase de migdale/fistic si stafide. Acest interior face toti banii, face din acest desert o experienta la care tot vrei sa revii doar ca sa simti aceasta explozie de senzatii gustative: dulce, aromat, moliciunea Peda-urilor si a stafidelor (care se umfla de la sirop) combinata cu usoara crocantime de la migdale, plus siropul care pune totul in valoare. O nebunie! Ei, si in speranta ca v-am facut sa salivati, va invit sa incercati neintarziat experienta Makkan Peda!
Acest desert provine din sudul Indiei, din statul Tamil Nadu.
sursa: Jeyashri’s Kitchen
timp de preparare: 50 minute
rezulta 12-14 Pedas
INGREDIENTE
1 cana lapte praf (fara zahar adaugat, neindulcit)
1/4 cana faina
1/2 lingurita cardamon pulbere
1/8 lingurita bicarbonat alimentar
3 lingurite unt moale sau 2 lingurite Ghee moale (nu topit)
1/4 cana lapte (sau apa) la temperatura camerei
aproximativ 20 migdale crude sau fistic crud
aproximativ 25 stafide mari si frumoase
ulei pentru prajit in baie de ulei
Pentru Sirop:
2 cani apa
maxim 1 cana zahar (puteti folosi si 1/2 cana daca doriti mai putin dulce)
3 pastai cardamon (intregi)
METODA
Metoda este in mare parte identica cu cea de la Gulab Jamun. Exista doar niste mici adaugiri: trebuie puse migdalele la inmuiat din timp, curatate de pielita si taiate bucatele nu foarte mici.
Apoi in momentul in care formati bilele faceti-le mai marisoare decat Gulab Jamun-urile ca sa puteti introduce in interiorul lor migdale si stafide.
Dupa ce ati modelat bila presati cu un deget in mijlocul ei ca sa formati o adancitura in care veti introduce bucatele de migdale si cate 2 stafide. Apoi inchideti bila si formati din nou o mingiuta rotunda fara fisuri, pe care la final o aplatizati usor.
Asezati aceste bile aplatizate pe o farfurie pana ce le terminati pe toate de modelat. Apoi procedati la fel ca la Gulab Jamun: le prajiti la foc domol, le scurgeti de ulei si le introduceti in sirop unde le lasati sa se balaceasca o vreme ca sa absoarba dulceata, dupa care le serviti.
Din punct de vedere Ayurvedic: Makkan Peda este un dulce minunat pentru toate tipologiile cu conditia sa folositi zahar brut din trestie de zahar, NU zahar alb. Pentru Pitta e mai bine daca servesc Makkan Peda racorite, mai ales vara. Persoanele Kapha au si ele voie cate 1 Peda, insa mai bine ar fi sa foloseasca cateva fire de sofran in reteta, la sirop.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
Discussion
Comments are closed.