Dupa ce am postat cum se face Apa de Tamarind, va mai prezint acum o reteta cu acest ingredient de baza in bucataria indiana, o supita de data asta. E o supa pe baza de linte si cu ceva legume, pentru un gust mai savuros si o experienta mai consistenta. Servita peste putin orez, formeaza o masa principala sanatoasa si satioasa, extrem de echilibranta.
Aceasta Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind inglobeaza 5 din cele 6 gusturi cunoscute in Ayurveda: dulce (de la legume), acru (de la Apa de Tamarind), sarat, picant (de la chilli-ul verde, Garam Masala si usturoi), astringent (de la linte), ceea ce o face o masa perfecta in sine, Tridoshica, care se completeaza la fix cu ceva cereale sub forma de putin orez ori orz fiert sau lipii din faina de grau ori din malai (toate fara drojdie).
Recomand tuturor gurmanzilor aceasta experienta indiana autentica sub forma Supei de Linte cu Legume si Apa de Tamarind. Sigur veti fi incantati de ea, cel putin la fel de mult cum suntem noi 🙂 . Pofta foarte buna!
timp de preparare: 35 min
rezulta 4 portii
INGREDIENTE
400 ml Apa de Tamarind
1,5 litri apa
1/2 cana linte rosie
1 cartof mare
2 pumni zdraveni de varza taiata fideluta
1 morcov mediu
1 bucata praz lunga de 15 cm
1 catel mare de usturoi
1 chilli verde proaspat
1 lingurita seminte de chimion (Jeera)
1 lingurita Basic Garam Masala
1 lingurita plina cu turmeric
2 linguri ulei de floarea soarelui sau masline
1 lingurita plina cu sare
1 cana = 300 ml
METODA
Puneti apa la fiert intr-o oala de 2 sau 2,5 litri. Pana ce apa se incalzeste curatati cartoful si taiati-l cubulete mici, spalati si taiati morcovul rondele, tocati bine varza si pregatiti prazul si chilli-ul, curatati usturoiul. Spalati lintea in cateva ape si scurgeti-o.
Cand apa fierbe, puneti 1/2 lingurita turmeric si lintea, morcovul cu cartoful, varza, prazul si catelul de usturoi intreg. Dati focul la mic si acoperiti. Lasati sa fiarba cam 15 minute sau pana ce morcovii si cartofii sunt bine fierti dar nu zdrobiti. Atunci turnati Apa de Tamarind care ideal ar fi sa nu fie rece de la frigider, ci la temperatura camerei. Adaugati si sarea. Lasati sa fiarba acoperit in continuare.
Apoi separat, intr-o tigaita micuta, faceti Tarka: incalziti uleiul in tigaita pe foc micut – cand e suficient de bine incalzit dar nu fumega, aruncati in el semintele de chimion, lasati-le sa pocneasca 5 secunde, apoi adaugati chilli-ul tocat fin (pentru o experienta mai putin picanta puteti indeparta semintele si, eventual, folosi doar 1/2 din chilli). Sotati cateva secunde si stingeti flacara. Adaugati Garam Masala si restul de 1/2 lingurita turmeric, amestecati si turnati in supa.
Mai fierbeti supa inca 3 minute si serviti peste putin orez fiert simplu sau cu un Chapati. Este un deliciu! Puteti scoate din supa catelul de usturoi intreg daca nu va place sa-l intalniti in farfurie – el si-a indeplinit deja rolul de a infuza supa cu aroma lui.
Din punct de vedere Ayurvedic: Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind este Tridoshica, insa persoanelor cu exces mare de Pitta le recomand sa scoata din reteta chilli-ul verde si usturoiul.
click aici pentru a va afla Tipologia Ayurvedica
ALTE PAGINI SUGERATE
multumesc mult
cu placere. pofta mare!