Apei de Tamarind i se spune Imli ka pani in hindi ori Puli thanni in limba telugu. Este un lichid extrem de simplu de obtinut si frecvent folosit in India pentru gustul sau acru. Apa de Tamarind se foloseste pentru prepararea supelor, Chutney-urilor si Dal-urilor (mancarurilor cu linte), a sosurilor care stau la baza unor Curry-uri, precum si la unele bauturi racoritoare. Este foarte populara in alimentatia indiana insa, dincolo de intrebuintarile sale culinare, se foloseste si “de leac”. De exemplu, daca va doare gatul puteti face gargara cu aceasta apa. De asemenea, ea ajuta la cresterea poftei de mancare cand e luata separat, ca remediu.
Despre Tamarind sunt multe lucruri bune de spus, insa acum ma rezum la a va invata cum sa faceti aceasta Apa speciala cu putere de acrire si de culoare maronie, ca sa va obisnuiti s-o folositi si voi in bucatarie.
Mai jos va prezint metoda clasica de obtinere a Apei de Tamarind direct din pulpa fructelor uscate care exista acum si la noi in comert sub forma de mici “caramizi” sau “blocuri” – practic e vorba de un paralelipiped ceva mai mare de-o palma, in care aceste fructe sunt bine indesate unele intr-altele ca sa rezulte o masa compacta.
Evident, pentru grabiti si obisnuitii s-o ia pe scurtaturi culinare, se poate obtine Apa de Tamarind extrem de simplu, combinand putin concentrat de Tamarind (sub forma de pasta/sos gros, disponibil de asemenea si la noi) cu apa (de preferinta calda), dar aceasta are usor alt gust si nu poate fi folosita ca remediu. Metoda clasica pe care v-o propun va da Apa de cea mai buna calitate si cu cele mai mari beneficii.
O scurta observatie pentru necunoscatori, pentru indepartarea confuziei: Apa de Tamarind nu este acelasi lucru cu pasta de Tamarind si nici cu concentratul de Tamarind. Termenii englezesti de “Tamarind juice” sau “Tamarind juice concentrate” se refera de fapt la pasta sau pulpa de Tamarind.
timp de preparare: 20-25 min
rezulta 1 litru
INGREDIENTE
40 grame Tamarind fara samburi
1 litru de apa fierbinte
METODA
Puneti apa la incalzit. In acest timp rupeti cu mana Tamarindul in bucatele si puneti-le intr-un castron de minim 500 ml. Daca Tamarindul are samburi sau bucati de samburi, indepartati-i.
Turnati aprox 300 ml apa calda peste Tamarind. Nu acoperiti vasul (apa va fi prea fierbinte ulterior pentru a putea baga mana in ea). Lasati 10 minute sa se inmoaie, apoi zdrobiti bine de tot cu mana bucatelele de Tamarind in apa.
Strecurati intr-un vas cu capacitate de minim un litru folosind o strecuratoare cel putin dubla ca dimensiuni fata de una normala de ceai. Presati cu o lingura asa incat sa se scurga toata zeama. Puneti Tamarindul astfel presat inapoi in castronul de pornire.
Turnati inca 300 ml de apa peste el si din nou luati-l la frecat. Dupa cam 2 minute strecurati iarasi turnand peste lichidul obtinut anterior.
Mai refaceti o data acest proces cu restul de apa, presati bine pulpa de Tamarind din strecuratoare ca sa iasa tot lichidul apoi aruncati ceea ce ramane.
Lichidul obtinut este maroniu inchis si are un gust intens acru. Daca il lasati cateva minute sa stea se va decanta si partea de jos va fi mai maronie, iar deasupra lichidul va deveni ceva mai transparent.
De fiecare data cand folositi Apa de Tamarind intr-o reteta, nu uitati sa amestecati bine lichidul chiar inainte de a-l turna, pentru a se uniformiza.
Se poate pastra la frigider maxim 1 saptamana. Unii recomanda inghetarea lui in diferite forme la congelator, caz in care tine si un an, insa Ayurveda nu recomanda consumarea nici unui aliment inghetat/dezghetat din cauza efectelor negative asupra sanatatii. Daca doriti, puteti prepara jumatate din cantitate, pentru uz imediat.
Daca va place un gust acru mai intens, puteti scadea din cantitatea de apa, insa din experienta va spun ca e dificil sa obtii Apa de Tamarind din cantitatea indicata (40grame) folosind mai putin de 750-800 ml apa. Daca folositi mai putina apa de atat veti obtine Pasta de Tamarind si nu Apa.
Puteti, de asemenea, obtine apa doar in 2 pasi, insa cu siguranta va mai ramane pulpa ne-extrasa, ceea ce ar fi pacat.
RETETE CU APA DE TAMARIND
Masala de Fasole pestrita cu Dovleac
Mushroom Masala Roast – Masala picanta de Ciuperci
Pumpkin Ombhal – Curry de Dovleac cu Apa de Tamarind
Seitan Masala – Masala din cubulete de Seitan
Tamarind Vegetable Dal Rasam – Supa de Linte cu Legume si Apa de Tamarind
Whole Urad Dal – Dal din linte Urad neagra
ALTE PAGINI SUGERATE
Vă salut cu bucurie. Am găsit în sfârşit păstăi de tamarind şi am făcut o supă de linte bună. Doar că ar fi vorba de Sweet Tamarind. Are un gust acrişor-dulceag. Să fie doar mai coapte oare aceste păstăi? Lichidul obţinut bătea spre portocaliu. Oricum, gustul inedit a fost foarte satisfăcător şi mulţumesc pentru inspiraţie.
Buna Valentina! Sweet Tamarind e un alt soi de Tamarind, unul mai bun atat ca gust cat si ca influenta asupra Doshelor. Ma bucur ca ai gasit si la noi si iti doresc multe papici gustoase cu el ❤